Yeşil Sol'dan Bakan Tekin’e: Başkale’deki yedi köyde yüzlerce öğrencinin okula gidemediğinden haberdar mısınız

Yeşil Sol Partili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Başkale’ye bağlı yedi köyde yaşayan öğrencilerin okul servisi olmaması nedeniyle okula gidemediğini söyledi. Sayyiğit, Bakan Tekin’e “Yüzlerce öğrencinin okula gidemediğinden haberdar mısınız” diye sordu.

Yeşil Sol'dan Bakan Tekin’e: Başkale’deki yedi köyde yüzlerce öğrencinin okula gidemediğinden haberdar mısınız

Artı Gerçek - Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Başkale’ye bağlı Kırbalı, Meydanlı, Yanal, Tahıl, Topluca, Örenkale ve Yavuzlar köyünde okul servisi olmadığı için eğitim hakkına erişemeyen öğrencileri ve taşımalı eğitim problemini Meclis gündemine taşıdı. Kaçmaz Sayyiğit, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği soru önergesini TBMM’ye sundu. Sayyiğit, “Köy okullarının kapatılarak yerinde eğitim imkanlarının ortadan kaldırılmasıyla taşımalı eğitim ciddi bir soruna dönüşmüş durumdadır” dedi.

Sayyiğit, Milli Eğiti Bakanı Yusuf Tekin’e “yedi köyde yaşayan yüzlerce öğrencinin okula gidemediğinden haberdar mısınız?” diye sordu.

‘BAŞKALE’NİN 7 KÖYÜNDE YAŞAYAN ÖĞRENCİLERİN DERS BAŞI YAPAMADI’

Sayyiğit, TBMM’ye sunduğu önergede, “Van’da taşımalı eğitim kronikleşmiş ciddi bir soruna dönüşmüş durumdadır” diyerek şunları söyledi:

“Birçok köyde öğrenciler taşımalı eğitim nedeniyle aylarca okula gidememektedir. Daha önce Başkale’nin Deringeçit köyünde öğrencilerin üç ay boyunca okula gidemediği kamuoyunda yer alırken bugün de Başkale’nin 7 köyünde yaşayan öğrencilerin ders başı yapamadığı belirtilmektedir. Taşımalı eğitimin durmasıyla Kırbalı, Meydanlı, Yanal, Tahıl, Topluca, Örenkale ve Yavuzlar köylerinde yaşayan öğrenciler okula gidemezken sorunun çözümü için mülki amirlerin de herhangi bir girişimde bulunmadığı ifade edilmektedir. Öğrenci velileri başvurulara rağmen çözüm üretilmediğini, öğrencilerin yurtlara yönlendirildiğini; Kaymakamlık nezdinde girişimlerde bulunmalarına rağmen görüşme yapamadıklarını belirtmektedirler.”

‘YAŞANAN SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATILMALIDIR’

“Köy okullarının kapatılarak yerinde eğitim imkanlarının ortadan kaldırılmasıyla taşımalı eğitim ciddi bir soruna dönüşmüş durumdadır” diye belirten Sayyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Van’da sert geçen kış mevsiminde okullara erişim daha da zorlaşırken eğitim sürecinden kopuşların da yaşandığı bilinmektedir. Bugün taşımalı eğitim olanakları da gerektiği gibi sağlanmadığı görülmektedir. Özellikle ekonomik krize bağlı olarak öğrenci velilerinin ve il-ilçe milli eğitim müdürlüklerinin araç kiralamada, okul servis imkanlarını genişletmede sorun yaşadığı yönünde tartışmalar da bulunmaktadır. Bu nedenle Van’ın Çatak, Başkale, Çaldıran ilçeleri başta olmak üzere kış koşulları daha başlamadan gerekli tedbirlerin alınması, okul servislerinde öğrencilerin can güvenliğini sağlayacak adımların atılması ve söz konusu köylerde yaşanan sorunların çözülmesi için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.”

Kaçmaz Sayyiğit’in konuya dair Bakan Tekin’e yönelttiği sorular şöyle:

“*Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kırbalı, Meydanlı, Yanal, Tahıl, Topluca, Örenkale ve Yavuzlar köylerinde yaşayan yüzlerce öğrencinin okula gidemediğinden haberdar mısınız?

*Başkale ilçesinde bulunan Kırbalı, Meydanlı, Yanal, Tahıl, Topluca, Örenkale ve Yavuzlar köylerinde yaşayan öğrencilere okul servisi imkanı neden sunulmamaktadır?

*Başkale’de okula gidemeyen öğrencilerin velilerinin ilçe milli eğitim ve Kaymakamlık nezdinde girişimde bulunmasına rağmen söz konusu sorunun çözülmediği doğru mudur? *Başkale’nin köyleri başta olmak üzere Van genelinde okul servislerinde yaşanan sorunların çözülmesi amacıyla herhangi bir çalışma başlatılacak mıdır?

*Önerge tarihine kadar yapılan çalışmalar nelerdir?

*Van’da 2020 – 2021, 2021 – 2022, 2022 -2023 ve 2023 -2024 eğitim ve öğretim dönemlerinde taşımalı eğitim için kullanılan okul servisi sayısı kaçtır? Bunun ilçelere göre dağılımı nedir?

*Van’da taşımalı eğitimden yararlanan öğrencilerin sayısının son 5 yıla göre dağılımı nedir? Bunun ilçelere dağılımı nedir?

*Van’da taşımalı eğitime geçilmesi kapsamında kapatılan okul sayısı kaçtır? Kapatılan okulların ilçelere göre dağılımı nedir?

*Van’da taşımalı eğitimde kullanılan okul servislerinin denetimi hangi sıklıkla yapılmaktadır? *En son ne zaman denetleme yapılmıştır? Denetimler hangi kıstaslara göre gerçekleştirilmektedir?”(ANKA)