Van'da 230 gözaltı, dokuz tutuklama: 'Halka işkence ve kötü muamele uygulayanlar hakkında işlem başlatılsın'

Van Barosu Başkan Yardımcısı Bayram Baykal, protestolarda 10'u avukat 230 kişinin gözaltına alındığı ve 9 kişinin tutuklandığını açıkladı. Baykal, "Halka işkence ve kötü muamele uygulayanlar hakkında işlem başlatılsın" dedi.

Şenol BALI


VAN - Van Barosu, yüzde 55 oyla Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı elinden alınarak mazbatanın AKP'nin adayı Abdulahat Arvas'a verilmek istenmesi üzerine kentte iki gün süren protestolarda 10'u avukat 230 kişinin gözaltına alındığını, 9 kişinin tutuklandığını, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 15 kişinin ise işlemlerinin sürdüğünü açıkladı.

DEM PARTİ VE STK'LAR GÜN BOYU ADLİYEDEYDİ

Gözaltına alınanların ailelerinin Van Adliyesi'ndeki bekleyişi sürerken Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ile Neslihan Şedal, Dem Parti Van il örgütü temsilcileri, Dem Parti Van milletvekilleri, Van Barosu Başkanı Sinan Özaras ile birçok STK temsilcisi de adliyeye gelerek ailelere destek oldu.

'VAN HALKI DEMOKRATİK TEPKİSİNİ DİLE GETİRDİ'

Adliye önünde Van Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklaması yapan Van Barosu Başkan Yardımcısı Bayram Baykal, "Van’da halk iradesini tanımak istemeyen, kayyımvari, korsanvari, hukuk dışı uygulamalara karşı Van halkı hem 31 Mart seçimlerinde hem de üç gündür ilimizde devam eden demokratik ve meşru mücadele ile demokratik taleplerini dile getirmiştir. Van halkının 2016 yılında başlayan ve 8 yıl süren kayyım uygulamasının Van’ın kamu kaynaklarını, doğal kaynaklarını, belediye kaynaklarını nasıl tükettiğini hepimiz biliyoruz. Bu süreçte hem Van halkının iradesi gasp edilmeye çalışılmış hem de halkın hizmetine harcanması gereken belediye kaynakları belli grup ve kişilerin hizmetine sunulmuştur. İktidar cenahı dışında Van’da DEM Parti'ye oy vermiş olsun olmasın tüm toplum kesimleri yapılmak istenen gaspın karşısında açıklama yapmıştır. Van halkı da bu iki günlük mücadele sürecinde haklı ve hukuki demokratik tepkilerini göstermişlerdir. Yüz binlerce insan herhangi bir şiddete başvurmadan Yapılan haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı sesini yükseltmiştir" dedi.

'KOLLUK GÜÇLERİ ORANTISIZ ŞİDDET UYGULADI'

Van Valiliğinin toplantı ve gösteri yürüyüşü yasağının hukuk dışı olduğunu, kolluk kuvvetlerinin kameralar önünden orantısız şiddet, işkence ve kötü muamele uyguladığını vurgulayan Baykal, "Bu süreçte temel hak ve özgürlüklerini bir yurttaş olmaktan kaynaklı olarak kullanan birçok kişi haksız gözaltılara maruz kalmış, gözaltı süreçlerinde eziyet ve işkence görmüştür. Yüzlerce vatandaş gözaltına alınması sırasında ters kelepçe takılmak suretiyle mevzuata aykırı şekilde uygulamalara maruz bırakılmış, binlerce kişiye orantısız şekilde tomalarla su sıkılmış ve bütün şehir biber gazı ile ablukaya alınmıştır. Kolluk tarafından orantısız şekilde yapılan müdahalelerde birçok kişi hayati risk oluşturacak şekilde yaralanmış ve kötü muamele ve işkenceye uğramıştır. Aynı süreçte birçok sivil toplum örgütlerine ulaşan ihbarlara göre gözaltına alınan çocuk, yaşlı, hasta, hamile, engelli olmak üzere yüzlerce kişinin eziyet gördüğü belirtilmiştir" diye konuştu.

'GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILSIN'

Halen onlarca kişinin gözaltında tutulduğunu ve serbest bırakılma süreçlerinin geciktirildiğini belirten Baykal, şu çağrıyı yaptı:

"Hukukun gereği yerine getirilmemektedir. Gözaltına alınan insanlarımız haksız yere gözaltına alınmıştır. YSK kararıyla açığa çıkan durumda göstermiştir ki mazbata ile ilgili hukuk dışı süreçleri işletenler yaşananların sorumlusudur. Hiçbir kurum ve kişinin halkın iradesine sahip çıkan yaklaşımına olumsuz yaklaşmaması gerekir. Van halkı hukuk ve demokrasiye sahip çıkmıştır. Gözaltına alınan tüm yurttaşlarımız gecikmeksizin serbest bırakılmalıdır. Bu süreçte işkence ve kötü muamele uygulamış sorumlular hakkında gecikmeksizin hukuki süreç işletilmelidir." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar