'Yardım kartı dağıtıldı' iddiasıyla yargılanan İBB çalışanı Yavuz Saltık’ın duruşması ertelendi

'Yardım kartı dağıtıldı' iddiasıyla yargılanan İBB çalışanı Yavuz Saltık’ın duruşması ertelendi
İBB’nin yoksullara dağıtılması için oluşturduğu yardım kartlarının DİAYDER üyelerine de verildiği iddiasıyla yargılanan İBB eski Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık'ın duruşmasında karar çıkmadı. Mahkeme ileri bir tarihe ertelendi.

Artı Gerçek - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlar Dairesi Başkanı Yavuz Saltık’ın İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olduğu dönemde, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine verdiği yardım kartları nedeniyle, "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte kasten yardım etme" suçlamasıyla yargılandığı davanın 5'inci duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Saltık ile avukatlarının yanı sıra CHP'li belediye meclis üyeleri de izleyici olarak katıldı.

‘YARGILANAN BEN DEĞİLİM’

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada savunma yapan Yavuz Saltık, nerdeyse 2 yıldır bu davadan dolayı yargılandığını hatırlattı. İBB’nin Türkiye’de sosyal yardım politikaları çerçevesinde yargılanmasının kendisi için bir “şeref” olduğunu belirten Saltık, “Mazlumun kimliği sorulmaz” dedi.

'ASIL YARGILANAN İBB'NİN SOSYAL YARDIM POLİTİKALARI'

Yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmenin evrensel norm olduğunu vurgulayan Saltık, şahit olarak dinlenenlerin kendisini tanımadıklarının altını çizdi. Bu davada asıl yargılananın kendisi olmadığını, yargılananın İBB'nin sosyal yardım politikalarının yargılandığını ifade eden Saltık, “Beni buraya getiren siyasettir. Ben yaptığım şeyleri toplumun hayrına yaptım ve bundan yargılanmaktan utanmam. Burada İBB’nin eşi görülmemiş yardım projesi yargılanıyor, sokakta yatanlar yargılanıyor” dedi.

‘BİZ HEP EZİLENLERDEN YANA OLDUK’

Karar ne olursa olsun vicdanen pişman olmayacağını sözlerine ekleyen Saltık, şehrin yoksullarına yardım etmek dışında hiçbir şey yapmadığını vurguladı.

Market kartı verildiği iddia edilen kişilere eski AKP'li Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminde de birtakım yardımların verildiğini hatırlatan Saltık, bu durumda onların da yargılanması gerektiğini dile getirdi. Saltık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz kimsesi olmayanların, Kürtlerin, Romanların, arka sokaktakilerin tarafındayız. Biz hep ezilenlerden ve adaletten yana olmuşuzdur. Dediğim gibi, burada yargılanan ben değil İBB kimliğimdir. Ve ben bedeli ne olursa olsun bu yoldan dönmeyeceğim.”

‘TANIKLARIN DİNLENMESİ GEREKİRDİ’

Ardından söz alan Avukat Ersan Şen, yargılamaya konu olan suçlamalar için hiçbir şekilde kesin bir delilinin olmadığını aktardı. DİAYDER davasının sürdüğünü ifade eden Şen, henüz kesinleşmiş bir karar bulunmazken bu durumun kabul edilmesinin ilginç olduğunu belirtti. Kart yardımlarının o yıl Mayıs ayında yapıldığını ve o dönemin henüz DİAYDER hakkında herhangi bir karar bulunmadığını sözlerine ekleyen Şen, şunları söyledi:

“Birkaç tape ve şahitten sonra Yavuz Saltık ile 3 sanık hakkında soruşturma açılmış. Saltık dair hiçbir tespit bulunmadan dosyası ayrılıyor ve ona yönelik bir kamu davası açılmış. E. B. ve N. T. ve diğer tanıkların çapraz sordu şeklinde burada dinlemesi gerekirdi. Niye dinlenmedi? Ve ayrıca savcının hazırladığı mütalaa değerlendirmesi tanık beyanlarıyla desteklemiyor. Bu savcı açısından ciddi bir eksikliktir.”

'YARGI MERCİLERİ SİYASETİN HESAPLAŞMA YERİ DEĞİLDİR'

İddianamede cezalandırmaya layık bir fiilin olmadığını gördüklerini belirten Şen, “Yargı mercileri siyasetin hesaplaşma yeri değildir” dedi. DİAYDER hakkında henüz kesinleşmiş bir hüküm yokken, yardımların örgüte verilmesinin kararına varılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Şen, müvekkilinin beraatini talep etti.

KARAR 22 EYLÜL'E ERTELENDİ

Mahkeme heyeti müzakere sürecinin uzun süreceğini belirterek, 22 Eylül 2023 tarihinde kararını açıklayacağını ifade ederek, duruşmayı bitirdi.

Saltık, 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar