Velilerin isyanı sonuçsuz kaldı: Bakan Bayraktar'dan 'yaz saatine devam' mesajı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı bütçesi, AKP-MHP oyları kabul edildi. Bakan Bayraktar, yaz saati ile ilgili tartışmalara dair soruya cevabında uygulamanın sürdürüleceği mesajını verdi: Neden problem oluyor anlamıyorum?

Velilerin isyanı sonuçsuz kaldı: Bakan Bayraktar'dan 'yaz saatine devam' mesajı

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Meclis Başkanlığı’na sunulduktan sonra Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve Genel Kurul’da görüşülmeye başlayan “2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi” görüşmelerinin bugünkü oturumu bitti.

Oturumda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı bütçeleri görüşüldü. Siyasi parti temsilcilerinin yaptığı konuşmalardan sonra oylamaya sunulan her iki bütçe AKP-MHP oyları Genel Kurul’da kabul edildi.

GÖRÜŞMELERE YAZ SAATİ UYGULAMASI DAMGA VURDU

Türkiye genelinde 7 yıldır devam eden kalıcı yaz saati uygulamasına karşı tepki gösteren velilerin uygulamanın değiştirilmesi yönündeki çağrıları bakanlık tarafından karşılık bulmadı.

TRT Haber, önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlı Alparslan Bayraktar'ın yaz saati uygulamasının "daha yararlı" olduğu gerekçesiyle sürdürüleceğini söylediğine yönelik bir haber paylaştı.

Ardından haberden bu sözler tamamen çıkarılarak Bakan Bayraktar'ın Meclis'teki konuşmasına detaylı şekilde yer verildi.

'BİZDE NEDEN PROBLEM OLUYOR ANLAMIYORUM'

Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bakanlığının bütçesine ilişkin soru cevap kısmında 7 yıldır uygulanan yaz saati ile ilgili soruya cevabında uygulamanın sürdürüleceği mesajını verdi.

Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de 1940 yılında yaz saati uygulamasının Avrupa ile aynı tarihlerde yapılmasına karar verilmiş." diyen Bakan Bayraktar şöyle devam etti: "1962-1972 arasında Türkiye'de aralıklı olarak bugünkü gibi yaz saati uygulaması yapılmış. 1978-1984 arasında ise sürekli yaz saati uygulanmasına geçilmiş. 1984'ten sonra da Batı ile daha uyumlu olabilmek için yaz saati uygulaması değiştirilmiş.

Biz 20 Kasım 2015'te İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir protokol kapsamında yaz saati uygulamasının enerji verimliliğine etkisini araştırmışız. Burada 11 kişilik bir akademisyen heyeti var. Bu heyetin içinde psikoloji danışmanlık ve rehberlik bölümü uzmanları, sosyologlar ve diğer teknik arkadaşlar var... İstanbul'da güneş saat 8.20'de ağarıyor, Paris'te saat 8.34'te, Berlin'de yine saat 8.30'da. Oralarda hiçbir problem olmuyor, bizde neden problem oluyor anlamakta güçlük çekiyorum."

VEKİLLER ELEŞTİRDİ

Bütçe görüşmelerinde söz alan DEM Parti ve CHP vekilleri ise yaz saati uygulamasına tepki gösterdi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu, "Yaz saati uygulaması tamamen şirketler karlarına kar katsın diye maalesef devam ediyor" dedi.

'TEK KAZANAN ELEKTRİK ŞİRKETLERİ'

Konukçu şu ifadeleri kullandı:

"Başımızda yaz saati uygulaması gibi bir bela var. Emekçiler sabah işe giderken güvenlik kaygısı yaşıyor, aynı zamanda, bu durumda bu uygulamanın tek kazananı elektrik üretim ve dağıtım şirketleri oluyor. Yaz saati uygulaması tamamen şirketler karlarına kar katsın diye maalesef devam ediyor.
Sayenizde toplumda 'gün yüzü görmeyen insanlar' diye bir kavram oluştu. Gelin, bu inadınızdan vazgeçin, kendi ellerimizle depresif, mutsuz bir toplum yaratmayalım"

'HERKES SAYENİZDE DEPRESYONA GİRDİ'

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir de, kış saati uygulamasının 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırılarak yaz saatinin kalıcı hale getirildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Herkes sayenizde depresyona girdi. Bu uygulamanın tasarruf sağlamadığı açık ve son derece anlamsız olduğu ortaya çıkmışken neden kimse konuşmuyor? Tasarruf yerine tüketim oluyor, faturalara yansıyor. Sayenizde toplumda, 'gün yüzü görmeyen insanlar' diye bir kavram oluştu. İnsanlar karanlıkta uyanıyor, karanlıkta evlerine dönüyor; yazıklar olsun. Gelin, bu inadınızdan vazgeçin, kendi ellerimizle depresif, mutsuz bir toplum yaratmayalım." (HABER MERKEZİ)