Venedik Komisyonu siyasi partileri dinledi

Avrupa Konseyi, anayasa paketindeki değişikliklerin güçler ayrılığına uygun olup olmadığını tespit etmek amacıyla Ankara’ya heyet gönderdi. Heyet,...

Venedik Komisyonu siyasi partileri dinledi

Avrupa Konseyi, anayasa paketindeki değişikliklerin güçler ayrılığına uygun olup olmadığını tespit etmek amacıyla Ankara’ya heyet gönderdi. Heyet, siyasi partilerle temaslarda bulundu.

HABER MERKEZİ – Venedik Komisyonu’ndan bir heyet, Anayasa değişikliği ve ifade özgürlüğü konusunda AKP, CHP, HDP ve MHP yetkilileriyle görüştü.

Heyetin en merak edilen görüşmesi HDP ile yapıldı.

Almanya Başbakanı Angelika Merkel’le olduğu gibi Venedik Komisyonu heyetiyle de kısa bir süre önce tahliye olan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken görüştü.

HDP heyetinde ayrıca Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp da yer aldı.

Görüşmenin basına açık olan bölümünde konuşan Venedik Komisyonu Başkanvekili Herdis Kjerulf Thorgeirsdottir, ziyaretlerinin gündeminde OHAL sürecinde medya üzerindeki baskılar ile ifade özgürlüğü konusunun bulunduğunu söyledi.

BALUKEN BASKILARI ANLATTI

Daha sonra konuşan Baluken ise düşünce ve ifade özgürlüğü açısından mevcut değişikliğin var olan baskı ortamını daha da derinleştireceğini belirtti.

Baluken, ‘’Meclis’te üçüncü büyük partinin iki eş başkanıyla birlikte 10 milletvekili, 70’e yakın belediye eşbaşkanı, binlerce üye ve yöneticimiz tutuklanmış durumda. Onlarca basın kurumu kapatılmış, kapısına kilit vurulmuş, mal varlığına el konulmuş durumda. Onlarca gazeteci tutuklu" dedi.

REFERANDUM SÜRECİ

Baluken, hızla demokratik ve özgür koşulların sağlanması, demokratik siyasi çalışmayı zorlaştıran uygulamalar son verilmesi gerektiğini ifade ederek, referandum sürecinde herkesin fikrini söyleyebilecek konumda olması gerektiğini belirtti.

Avrupa Konseyi’nin anayasa hukuku konularında danışma organı konumundaki Venedik Komisyonu’nun sunacağı rapor, Avrupa Konseyi’nin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) için de belirleyici olacak.

Heyet yeni pakette yargı-yürütme ve yasama arasındaki birbirini denetleme süreci, yargının bağımsızlığının bu sistem ile sağlanıp sağlanamayacağı, referandumun OHAL şartlarında düzenlenmesinin getireceği olası sonuçlar konusunda rapor hazırlayacak.

mhp Ankara HDP chp akp