Yeşil Sol'un Aram Tigran önergesi iade edildi: '1915' kaba ve yaralayıcıymış...

Meclis Başkanlığı, Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın’ın sanatçı Aram Tigran hakkındaki soru önergesini 'kaba ve yaralayıcı' buldu. Başkanlık, Tigran'ın kimliğine dair ifadelerin 'kişisel görüş' olduğunu da ileri sürdü.

Yeşil Sol'un Aram Tigran önergesi iade edildi: '1915' kaba ve yaralayıcıymış...

Artı Gerçek - Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın’ın, 'Ortadoğu’nun bülbülü' olarak anılan sanatçı Aram Tigran'ın ölüm yıldönümü vesilesiyle verdiği soru önergesi, bazı ifadelerin "kaba ve yaralayıcı" olduğu ve "kişisel görüş içerdiği" iddiasıyla iade edildi. Meclis Başkanlığı'nın iade gerekçesinde, Aram Tigran'ın '1915 Ermeni Katliamından sağ kurtulan bir Ermeni ancak Diyarbakır’dan sürülen Ermeni bir ailenin oğlu olduğu'na dair ifadelerin değiştirilmesi istendi.

ÖNERGEDE NE DENİYORDU?

Beritan Güneş Altın, söz konusu önergede "Aram Tîgran 1915 Ermeni Katliamından sağ kurtulan ancak Diyarbakır’dan sürülen Ermeni bir ailenin oğlu olarak 1934 yılında Suriye’nin Qamişlo kentinde doğmuş ve 8 Ağustos 2009 tarihinde yine sürgünde yaşamını yitirmiştir" diyerek şöyle devam ediyordu:

"Aram Tîgran hayatı boyunca Kürtçe, Ermenice, Türkçe ve Arapça dillerinde şarkılar söylemiş, klasikleşen eserler yaratmış ve bu coğrafyanın dillerinden bir seremoni oluşturmuştur. Sürgünde doğup, sürgünde yaşamını yitiren Aram Tîgran’ın yurdu Diyarbakır’da defnedilme vasiyeti ise dönemin İçişleri Bakanlığı tarafından engellenmiştir. Bu sebepten ötürü Aram Tîgran Brüksel’de defnedilmiştir.

2010 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Aram Tîgran’ın anısına Aram Tîgran Kent Konservatuarı açılmıştır. Konservatuvar 5 yıl boyunca tiyatro, resim, folklor, sinema ve müzik alanında yüzlerce öğrencinin yetişmesini sağlamıştır. Ancak Konservatuvar 2016 yılında belediyeye atanan kayyım tarafından kapatılmıştır."

Altın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yönetltiyordu:

1. Büyük sanatçı Aram Tîgran’ın yurdu olan Diyarbakır’da defnedilme vasiyeti o dönem hangi gerekçe ile yerine getirilmemiştir?

2. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım tarafından kapatılan Aram Tîgran Konservatuarı’nın yeniden faaliyete geçmesi için girişimlerde bulunacak mısınız?

3. “Ortadoğu’nun bülbülü, Kürt müziğinin mamostesi” Aram Tîgran’ın anısını yaşatmak için ne tür çalışmalar yapacaksınız?

4. Aram Tîgran’ın Türkçeleştirilen şarkılarının tespiti, bunu yapan kişiler hakkında gerekli cezai işlemlerin başlatılması, kültür yağmacılığının önüne geçilmesi için ne gibi çalışmalar yapacaksınız?"

'İÇTÜZÜĞÜN İKİ MADDESİNİ İHLAL ETTİ' İDDİASI

TBMM Başkanlığı ise bu metnin, Meclis İçtüzüğü'nün önergelerde 'kaba ve yaralayıcı sözler' bulunmamasını öngören 67'nci maddesini ve 'kişisel görüş' beyan edilmemesini gerektiren 96'ncı maddesini ihlal ettiğini ileri sürdü. İade gerekçesinde, "Bu çerçevede ilgide kayıtlı önergeniz incelenmiş ve önergenizin giriş kısmının birinci paragrafının birinci cümlesinin yukarıda aktarılan TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci ve 96'ncı maddeleri hükümlerine aykırılık taşıdığı değerlendirilmiştir" denildi.

'GİRİŞ KISMININ BİRİNCİ PARAGRAFININ BİRİNCİ CÜMLESİ...'

Meclis Başkanlığı, önergenin iade gerekçesinde, şu ifadeleri kullandı:

"TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci maddesinin ikinci fıkrasında “Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı veya önergeyi sahibine geri verir." kuralına yer verilmiştir. Bu çerçevede Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunulan Meclis araştırması önergeleri ile yazılı soru önergelerinde toplumun bir kesimi veya tamamı yahut belirli kişi veya kişiler yönünden yaralayıcı olabilecek ifadelerin bulunması durumunda önergenin, söz konusu ifadelerin düzeltilmesi için TBMM Başkanı tarafından sahibine iadesi gerekmektedir.

TBMM İçtüzüğü'nün "Yazılı soru” başlıklı 96'ncı maddesinde "Yazılı soru, ... kişisel görüş ileri sürülmeksizin; ... bir önerge ile yazılı olarak cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir." kuralına yer verilmiş olup; bu madde uyarınca yazılı soru önergesi metninde önerge sahibi milletvekilinin kişisel görüşlerine yer verilmemesi gerekmektedir.

'YENİDEN DÜZENLENİRSE İŞLEME ALINIR'

Bu çerçevede ilgide kayıtlı önergeniz incelenmiş ve önergenizin giriş kısmının birinci paragrafının birinci cümlesinin yukarıda aktarılan TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci ve 96'ncı maddeleri hükümlerine aykırılık taşıdığı değerlendirilmiştir. Dolayısıyla önergeniz, söz konusu kısım çıkarıldığı veya yukarıda belirtilen İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği takdirde işleme alınabilecektir." (HABER MERKEZİ)