Araştırma: Uzun süreli Covid-19 birden fazla iç organa hasar verebiliyor

Araştırma: Uzun süreli Covid-19 birden fazla iç organa hasar verebiliyor
İngiltere’de yapılan bir araştırmada, Covid-19 enfeksiyonunda dört ay sonra kalp, böbrek, akciğer, beyin gibi organlarda çeşitli oranlarda hasar tespit edildiği açıklandı.

İngiltere'de Covid-19'a yakalanıp semptomları bir süredir devam eden hastalar üzerinde yapılan bir araştırma, Coronavirus'ünün uzun vadede organlara verdiği zararı ortaya koydu. Buna göre, enfeksiyon başlangıcından dört ay sonra semptomları hâlâ tam olarak geçmeyen hastaların yüzde 70'inin kalp, akciğer, karaciğer ve/veya pankreasında hasar tespit edildi.

NTV'de yer alan habere göre araştırma, 'uzatmalı Covid' geçiren, yani semptomları tamamen yok olmayan 500 genç ve sağlıklı kişi üzerinde yapılacak. Devam eden Covid-19 semptomlarının gölgesinde, bu kişilerin organ sağlığı incelenecek. Amaç, yorgunluk, beyin sisi, nefes darlığı ve ağrı gibi 'uzatmalı Covid' semptomları ve bunun tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek.

200 KİŞİNİN YÜZDE 70'İNDE HASAR

Araştırmanın 200 kişiden elde edilen ön verileri ise uzatmalı Covid'in organlara zarar verdiğini gösterdi. Taramadan geçen 200 kişinin yaklaşık yüzde 70'inin, aralarında kalp, akciğer, karaciğer ve pankreasın da bulunduğu bir veya birden fazla organında hasar saptandı.

Kardiyolog Amitava Banerjee, "İyi haber şu ki, hasar çok hafif. Fakat verilere çok tutucu yaklaşsanız bile, reddedilemeyen bir hasar var. Ve bu kişilerin yüzde 25'inde iki veya daha fazla organı etkiliyor" dedi. Banerjee, "Bu konuyla ilgileniyoruz çünkü hasar devam mı ediyor, iyileşiyor mu, sadece bir grup kişide mi kötüleşiyor; bunları bilmemiz gerekir" diye konuştu.

Imperial College London'dan immunoloji profesörü Danny Altmann ise "Uzun Covid'le yaşayan herkes ciddiye alınmak ve organ seviyesinde neler yaşandığına dair fikir sahibi olmak istiyor. Bence bu, uzun Covid olan insanlar için bir mekanizma geliştirmek yolunda ilk adım" diye konuştu.

Öne Çıkanlar