Yeşil Sol Parti’nin çiftçi kadın adayı Tarlan: Kadının çözümleyici yönü siyasette olmalı

Yeşil Sol Parti’yi seçme nedeninin partinin ‘Kadın özgürlükçü, ekolojik ve demokratik’ çizgisi olduğunu söyleyen çiftçi kadın Milletvekili adayı Ayşan Tarlan, ‘İkinci yüzyılda barışın ve demokrasinin var olması için çabalayacağız ve bunu başaracağız’ dedi

Yeşil Sol Parti’nin çiftçi kadın adayı Tarlan: Kadının çözümleyici yönü siyasette olmalı

Artı Gerçek - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Erzurum Milletvekili adayı Ayşan Tarlan, ikinci yüzyılda barışın ve demokrasinin var olması için çabalayacaklarını söyledi. Tarım ve hayvancılık yapan Tarlan, “Ataerkil bir toplumda bir erkek olmadan hayatta kalmaya çalışmak, birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Dedemin ölümüyle birlikte köye, annem ve kardeşimin yanına yerleştim, kız kardeşim evlendikten sonra annemle tek yaşamaya başladık” dedi.

“Dedem ölmeseydi, daha farklı bir hayat hayal ediyordum” diyen Tarlan, Hukuk boyutuyla insanlara yardım etmek istiyordum, zindanlara yönelik insanların daha iyi yaşamasına yönelik projeler geliştirmek istiyordum ama sonrasında hayat böyle aktı benim için” ifadelerini kullandı.

‘KADININ ÇÖZÜMLEYİCİ YÖNÜNÜN SİYASETTE OLMASI GEREKİYOR’

Yeşil Sol Parti’yi seçme nedeninin partinin “Kadın özgürlükçü, ekolojik ve demokratik” çizgisi olduğunu belirten Tarlan, şunları söyledi:

“Bölgemizde ve ülkemizde temiz siyaset gerekiyor, kadınların kendini daha çok göstermesi gerekiyor. Kadının çözümleyici yönünün siyasette olması gerektiğini düşünüyorum, çünkü kadınlar hemcinslerini de siyasete katacaktır. Mesela ben dedemi kaybettikten sonra herkes, ‘Bu kadın nasıl yapacak? Tarlayı sürebilir mi? Traktörü kullanabilir mi’ diye sordu. Hepsini tek tek aştık ve kabul ettirdim.

Kadının uğrayamadığı sanayiye tek başıma giriyorum, herkese kadının yapabileceğini gösterdim. Sanayiye ilk gittiğimde oradaki ustalar, ‘Baban yok mu, kocan yok mu sen niye geliyorsun’ diyorlardı. Ben de bu baskıya karşı kadın olduğumu belli etmeyecek şeyler giyiyordum, bere takıyordum, maske kullanıyordum. Tanıdıkça tüm bunları aştık. Serhat bölgesi kadının arka planda olduğu bir bölge ama ekonomik özgürlüğüm ve yaşamım için bunu yapmak zorundaydım.”

‘KADINLARIN EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN FARKLI PROJELER GELİŞTİREBİLİRİZ’

Tüm zorluklara rağmen pes etmediğini söyleyen Tarlan, “Yaşadıklarımdan yola çıkınca şunu söylüyorum, bir kadın her şeyi yapabilir” diyerek şunları söyledi:

“İsterse her şeyi yapar. Yavaş yavaş tüm korkularımı yendim, ben bu cesareti gösterebildiysem, tüm kadınlar yapabilir. Kadınların böyle ataerkil bir toplumda kendisini var edebilmesi için ekonomi özgürlüğü şart. Kadınların ekonomik özgürlüğü için farklı projeler geliştirebiliriz.”

‘YENİ BİR YÜZYILI KURACAĞIMIZA İNANIYORUM’

21 yıllık AKP iktidarında çoklu krizlerin yaşandığını vurgulayan Tarlan, “Şu an millet soğana muhtaç hale geldi. Hukukun, ekonominin çöktüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu ülke darbeleri, askeri vesayeti, faili meçhulleri gördü, fakat hiçbir zaman bu denli bir çöküş görmedi” vurgusu yaptı. Tarlan, şunları söyledi:

Ekonomik, hukuksal ve toplumsal olarak bir çöküşe maruz bırakıldı. Bugün bir kilo soğan 30 TL ise, konuşacak bir şey yok diyebiliriz. Hem geçinemiyoruz hem de konuşamıyoruz, fikirlerimizi beyan edemiyoruz. Yeni bir yolun olması gerekiyor. İkinci yüzyıldan bahsediyoruz ve bu yüzyılı biz kurmalıyız. Yeşil Sol Parti, 40 yıllık bir geleneğin son temsilcisidir. Yeni bir yüzyılı kuracağımıza inanıyorum. İkinci yüzyılda barışın ve demokrasinin var olması için çabalayacağız ve bunu başaracağız. Gelecek yüzyıl gençlerin olacak, kendi yolumuzu kendimiz belirleyeceğiz.”

AYŞAN TARLAN KİMDİR?

Erzurum’un Hınıs ilçesinin Şahabattin köyünde dünyaya gelen Yeşil Sol Parti’nin Erzurum Milletvekili adayı Ayşan Tarlan, henüz bir yaşındayken Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanan babası Medeni Tarlan 36 yıl hapis cezası aldı. Babasını görmeden büyüyen Tarlan’ın yaşamı cezaevi kapılarında geçti.

Medeni Tarlan hep ailesinden uzak cezaevlerine sürgün edildi ve ailenin maddi imkanları yetersiz olduğu için görüşlere gidemedi. Tüm hayatı boyunca dedesinin ve annesinin desteğiyle eğitimine devam eden Tarlan, 2015’te dedesini de kaybedince çok istediği akademik kariyer hayallerini bırakarak köye yerleşti.(MA)