Zindaşti davasında 'cinayet' ve 'bilgi sızdırma' dosyaları ayrıldı
Zindaşti ve adamlarına bilgi sızdıran cinayet büro polis memurlarının dosyasının ayrılmasına karar verildi. Sanıkların beraat, tahliye ve adli kontrol şartının kaldırılması talepleri reddedilirken, duruşma 11 Ekim’e ertelendi.

Osman ÇAKLI
Artı Gerçek - Firari İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti ile adamlarının suç örgütüne bilgi sızdıran polislerin yargılandığı davanın duruşması, İstanbul Adliyesi 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. Tutuklu sanıkların Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldığı duruşmadaki en önemli gelişme, cinayet suçunun yanısıra Zindaşti ile bilgi ve belge paylaştığı iddia edilen polislerin dosyalarının ayrılması oldu.
Beraat ve tahliye talep eden, yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını isteyen sanıkların talepleri ise reddedildi. Savcı mütalaasının sunulmadığı duruşma 11 Ekim 2023’e ertelendi.
POLİS MEMURLARI HATIRLAMADI!
Zindaşti davasında savcının bu duruşmada mütalaa vermesi bekleniyordu. Görev değişikliği nedeniyle savcının mütalaayı yetiştiremediği dosyada, tutuklu ve tutuksuz sanıkların ifadelerinin dinlenmesine devam edildi. Hüsamettin Edis isimli tutuklu polis memuruna, üç kişiyi ‘tasarlayarak öldürme’ suçlamasından hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen Zindaşti olayıyla ilgili ne bildiği soruldu. Ancak Edis, olayın üzerinden yıllar geçmesi nedeniyle hatırlamadığını söyledi. Mahkeme başkanı ise Edis’e tepki göstererek “Yeminli ifade verip, sonra hatırlamadığını söylüyorsun” dedi.
Ardından, Zindaşti’ye bilgi sızdırdığı gerekçesiyle suçlanan cinayet büro polislerinden Gönen Karakaya, ifade için sanık sandalyesine geçti. Karakaya hakkında, Arzu Zindaşti ve İlhan Ünğan cinayetinin görüntülerini sildiği iddiası bulunuyor. Hakkındaki iddiaları reddeden Karakaya, mesleğini kaybettiğini, itibarının zedelendiğini söyleyerek beraatini talep etti.
EFKAN ÖVEÇ’TEN MAHKEMEDE TEHDİT: SOYUNU KURUTURUM
İlhan Ünğan’ın ağabeyi Mert Ünğan bir sonraki duruşmaya katılma talebini avukatı aracılığıyla mahkemeye ilettikten sonra tutuklu sanıklardan Efkan Öveç’in ifadesi alındı. Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla duruşmada konuşan Öveç, mahkeme başkanından Zindaşti ve Ünğan ailesine kadar tehditler savurdu. Öveç, Zindaşti ve Ünğan’dan daha güçlü olduğunu, silahlı gücünün Sedat Peker’den fazla olduğunu söylerken, “Orhan Ünğan’ın soyunu buradan, bulunduğum yerden kuruturum” dedi.
Mahkeme başkanına da “sizi içeri attırırım” demesi üzerine heyet, SEGBİS bağlantısını kesti. Ardından Öveç hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
İDDİANAMEKİ ZİNDAŞTİ SUÇLAMALARI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosyaya göre; Zindaşti hakkında üç kişiyi tasarlayarak öldürme suçlamasından üç kez ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor. Fakat, Zindaşti dosyada firari sanık konumunda. İddianamede ayrıca Zindaşti hakkında, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', ‘Birden fazla kişiyle silahla tehdit', ‘Silahla kasten yaralamaya teşebbüs' ve ‘Resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplam 6 yıl 3 aydan 17 yıl 3 aya kadar hapis cezası da talep ediliyor.
Diğer sanıklardan Ali Koçak iki kişiye yönelik ‘Tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, Ekrem Öztunç, İlker Dağlı, Tolga Hakan Ceyhan, Efkan Öveç ve Cem Dursun da aynı suçtan birer kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor.
SANIK POLİSLER İÇİN İSTENEN CEZALAR
Aralarında polis memurlarının bulunduğu diğer şüpheliler hakkında da ‘Örgüte üye olmak’, ‘Örgüt adına suç işlemek’, ‘Suç üstlenme', ‘Verileri aykırı olarak ele geçirme’, ‘Silahla tehdit’ ve ‘Görevi kötüye kullanma’ suçlarından 9 ay ile 22 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda ceza talep ediliyor.
Zindaşti'yi gece yarısı tahliye eden hakim ihraç edildi
Zindaşti-Kuzu ilişkisinde adı geçen Aliye Uzun’a silahlı saldırı