Yurt dışında seçime katılım neden arttı?

Prof. Dr. Evren Balta kutuplaşma faktörünün yurt dışı oylarının artmasında etkili olduğunu ifade etti. Balta, “Siyasal rekabetin yakınlaşması daha önce Türkiye seçimleriyle ilgilenmeyen yerleşik, orta sınıf, eğitimli seçmenlerin ilgisini artırdı” dedi.

Yurt dışında seçime katılım neden arttı?

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışında oy verme işlemi sona erdi. Son verilere göre yurt dışında seçimlere katılım oranı 2011 seçimlerinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Yurt dışı tek bir il olsaydı 3,4 milyondan fazla seçmen sayısıyla Türkiye'nin seçmen sayısı açısından en kalabalık illeri olan İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra dördüncü sırada yer alırdı.

Peki bu artışın sebebi ne?

'SİYASİ REKABET ARTTIKÇA SEÇİMLERE İLGİ ARTIYOR'

BBC Türkçe'ye konuşan Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Evren Balta, "Yerel siyasette etkili olan kutuplaşma faktörü yurt dışında da etkili. Siyasal rekabetin yakınlaştığı seçimlerde oy kullanımı artar. Muhalefetin kazanma olasılığı arttıkça ilginin daha yoğunlaştığını görüyoruz" dedi ve ekledi: "Siyasal rekabetin yakınlaşması kanımca daha önce Türkiye seçimleriyle ilgilenmeyen yerleşik, orta sınıf, eğitimli seçmenlerin ilgisini artırdı."

YURT DIŞI SEÇMEN PROFİLİ NASIL DEĞİŞİYOR?

Yurt dışında yaşayanlar arasında seçimlere en fazla ilgiyi 50-64 yaş aralığındaki kadınlar gösterdi. YSK'ye göre 2018 seçimlerinde bu grubun katılım oranı yüzde 70'in üzerindeydi.

En düşük katılım ise erkek seçmenlerde 18-34, kadın seçmenlerde ise 65-75+ yaş aralığında gerçekleşti.

Yurt dışında farklı diaspora gruplarının farklı motivasyonlarla oy kullandığını belirten İngiltere'deki Huddersfield Üniversitesi Medya ve Beşeri Bilimler Bölümünden Doç. Dr. Dağhan Irak, genç kuşakların "Türkiye siyasetiyle fazla ilgili" olmadığını ve seçimlere ilgisinin genellikle düşük olduğunu belirtti.

Irak'ın çizdiği profillere göre seçimlere daha yüksek ilgi gösteren iki gruptan ilki, Anadolu kırsalından geçici işçi olarak Almanya, Avusturya, Hollanda, Fransa ve Belçika gibi ülkelere gelip "muhafazakar özelliklerini güçlendirerek koruyan birinci kuşak gruplar".

Irak, AKP'nin yüksek oy aldığı bölgelerdeki bu diaspora grubuyla ilgili şunları anlattı:

"Kendi kültürel özelliklerini geldikleri topluma karşı koruma refleksiyle oluşan bir grup. Bazı diaspora toplulukları geldikleri yerin şu anki halinden daha muhafazakar bile görünebiliyorlar. Muhafazakarlık kabuk halinde bir savunma mekanizması olarak işlev görüyor.
"Muhafazakar partilerin bu yönde bir avantajı var. Tayyip Erdoğan bu kitle için apayrı bir anlam ifade ediyor. İlk defa bir Türkiye lideri, düşündükleri dilden konuştu ve yabancılara karşı sert sözler söyledi. Zaman zaman Avrupalı meslektaşlarını hakir gördü, Avrupalı liderlere kafa tutması ezilen diasporada bir güven dopingi etkisi yarattı." (Kaynak)