Acil servise gitmemek için direniyorlar
Sıra beklememek, ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmak için acil servislere gidildiği bilinirken gerçek acil hastaları sayısında dahi düşüş var.
Koronavirüs sağlık alışkanlıklarımızı değiştirirken virüse yakalanmama tedbirlerini yanlış anlama ve yönlendirme aynı zamanda halkın sağlığını da tehdit ediyor. Aşırı temizlik malzemesi kullananlar, dezenfektan ve etil alkol içenler derken acil servise inme, kalp krizi, apandisit, safrada taş rahatsızlığı olanlar dahi gitmekte imtina ediyor.
Sıra beklememek, ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmak için acil servislere gidildiği bilinirken gerçek acil hastaları sayısında dahi düşüş var. Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre, bu süreçte acil olmayan hastaların acil servis başvuruları neredeyse bitme noktasına geldi.
Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Türedi, acil servislere başvuru nedenleri arasında "acil" olarak kabul edilen; İnme, kalp krizi, apandisit, safrada taş vb. sorunlar yaşayan hastaların büyük kısmının, bu süreçte, "Evde kal!" çağrısına uydukları için, evlerinden çıkmadıklarını söylüyor.
EVDE KALMAK TRAVMA VAKALARINI AZALTTI
Türedi; "Hastalar Covid-19 riskinden korktukları için bu servislere başvurma nedenini ağrı ya da çekilen sıkıntının büyüklüğü belirliyor" diyor. Acil servislere başvuruların önde gelen nedenlerinden olan ve "travma" olarak tanımlanan; trafik kazası, düşme, yaralanma gibi kazalara ise evde kalma oranı çok arttığı için rastlanmadığına dikkat çekiliyor.
Bu durumun gerçek acil hastaları için olumsuz yönleri de olduğunun altını çizen Türedi; "Örneğin felç geçiren bir hastayı hayata döndürmeniz için ilk 3 saat çok önemlidir. Oysa içinde bulunduğumuz olağanüstü dönemde hastalar hastanelerin acil servislerine başvurmamak için çok çaba harcıyorlar. Böyle olunca felç geçiren bir hasta kendisi için hayati olan süreyi hastane yerine evinde geçirince yaşam riski artıyor ve kaybedilebiliyor. Aynı şey kalp krizi geçiren bir hasta için de söz konusu oluyor" diyor.
Türedi birinci basamak sağlık sistemini işarret ederek, "Oysa aile hekimliği sisteminin iyi işletilmesi halinde hastane başvurularının yarıdan fazlasının azaltılması mümkün" ifadelerini kullandı.