Yeşil Sol Parti'nin seçim beyannamesi açıklandı: 'Diz çökmedik, işte buradayız!'

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) seçim beyannamesini açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Diz çökmedik, işte buradayız. Ölümün yüceltilmesine karşı yaşamı savunmak için buradayız" dedi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Ankara’da düzenlediği özel bir toplantıda seçim beyannamesi açıklandı.

Seçim sloganı “Buradayız, birlikte değiştireceğiz” ve “Dîsa em” olan Yeşil Sol Parti, etkinlik salonuna, Kürtçe’nin Kurmancî ve Kirmançkî lehçeleri ile Türkçe “Buradayız, gençlerle değiştireceğiz”, “Dîsa em, dîsa serkeftin”, “Buradayız, emekçilerle değiştireceğiz”, “Dîsa civak, dîsa azadî”, “Dîsa ciwan, dîsa serkeftin”, “Seba awamlerdişî, reyan ma” sloganların yer aldığı pankartlar asıldı. Salonda kurulan büyük LED ekrana da Yeşil Sol Parti’nin seçim sloganları yansıtıldı.

Etkinliğe, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, SODAP Sözcüsü Kezban Konukçu, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, TÖP Sözcüler Kurulu üyeleri Perihan Koca ve Pelin Kahiloğulları, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Kürt siyasetçiler Ahmet Türk ve Sırrı Sakık, eski Devlet Bakanı Halil Ziya ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, aydın, yazar ve gazeteci katıldı.

'KUMPASLARINA KARŞI DA YOL İNŞA ETMEYİ ÖĞRENDİK'

Açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptı. Sancar, şöyle konuştu:

"Buradayız! Zulme boyun eğmedik, baskılara karşı diz çökmedik bu onlara dert oldu, bu yolu böyle yürüdük, işte burdayız. Evet kumpaslarına, hilelerine karşı da yol inşa etmeyi öğrendik. Mücadele geleneğinin birikimini devraldık. Bu yolları açtık bu şekilde yürüyerek geldik buradayız. Kürt sorununda demokratik çözüm için, savaş ret ve inkar politikalarına karşı buradayız. Nefrete, kine, düşmanlaştırmaya karşı büyük barış için buradayız. Birlikte değiştireceğiz! Ölümün yüceltilmesine karşı yaşamı savunmak için buradayız, birlikte değiştireceğiz. Faşist siyasal güç hakikate el konulması ve yalanların yayılmasından besleniyor. Hakikati savunmak için buradayız, hakikat yolunda birlikte yürümek için buradayız, birlikte değiştireceğiz. Bütün baskılara, bütün zulme karşı bütün ezilenlerle, sömürülenlerle, dışlananlarla, bütün inançlarla birlikte buradayız; birlikte değiştireceğiz. Merkeziyetçi tahakküme karşı, yerel demokrasiyi kurmak için buradayız; eşit ve özgür yurttaşlığa dayalı Demokratik Cumhuriyetin yolunu açmak için buradayız birlikte değiştireceğiz. Korkuya karşı cesareti büyütmek ve yaymak için buradayız. Konuşma korkusuna, kendi olma korkusuna karşı buradayız, korku duvarlarını hep birlikte değiştireceğiz. Diktatörlüğe karşı güçlü demokrasiyi inşa etmek için buradayız, birlikte değiştireceğiz.

HDP’nin önüne binbir engel çıkarmaya çalıştılar kumpaslar kurular her türlü baskı aygıtını kurmaya çalıştılar ama başaramadılar. Sözümüz vardı halklarımızın gücünü yeni yüzyılda inşa merkezi haline getirmek için her türlü çabayı harcayacağız, bütün tedbirleri alacağız dedik, aldık! Yeşil Solun ağacı altında buluştuk şimdi buradayız. Tüm ittifaklarımızla birlikte değiştirmeye geliyoruz. Doğayı sömüren, kadını köleleştiren gençliği esir alan bu düzeni değiştirmek için buradayız; geleceği hep birlikte, eşit, özgür bir demokratik cumhuriyet çatısı altında kurmak için buradayız, kararlıyız, gücümüz var, irademiz sağlam. Demokratik siyasetin her alanında en başta parlamentoda çoğulcu bir temsiliyeti sağlamak için buluşuyoruz kucaklaşıyoruz. El ele, omuza yürüyoruz, mutlaka başaracağız. Yolumuz açık olsun. Serkeftin.

PERVİN BULDAN: ASLA VAZGEÇMEDİK

Mithat Sancar'ın ardından kürsüye gelen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürtçe selam verdi ve, "Bugün burada yeni bir dönemin, umut dolu güzel günlerin temellerini hep birlikte atıyoruz" dedi. Buldan şöyle konuştu:

"Bildirgemiz, Türkiye’nin demokratik çözüm programıdır. Özgürlüklerin, barışın, adaletin ve yeni bir yaşamın manifestosudur. Tabii bugünlere kolay gelmedik. Önümüze çıkarılan tüm engelleri, barajları, baskı ve kumpasları yıka yıka, direne direne, aşa aşa bugünlere geldik! Asla vazgeçmedik demokratik siyasetimizi engellemeye yönelik girişimler karşısında sürekli yeni yollar açtık ve mücadelemizi güçlendirerek bugünlere taşıdık. Siyasetimizi kapatmaya çalışanlar asla başaramadı. Ama bizler büyük başardık! Büyük yol aldık! Halkımızı seçeneksiz bırakmadık.

Nefesi kesilmeye çalışılan halklarımıza nefes, sesi kesilmeye çalışılan mazlumlara ses olduk! 8 Martlarda meydanları inleten Jin Jiyan Azadi olduk! Newrozlar’da zulme karşı yeniden diriliş olduk! 1 Mayıslarda emekçilerin onurlu direnişi olduk! Pusulamız, Pir Seyit Rızaların, Denizler’in, Mahirler’in, Mazlum’ların, Kemaller’in, Mehmet Sincar’ların, Orhan Doğan’ların, Deniz Poyraz’ların bizlere devrettiği onurlu mücadele mirasıdır. Bu mirası, onurlu bir geleceğe mutlaka taşıyacağız.

'AKP-MHP DÜZENİNİN BİLETİNİ KESECEĞİZ'

Evet, cumhuriyetin ikinci yüz yılına girerken tarihi bir dönemecin tam da arifesindeyiz!
14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kaldı! Seçimler, kurulacak yeni bir dönemin, yani büyük değişimin başlangıcı olacaktır. Ama aynı zamanda, 14 Mayıs, ülkeye yıllardır en büyük kötülükleri, yıkımları, karanlıkları yaşatan AKP-MHP faşizm düzeninin de biletinin kesileceği tarihi bir gün olacaktır. Evet, buradan en güçlü şekilde ifade ediyorum: AKP-MHP rejimini 14 Mayıs’ta sona erdireceğiz. Yolun sonuna geldiler. Onları kesinlikle göndereceğiz! Türkiye’yi bu karanlıktan kurtaracağız.

7 Haziran’da başlattığımız büyük demokrasi yürüyüşünü, 14 Mayıs’ta büyük demokrasi zaferiyle taçlandıracağız. Herkes bu değişimin başarılacağına kesinlikle inanmalıdır. Her bir yurttaşımız, kendi gücüne ve iradesine sonuna kadar güvenmelidir. Çünkü bizler daha güçlüyüz, daha büyüğüz! İnanın ki başaracağız!

Evet geliyoruz! Hem de gümbür gümbür geliyoruz! İttifaklarımızla, Emek ve Özgürlük İttifakıyla, Kürt ittifakıyla geliyoruz.

Savaşın, kinin ve düşmanlığın dilini bu topraklardan söküp atmak, barışın diliyle örülen onurlu bir yaşamı kurmak için geliyoruz. Ret, inkâr, baskı ve tecrit politikasını sona erdirmek, Kürt sorunu dâhil biriken bir asırlık tüm sorunları kapsayıcı ve müzakereci bir demokrasi anlayışıyla diyalogla çözmek için geliyoruz. Türkiye’den tüm bölge ülkelerine yayılacak kalıcı barış hattını kurmak için geliyoruz.

Bu ülkeyi her gün yoksullaştıran yolsuzluk çarkını ve çukurunu sona erdirmek, kaynakları gerçek sahibi olan halka eşitçe dağıtmak için geliyoruz. Halkımızın belediyelerine el koyan, seçme ve seçilme hakkını gasp eden darbeci kayyım düzenini darbeler çöplüğüne göndermek için geliyoruz.

'MECLİS'İN YENİ 100'LERİ BİZLER OLACAĞIZ'

Buradan herkese çağrı yapıyorum: Haydi, hep birlikte önce sandıkları sonra da parlamentoyu Yeşil Sol’un rengine büründürelim. Biliyorsunuz, parlamentoda hedefimiz en az 100’dür. Buradan diyorum ki, gelin hep birlikte Meclis’in yeni 100’ü bizler olalım!

yesilvesol-hdp.jpg

Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanı Ciğdem Kılıçgün Uçar konuşmasında, Demokratik Cumhuriyet vurgusu yaptı. Uçar, "Bu iktidarı gönderecek, Demokratik Cumhuriyeti kuracak, “yüzyılın felaketi”ne karşı Demokratik Cumhuriyet yüzyılını başlatacağız. Demokratik Cumhuriyet, Demokratik Ulus’la mümkündür. Demokratik Ulus tüm etnik, kültürel ve inançsal kimliklerin eşit ve özgür olarak bir arada var olduğu ve varlıklarının anayasal güvence altında bulunduğu toplumun demokratik ifadesidir.

Türkiye’nin en köklü sorunu olan Kürt sorununun demokratik çözümü ve büyük barış̧ için gereken sorumluluğu üstlenmeye geliyoruz. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının eşiğindeyiz. İnkâr ve bastırma siyaseti yerine, Meclis’in muhataplarla diyalog kurduğu ve demokratik müzakere yöntemleriyle Kürt sorununun çözüldüğü bir yüzyıl için buradayız" dedi.

Yeşil Sol Parti Eş Genle Başkanı İbrahim Akın da, "Demokratik Cumhuriyet yüzyılının eşiğinde umut yorgunluğundan çıkıp yolumuzu cesaret ve coşkuyla bulmamızı sağlayacak ortak pusulamız üçüncü yoldur" dedi. Akın, "Kuvvetler ayrılığının yerele doğru genişlediği, yerel yönetimlere yetki ve kaynak devrinin güvence altına alındığı, yerel katılım mekanizmalarının işlediği güçlü bir yerel demokrasiyi inşa etmek için geliyoruz. Meclisler, kent konseyleri, platformlar, meslek kuruluşları ve demokratik kitle örgütlenmeleri ile yönetime ve karar süreçlerine katılan halkın iradesiyle demokrasiye ve eşit temsiliyete dayalı yerel yönetimleri güçlendireceğiz. Halk iradesine ve seçim adaletine ipotek koyan ve bir yönetim biçimi haline gelen kayyım rejimine son vermek için geliyoruz" diye konuştu.

DEMİRTAŞ VE MIZRAKLI'NIN MESAJLARI

Toplantıda, cezaevinden gelen mesajlar okundu. Edirne Cezaevi'nde bulunan Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı'nın mesajı şöyle:

"Türkiye halklarının, ezilenlerin umudu HDP, 14 Mayıs seçimlerine Yeşil Sol Parti ile girerek parlamentoda çok daha güçlü bir temsiliyete, toplumun sorunlarının köklü şekilde çözümüne aday olduğunu bir kez daha ilan ediyor.

Demokrasinin kurumsallaşması, toplumdan dışlanmak istenenlerin, emekçilerin ülke yönetimine katılarak kendi sorunlarını çözebilmesi ancak Yeşil Sol'un Meclis'te güçlü olmasıyla sağlanacaktır.

Bugün ortaya konulan gerçekçi çözüm bildirgesi de ülkenin biricik umudunun Yeşil Sol olduğunu gösteriyor. Tüm halklarımız için hayırlı olmasını diliyor, hepinizi kutluyoruz.

Gençleri, kadınları, işçileri, işsizleri, emekçileri, çiftçileri, esnafları, emeklileri, Kürtleri, Türkleri, Arapları, Ermenileri, Çerkesleri, Boşnakları, Sünnileri, Alevileriyle tüm Türkiye'yi Yeşil Sol'da buluşmaya, aynı ağacın güzelliğinde rengarenk şekilde buluşmaya, aynı ağacın meyvelerinden yemeye davet ediyoruz. Özgürlükte buluşmak dileğiyle hepinize selam, sevgilerimizi gönderiyor, başarılar diliyoruz. An serkeftin an serkeftin."

FİGEN YÜKSEKDAĞ: SORULACAK HESABI HİÇ UNUTMADAN YAŞAMI BİZLER DEĞİŞTİRECEĞİZ

Kandıra Cezaevi'nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın mesajı şöyle:

"Sevgili dostlar, yoldaşlar; hepinize coşkuyla ve özlemle merhaba!

Afetlerin, kıranların ortasında Kandıra Hapishanesi’ndeki kadın siyasetçiler ve siyasi tutsaklar olarak yanınızda olamasak da dayanışmamızın her yerde hissedildiğini biliyoruz. Ve yine nerede olursak olalım, sadece burun buruna olduğumuz zulme değil, ufuktaki özgürlüğe bakmaya devam edeceğimizi de.

Onların seçin stratejisi kadınların ve LGBTİ+’ların hayatına ve haklarına saldırmaksa; bizimki yaşamı, özgürlüğü ve barışı yeniden tesis etmektir. Bu tarihi mücadelenin sonucunu bizler belirleyecek, insan yaşamı ve onurunu bizler yükselteceğiz.

Çıplak elle ayakla, kederle ve öfkeyle, sevgiyle ve merhametle, inatla ve direnişle, sorulacak hesabı hiç unutmadan yaşamı bizler değiştireceğiz.

Size kadın sözü!"

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ SEÇİM BEYANNAMESİ

Öne Çıkanlar