Yeşil Sol Partili Hülakü Bingöl'deki kalekol yapımını Meclis'e taşıdı: '90'lı yılları aratmayacak yıkım çabası'
Yeşil Sol Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'de yapılan ve köylülerin yaşam alanını kısıtlayan kalekol için üç bakanlığa soru önergesi verdi. Hülakü, kalekol için "90'lı yılları aratmayacak yıkım çabası" dedi.
Artı Gerçek - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'ün Genç ilçesinde Rîz/Sağgöze köyünde yapılan kalekol için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması üzerine üç ayrı soru önergesi verdi.
Sağgöze köyünde yaşayanların 90'lı yıllardaki baskılardan dolayı köylerini terk ettiğini ve uzun süredir kendi topraklarına geri dönme çabasında olduğuna dikkat çeken Hülakü, iktidarın bu geri dönüşleri engelleyecek projelerle bölgeyi yeniden insansızlaştırmaya çalıştığını söyledi. Sağgöze köyünde yapılması planlanan kalekol alanı için yüzlerce ağaç kesildiğini ve ilgili bölgenin doğasının talan edildiğini ifade eden Hülakü, "Kalekol yapımı, doğa tahribatının yanı sıra köyde yaşayan ve geri dönüş çabasında olan köylülere de ciddi bir tedirginliğe neden olmaktadır" dedi.
'BÖLGE HALKI ÜZERİNDE BASKILARI ARTIRMANIN BİR AYAĞI'
İktidarın, 90'lı yılları aratmayacak şekilde Kürt coğrafyasında yeni bir yıkımın kapısını aralama çabasında olduğunu söyleyen Hülakü şöyle konuştu:
"Başta Rîz/Sağgöze köyü olmak üzere bölgede yapılan kalekolların, bölge halkı üzerinde baskıcı politikaları arttırmanın bir ayağı olduğu su götürmez bir gerçektir. Doğaya, çevreye ve insana dair hiçbir faydası olmayan bu ve benzeri projelerin bir an önce durdurulması gerekmektedir. Sözde festival ve buluşmalar adı altında Türkiye kamuoyuna “güvenli” bölge imajını pazarlayan AKP-MHP ittifakı, bölgeye dair esas ajandasında savaş ve güvenlik politikalarının sürekli bir şekilde yürütülme çabasında olduğunu kalekol yapımındaki acelecilikte görmekteyiz. Bu politikaların ayyuka çıktığı bugün Rîz/Sağgöze köyünde karşımıza çıkmaktadır."
ÜÇ BAKANA SORU ÖNERGESİ
Hülakü, yapılan kalekol ile ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya üç ayrı soru önergesi sundu. Hülakü şu soruları sordu:
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya:
- Rîz/Sağgöze köyüne kalekol yapımının gerekçesi nedir?
- Kalekol yapımına neden ihtiyaç duyulmaktadır?
- Kalekol yapımının nedeni güvenlik ise Rîz/Sağgöze köyünde yaşayan yurttaşların, kalekol yapımı sırasında yaşadıkları tedirginlik de bir güvenlik sorunu değil midir?
- Kalekol yerine, Rîz/Sağgöze köyü ve mezralarında yaşanan yol, su, elektrik vb. sorun ve eksiklikleri gidermek adına bir çalışmanın yapılması daha doğru değil midir?
- Rîz/Sağgöze köyünde yapılan kalekolun maliyeti nedir?
- Doğaya, tarımsal üretime ve tüm canlıların yaşam alanına önemli derecede zarar veren kalekol yapım çalışmalarının bir an önce durdurulması adına Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye:
- 1)Rîz/Sağgöze köyünde kalekol yapım çalışmaları sebebiyle çevrede oluşan zararın boyutu nedir?
- 2)Söz konusu kalekolun yapılacağı alanda çevreye verilecek zarar doğrultusunda Bakanlığınız tarafından önceden bir görüş bildirimi olmuş mudur?
- 3)Özellikle doğal yaşam alanlarında inşa edilerek yapılan kalekolların çevreye verdiği zararı ve doğa tahribatını göz önünde bulundurarak bu tür projelerin tamamını durdurmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?
- 4)Rîz/Sağgöze köyünde yapımı devam eden ve çevreye önemli derecede zarar veren kalekol yapımını bir an önce durdurmak adına Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya:
- 1)Rîz/Sağgöze köyünde kalekol yapımı için kesilen ağaç sayısı kaçtır?
- 2)Söz konusu ağaç kıyımıyla ilgili Bakanlığınızca etkin bir inceleme yapılacak mıdır?
- 3)Kalekol yapım çalışmaları ile birlikte, Rîz/Sağgöze köyünde hayvancılık durma noktasına gelmiş ve köy halkı ciddi bir mağduriyete uğramıştır. Bu mağduriyeti gidermek adına bir çalışma yapılacak mıdır?
- 4)Doğaya, tarımsal üretime ve tüm canlıların yaşam alanına önemli derecede zarar veren kalekol yapım çalışmalarını bir an önce durdurmak adına Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?