65+ Yaşlı Hakları Derneği: Sokağa çıkma yasağı yeniden düzenlensin

65+ Yaşlı Hakları Derneği: Sokağa çıkma yasağı yeniden düzenlensin
Bu koşulların, yaşlıların fiziki durumunu da etkileyeceği, bağışıklık sistemi üzerinde yeni bir baskı oluşturabileceği yolunda görüşler de var.'

65+ Yaşlı Hakları Derneği, koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstündeki bireylere uygulanan sokağa çıkma yasağının yeniden düzenlenmesini istedi.

Sokağa çıkma yasağının uzamasının 65+ bireyler açısından sorun yarattığı dile getirilen açıklamada, "Bu sorunların en kolay görünen ve gözleneni, 'evde hapis kalma' halinin neden olduğu bunaltıcı ruh durumu. Ancak bu koşulların, yaşlıların fiziki durumunu da etkileyeceği, bağışıklık sistemi üzerinde yeni bir baskı oluşturabileceği yolunda görüşler de var" denildi.

Açıklamada şu öneri ve uyarılarda bulunuldu: "65+ bireylerin durum ve davranışları, ihtiyaçları, sağlık durumları ve riskleri açısından yekpare bir kitle olmadığı unutulmamalıdır. Bu kişiler arasında, yaşamak için çalışmak zorunda olanlar da var. Başlangıçta ve olayın aciliyetine uygun olarak, tek kalemde şekillendirilen yasak kararının, bu geniş kitlenin farklı durum ve ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

‘SOKAĞA ÇIKMALARINA İZİN VERİLMELİ’

Özellikle bilişsel, psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkları nedeniyle özel ihtiyaçları olan 65+ bireyler için, 9 Nisan tarihli İçişleri Bakanlığı genelgesiyle özel ihtiyaçları olan çocuk ve gençler için getirilen istisnaya benzer bir uygulamanın hızla hayata geçirilmesi doğru olacaktır. Böyle bir düzenlemeyle bu kişilerin, gerektiğinde refakatçılarıyla birlikte günlük fiziki aktivitelerini yapmaları sağlanabilir. 65+ bireylerin, genel sokağa çıkma kısıtlaması günlerinde, günün belli saatlerinde, kendi mahalleleriyle sınırlı olarak ve temel hijyen önlemlerine dikkat ederek sokağa çıkmalarına izin verilmelidir. "

‘YAŞLILARIN DURUMU BÜTÜNSEL ELE ALINMALI'

Meselenin özünün 65+ bireylerin toplam "iyilik hali"nin nasıl korunacağını düşünmekten geçtiği belirtilen açıklamada, "Yaşlıların ruhsal, fiziksel ve sosyal iyilik halleri bir bütün olarak ele alınmalı ve korunmaya çalışılmalıdır. Bu hedefin, sadece Kaymakamlık ve Belediye çalışanlarının çabası ile sağlanması, sürdürülmesi zor gözükmektedir. Bu kapsamlı seferberliğe sivil toplum kuruluşlarının, gönüllülerin katılımı sağlanmalı, teşvik edilmelidir" ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar