Van'ın adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan oldu

DEM Parti'nin Van'da yaptığı ön seçimler ikinci tura kaldı. Van’da büyükşehir belediye eşbaşkanlığı için yapılan ön seçimlerde en çok oyu alan aday adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan oldu.

Şenol BALI


VAN - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından 31 Mart Mahalli seçimleri öncesi Van'da adaylarını belirlemek için gerçekleştirdiği ön seçimin ikinci tur oylaması yapıldı.

Dün oylama yapılan ancak 50+1'in sağlanmadığı merkez Tuşba , İpekyolu, Tuşba ilçeleri ile Erciş , Çatak, Başkale ve Gevaş ilçeleri bugün ikinci kez sandık başına gitti. Dün yapılması planlanan ancak kar yağışı nedeniyle bugüne ertelenen Saray, Özalp, Muradiye, Çaldıran ve Gürpınar ilçeleri de bugün belediye eş başkanlarını seçmek için oy kullanmaya başladı.

İKİNCİ TURA İLGİ YÜKSEK

Saat 13.00'te başlayan oylamaya ilgi yine yüksek oldu. Oy kullanma sırasında kadınlara, engellilere ve yaşlılara öncelik verildi. Oylamaya katılan delegeler, bir önceki gün en yüksek oyu alan iki kadın ve erkek aday adayı için oy kullandı. Meclis üyeleri için ikinci kez oylama yapılmadı.

Büyükşehir Belediyesi için Mustafa Avcı e Abdullah Zeydan kıyasıya yarıştı, Neslihan Şedal birinci turda seçildi.

Kentte Büyükşehir belediyesi yarışı kıyasıya geçti. En yüksek oyu alan Mustafa Avcı ve Abdullah Zeydan bugün ikinci turda yeniden yarıştı.Van’da büyükşehir belediye eşbaşkanlığı için yapılan ön seçimlerde en çok oyu alan aday adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan oldu.

Van'da bugün oy verme işlemi saat 17.00 itibarıyla tamamlandı. Birçok yerde oy sayımına geçildi.

GEVAŞ'TA BEDRETTİN DİNÇER İLE KÜBBRA AKTI KAZANDI

İkinci tur için sayımın tamamlandığı ilçelerden Gevaş'ta Bedrettin Dinçer ve tek aday olduğu için oylamaya tabi olmayan Kübra Aktı eşbaşkan adayı olmaya hak kazandı.

Başkale ilçesinde ise Fevzi Caner ve Şengül Polat seçildi.

Seçimin yapıldığı tüm ilçeler ikinci tura kaldı

Edremit

Edremit Belediyesi için Cemil Komi 199 oy, Tahsin Timur 106 oy aldı. Kadın eş başkanlığı için Özlem Tuci 144, Rabia Başak Koç 120 oy alarak ikinci tura kaldı.

İkinci tur seçimlerinde Cemil Komi ve Rabia Başak Koç seçimin ikinci turunda aday olmaya hak kazandı.

Tuşba

Tuşba belediyesi için yapılan ön seçimde erkek aday adaylardan Ümit Keser 140 oy, Servet Aslan 120 oy alarak ikimci tura kaldı. Kadın adaylardan Hanım Akkoş 220 oy, Serap Güvenç ise 80 oy aldı.Bu isimler bugün yeniden yarıştı.

Merkez Tuşba ilçesindeki ikinci tur oylaması sonucunda Ümit Keser ve Hanım Akkoş aday olmaya hak kazandı.

İpekyolu

İpekyolu ilçesinde erkek aday adaylardan 321 oy alan Cevdet Altındağ ve 249 oy alan Şerif Durmaz ile kadın adaylardan 430 oy alan Rojbin Bor ve 409 oy alan Canan Uzunay bugün yeniden yarıştı.

Kentin en kalabalık ilçesi İpekyolu'nda Cevdet Altındağ ve Canan Uzunay oy çokluğuyla aday olmaya hak kazandı.

Erciş

Seçimlerin ikinci tura kaldığı bir başka ilçe olan Erciş'te, Baran Bilici 301, Şakir Asıl ise 123 oy aldı. Kadın aday adaylarından Güler Temel 191, Menekşe Kızıldere 176 oy aldı. Bu isimler yeniden yarıştı. Baran Bilici ve Güler Temel seçimin ikinci turunu kazandı.

Gevaş Çatak ve Başkale ilçelerinde ikinci tur

Tek kadın adayın olduğu Gevaş'ta yapılan seçimlerde Bedrettin Dinçer 35 oy, Ruknettin Hakan 32 oy aldı. Seçim ikinci tura kaldı.

İkinci tur için sayımı sonucunda Bedrettin Dinçer ve tek aday olduğu için oylamaya tabi olmayan Kübra Aktı eşbaşkan adayı olmaya hak kazandı.

Çatak ilçesinde Reşat Eraslan 107, Ali Osman Baran ise 47 oy aldı. Kadın adayın komisyon tarafından belirleneceği belirtilirken, seçim ikinci tura kaldı.

Başkale ilçesinde yapılan seçimlerde Fevzi Caner 119 oy, M. Salih Özdemir 68 oy aldı. Kadın adaylarından Şengül Polat 116, Gulistan Bozkurt 66 oyda kaldı. Bu isimler yeniden yarıştı.

ERTELENEN İLÇELERDE BİRİNCİ TUR

Dün yapılması planlanan ancak kar yağışı nedeniyle bugüne ertelenen Özalp, Saray, Muradiye, Çaldıran ve Gürpınar ilçelerinde de ön seçim başladı. Bu ilçelerde de katılım oldukça yoğun oldu.

Saray

Saray ilçesinde Davut Acar 140, Nihat Yiğit 60 oy aldı. Acar, aldığı oyla 50+1’i geçerek seçimi ilk turda kazandı. Kadın aday komisyon tarafından belirlenecek.

Özalp

Özalp ilçesinde yapılan birinci tur oylamasında en yüksek oyu alan Ecevit Ceylancı ve Yakup Akanöz ikinci tura kaldı, kadın aday seçime tabi tutulmadı.

Çaldıran

Çaldıran ilçesinde Fettah Hasçelik ve Faruk Binici en yüksek oyu aldı. Binici 'nin çekilmesiyle Hasçelik seçimi birinci turda kazanmış oldu. Kadın aday ise daha sonra belirlenecek.

Muradiye

Muradiye ilçesinde seçimlerin birinci turunda erkek aday adaylardan en yüksek oyu Barış Yılmaz ve Hakan Çelik aldı. Çoğunluğun sağlanmadığı ilçede seçimler ikinci tura kaldı. Kadın aday ise komisyon tarafından belirlenecek.

Ön seçim yapılmayan Bahçesaray ilçesinde ise adaylar komisyon tarafından belirlenecek.

'BİZİM İÇİN BİR BAYRAM GİBİ'

Zekiya Kaya isimli delege, ön seçimin kendileri için bir bayram olduğunu söyledi. Kaya,”Geçmiş yıllarda adayları parti belirliyordu. Bu sefer irade halkın, halk ‘Kendi adayımızı belirleyeceğiz’ dedi. İnsanların vicdanına kalmış. Elini vicdanına bırakıp oyunu kendi rengine ve sesine verecek. Çok sıcak bir heyecan var. Bizim için bir bayram gibi. Bu yeni bayramın barış, eşitlik ve halkların kardeşliğine vesile olmasını diliyorum. Dedi.

'TÜRKİYE SİYASETİ İÇİN ÖRNEK BİR GELENEK OLABİLİR'

Bir başka delege Lokman Belet ise birinci turda seçilemeyen aday adayların ikinci tura katılmasının sevindirici olduğunu dile getirdi. “ Aday adaylarımızın ön seçimle belirlenecek olması Türkiye siyaseti açısından örnek bir gelenek olabilir. Adayları, ahlaki ve demokratik bir şekilde seçilebilecek duruma gelmelerini, halktan seçilmiş olmasını ve herhangi bir tepkinin olmamasını olumlu görüyorum. Dün de bugün de katılım çok güzel oldu. Dün listeye giremeyen, seçilemeyen aday adaylarımızın bugün tekrar dahil olması bizi sevindiriyor. “

'DAHA ÖNCE HALK ŞİKAYETÇİYDİ'

Son olarak konuşan Hasan Erkol isimli delege ise daha önce halkta şikâyet olduğunu, önümüzdeki yerel seçimlerin yeni şeyler getireceğini ifade etti. “Halkın yararına seçim yapılmıyordu. Yaşanan farklı şeylerden halk şikayetçiydi. Aynı şikâyet parti ve genel merkez için de oluyordu. Hatta belediyeler ve yönetimler için de… Millet partisine sırt çevirmemişti ama gidiş gelişlerinde azalma olmuştu. 2024’teki seçimler bu anlamda yeni bir şey getirecek.”

Öne Çıkanlar