Yeşil Sol Parti'den Cumhurbaşkanlığı'na 12 Diyanet sorusu

Yeşil Sol Parti'den Cumhurbaşkanlığı'na 12 Diyanet sorusu
Diyanet'in artan harcamaları Yeşil Sol Parti tarafından Meclis gündemine taşındı. Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan harcamaların ayrıntılarını ve bütçe artırımının gerekçesini açıklamasını istedi.

Artı Gerçek - Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili ve Erzurum milletvekili Meral Danış Beştaş, son olarak Kobanê Davası’nda yargılanan siyasetçilerin cezalandırılması için gönderdiği dilekçe ile tepki çeken Diyanet İşleri Başkanlığı'nın giderek artan harcamalarını Meclis gündemine taşıdı. Beştaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması isteğiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Diyanet'e ayrılan bütçenin ve harcama kalemlerinin kamuoyuna açıklanmasını isteyerek, "Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi hangi kriterlere göre belirlenmektedir?" diye sordu.

Beştaş, "Sağlık, eğitim, bilim ve teknoloji gibi alanlara yeterli bütçe ayrılmazken, Diyanet İşleri Başkanlığı için aktarılan bu kaynakların gerekçesi nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı hangi icrai faaliyetleri yürütmektedir? Bu icrai faaliyetler nedir?" sorusunu da yöneltti.

'BÜTÇESİ YEDİ BAKANLIĞI GERİDE BIRAKTI'

Soru önergesinde "Mevcut ekonomik krize rağmen bazı kurum ve kuruluşların yüksek meblağlı harcamaları kamuoyunda tartışılmaktadır. Uzun bir süredir Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçe ve Diyanet İşleri Başkanlığının yoğun harcamaları haber olmaktadır" diyen Beştaş, "Türkiye Ekonomisinin 2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) göre Diyanet İşleri Başkanlığına 2023 yılı için ayrılan bütçenin, bir önceki döneme göre yüzde 60 arttığı ve 7 bakanlığı geride bıraktığı bilinmektedir" ifadelerini kullandı.

ÖRTÜŞMEYEN MEBLALARA DİKKAT ÇEKTİ

Beştaş, Diyanet'in bütçesi ile ilgili şunları dile getirdi:

"Çok sayıda bakanlığı geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine 276 milyon 218 bin TL eklenmesi teklif edilmiş, Diyanet’in 2023 yılı için yeni bütçesi, 36 milyar 186 milyon TL olmuştur. Meclis Başkanlığı’na sunulan ek bütçe kanun teklifi ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na öngörülen 276,2 milyon TL’nin 146,5 milyon TL’si, “Yolluklar” kalemine yazılmıştır. Başkanlığın, kasasına koyacağı 129,7 milyon TL’yi ise “Aday Din Görevlileri İaşe ve İbate Giderleri ile Diğer Tüketime Yönelik Mal ve Malzeme Alımları” kalemi için kullanacağı bildirilmiştir.2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde yaptığı 16,4 milyar TL’lik harcamasının detayları henüz kamuoyu ile paylaşılmayan Diyanet, “Yolluklar” kaleminden 2021 yılında 77 milyon 243 bin TL, 2022 yılında ise 157 milyon 709 bin TL harcamıştı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Yolluk ve harcırah giderleri minimum seviyeye indirilmiştir” iddiası ise harcanan meblağlar ile örtüşmemektedir."

'SOFRALAR ZENGİN OLSUN' TAVSİYESİNE TEPKİ

"Öte yandan aşırı yoksulluk sınırının altında yaşayan hane sayısı 3,6 milyonu aşarken Diyanet İşleri Başkanlığı ‘dengeli beslenme’ tavsiyesinde bulunarak yayımlanan yazısında, “Sofralar zengin, gönüller engin olsun” denildiği kamuoyuna yansımıştır" diyen Beştaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın şu 12 soruyu yanıtlamasını istedi:

'SON BEŞ YILIN HARCAMA KALEMLERİNİ AÇIKLAYIN'

1- Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan bütçe nerelere aktarılmaktadır? Son beş yılın harcama kalemleri ne şekildedir?

2- Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi hangi kriterlere göre belirlenmektedir?

3- Hâlihazırda Diyanet İşleri Başkanlığı için ayrılan bütçe ödeneğinin çok sayıda bakanlığın bütçesinin çok üzerinde olduğu tespiti bağlamında Diyanet İşleri Başkanlığı hangi icraatları için bütçe harcamaları yapmaktadır?

GÖREV YAPMAYIP MAAŞ ALANLARI SORDU

4- Görev yapmadığı halde görevli olarak gösterilen ve maaş ödenen Diyanet İşleri Başkanlığı personeli olduğu yönündeki iddialar doğru mudur? Görevli olarak gösterildiği halde görev ifa etmeyen personel sayısı kaçtır?

5- Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2023 yılı için ne kadar araç alımı yapılmıştır? Son beş yılda alınan araç sayısı nedir? Bu araçlar nerelere tahsis edilmektedir?

'KAÇ ARACA NE KADAR YAKIT ALINIYOR?'

6- Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan kaç personel için makam aracı tahsis edilmiştir?

7- Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesindeki araçların yıllık yakıt gideri ne kadardır?

'BU KAYNAKLARIN GEREKÇESİ NEDİR?'

8- Sağlık, eğitim, bilim ve teknoloji gibi alanlara yeterli bütçe ayrılmazken, Diyanet İşleri Başkanlığı için aktarılan bu kaynakların gerekçesi nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı hangi icrai faaliyetleri yürütmektedir? Bu icrai faaliyetler nedir?

9- Ülkede milyonlarca yurttaş açlık-yoksulluk sınırında yahut işsiz iken Diyanet’in çalışmayan personele maaş ödemesi yapmasının izahı nedir?

10- Yoksulluk sınırının altında yaşayan hane sayısı 3,6 milyonu aşmış durumda iken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapmış olduğu açıklamada “Sofralar zengin, gönüller engin olsun” ifadesinin anlamı nedir?

11- Diyanet İşleri Başkanlığı’nın harcama kalemleri içerisinde yer alan “yolluklar” için çok fazla bütçe ayılmasının gerekçesi nedir?

12- Bütçenin dengeli dağılımı için gerekli çalışmaların yapılması ve Diyanet bütçesinin olağan sınırlara çekilmesi sağlanacak mıdır? (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar