Yasaklı semtin seçmenleri başka sandıklarda
Yasağın sürdüğü Diyarbakır'ın Sur İlçesi'ne bağlı 6 mahallenin sakinleri oy kullanma yerlerini bulmakta zorlandı.
HABER MERKEZİ - Tercihi merak edilen kentler arasında yer alan Diyarbakır'da seçmenler sandığa yoğun ilgi gösterirken, kimi engelleme girişimleri de sandığa ilgiyi azaltamadı. Yasaklı mahallenin seçmenleri de sandığa gitti.
Tüm gözlerin çevrildiği referandumda, sonucu merak edilen kentlerin başında gelen Diyarbakır’da günün ilk ışıkları ile birlikte insanlar oy verecekleri okulların yolunu tuttu. Merkez Sur İlçesi'nde Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağı hala 6 mahallede sürüyor. Yasak nedeniyle sandıklar başka merkezlere taşındı.
BAŞKA MERKEZLERDE OY KULLANDILAR
Sur İlçe Seçim Kurulu tarafından alınan karara göre, Cevat Yılmaz, Cevat Paşa, Dabanoğlu, Fatih Paşa, Hasırlı ve Savaş mahallelerinde yaşayanlar, yine Sur İlçesi'ndeki başka merkezlerde kurulan sandıklarda oy kullandı. Alınan karar gereği, sokağa çıkma yasağının halen sürdüğü Cevat Yılmaz Mahallesi'ndeki 7, Cevat Paşa Mahallesi'ndeki 6, Dabanoğlu Mahallesi'ndeki 7, Fatih Paşa Mahallesi'ndeki 10, Hasırlı Mahallesi'ndeki 10 ve Savaş Mahallesi'ndeki 5 sandık olmak üzere toplam 45 sandık, yasağın olmadığı Sur'un diğer mahallelerinde bulunan okullar ve Behram Paşa Konağı, Sur Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi ve Sur Zabıta Binasına taşındı.
SUR'DAN KATILIM YOĞUN
Sandıkları başka yerlere taşınan seçmenler de bugün sabah saatlerinden itibaren oy kullanmaya başladı. Savaş Mahallesi'ndeki 5 sandığın taşındığı Sur Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi'nde öğlen saatlerine kadar 1185 seçmenin yaklaşık yarısı oy kullanırken, Dabanoğlu Mahallesi'ndeki 7 sandığın taşındığı Sur Zabıta binasında da 2 bin 456 seçmenin yaklaşık yüzde 50'sinin oy kulladığı belirtildi.
YANLIŞ YERE GİTTİLER
Sandıkları başka yerlere taşınan bazı seçmenler ve çıkan olaylar nedeniyle evleri yıkıldığı için seçmen kağıdı eline ulaşamayanların bir kısmı da oy kullanmak üzere sandık kurulan merkezlerine geldi. Bazı kişilerin ise yanlış merkezlere geldiği dikkat çekerken, bu kişiler görevliler tarafından sandıklarının bulunduğu yerlere yönlendirildi. Sokağa çıkma yasağı bulunan mahallelerin sakinleri, evleri yıkıldığı için sandıklarının yerlerinin değiştiğini söyledi. Sokağa çıkma yasağı devam ettiği için başka evlere taşındığını söyleyenler, referandum sonucunun barışa ve huzura hizmet etmesini dilediklerini ifade etti.
Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Topdemir, bazı seçmenlerin yeni sandık yerlerini bulmakta zorlandığını ancak şu anada kadar mahallesindeki seçmenlerin yüzde 70- 80'inin oy kullanmaya geldiğini söyledi.
SUR SAKİNLERİNİ TEK İSTEĞİ BARIŞ
Sur'da ikamet eden ve ismini vermek istemeyen bir seçmen, "Evlerimizi yıktılar, gencecik insanlarımızı öldürdüler. Mahallemizde sürekli özel harekat timleri ve polisler dolaşıyor. Çocuklarımız hep korku içinde" dedi.
Surlu bir başka seçmen ise "İsmimi vermemek istemiyorum. Çünkü her yerdeler. Biz bu referandumun hayırlı olmasını istiyoruz, dileriz ki hayırlı bir sonuç olur. Ama biz Sur’da yaşananları unutmadık" diye konuştu.
Başka bir seçmen ise tek isteklerinin barış olduğunu söyledi.
OKULLARDA GÜVENLİK ÖNLEMİ
Diyarbakır'da bir çok okulda yoğun güvenlik önlemi alındı. Okulun bahçesine zırhlı araçlar konumlandırıldı. Özel harekat timleri ve polisle silahlarla dolaşmaya devam ediyor. Seçimleri denetlemek amacıyla Diyarbakır’da bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) bir heyeti, İskenderpaşa İlkokulu’na alınmadı. Polisler tarafından engellenen AGİT heyeti, girişimlere başladı.