Bilim Kurulu Üyesine TTB’den cevap: Salgının hastanede karşılanmasının dışa vurumu

Türk Tabipleri Birliği, Bülüm Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın'ın basında yer alan değerlendirmeleri üzerine açıklamada bulundu.

Bilim Kurulu Üyesine TTB’den cevap: Salgının hastanede karşılanmasının dışa vurumu

ARTI GERÇEK- Bilim Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın’ın iki gün önce basına verdiği demeçte salgının seyrine ilişkin bahar aylarında vaka sayılarının azalacağı öngörüsünde bulunmuş, illere göre risk skalasına ilişkin kapanmayı işaret etmişti. Prof. Dr. Akın alınacak önlemlere ilişkin ise yoğun bakımda yatan hasta sayısı üzerinden değerlendirmenin olacağını söylemişti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Prof. Dr. Akın’ın açıklamalarına ilişkin bir açıklama yaparak, "Hastaneye yatış ve entübe edilmenin en ön plandaki ölçütler olarak sunulması, salgının hastanede karşılanması yaklaşımının dışa vurumu olarak değerlendirilmelidir" dedi.

TTB’den, Prof. Dr. Akın’a kapanma ve diğer önlemler için, "Kaç ölçüt vardır ve bu ölçütler nelerdir?" sorusunu sordu. TTB ölçütlerin belirsiz olduğunu kaydederek, "Alınacak önlemler ve kapanma ile ilgili ölçütlerden söz edilmekte, ancak bu ölçütlerin neler olduğu belirtilmemektedir. Ölçütlerin belirlenmesinde hangi bilimsel bilgiden yararlanıldığı da belirsiz olduğu gibi "ölçüt" somut ve sayısal bir değere sahip olması gerekirken "Hastaneye yatış ve entübe hale gelmenin de arasında bulunduğu 6-7 kriterin olduğunu belirtti" ifadesinde kaç ölçütten yararlanıldığı da anlaşılamamaktadır" dedi.

Öte yandan Prof. Dr. Akın’ın ilk kapatılacak yerlerin restoran ve kafeler olacağına dair sözlerini değerlendiren TTB, "Bu alanların olgu kümelenmelerinin tek yeri gibi gösterilmesinin uygun olmadığı bilinmektedir. Aksi takdirde bu yerler henüz kapalıyken olgu sayısının 5 binden 12 bine çıkmasının söz konusu olmayacağı muhakkaktır" ifadelerini kullandı.

‘BİR HALK SAĞLIKÇI TARAFINDAN DİLE GETİRİLMESİ BİR TALİHSİZLİKTİR’

Prof. Dr. Akın’ın yaklaşımını talihsizlik olarak gören TTB, "Hastaneye yatış ve entübe edilmenin en ön plandaki ölçütler olarak sunulması, salgının hastanede karşılanması yaklaşımının dışa vurumu olarak değerlendirilmelidir. Salgının yayılmasının önlenmesini öncelemeyen bu yaklaşımın bir halk sağlıkçı tarafından dile getirilmesi bir talihsizliktir.

4. Haftalık insidansın değerlendirilmesinde "100 bin PCR testinden 100’ünün pozitif çıkması" şeklinde bir ifade de halk sağlığı uzmanlık alanı kapsamında bir yaklaşıma uymamaktadır" dedi.

‘BİLİM KURULU ÜYESİNİN VERİLER ÜZERİNDEN AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİR’

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın’ın mutasyonlarla ilgili değerlendirmelerinin yapılan araştırmalarla uyumlu olmadığını kaydeden TTB açıklamanın devamında, "Mutasyonlar ile ilgili söylenenler ise şu ana kadarki bilimsel bilgiyle örtüşmediği gibi ‘diyelim ki’ yerine bir Bilim Kurulu üyesinin Türkiye verileri üzerinden bir açıklama yapması beklenmelidir. Endişe verici varyantlar arasında bulunan İngiltere varyantı B.1.1.7 ile ilgili 54 bin 906 hasta örnekleminde her bin olguda ölümün 2,4’ten 4,1’e yükseldiği gösterilmiştir. Güney Afrika varyantı olarak bilinen B.1.351 ve New York varyantı B.1.526 özellikle vücudun bağışıklık korumasından kaçabilmesi nedeniyle kaçak mutasyon olarak adlandırılan E484K mutasyonuna bağlı olarak daha hızlı yayıldığı ve aşıların etkisinin düştüğü bildirilmektedir. Yapılan araştırmalar ile uyumlu olmayan bu söylemin bir bilimsel kurul üyesi tarafından ifade edildiği koşullarda bununla ilgili bir araştırma sonucu mevcut olup olmadığı, varsa bu bilimsel verilerin nerede paylaşıldığı açıklanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

ttb önlem Mutasyon koronavirüs Bilim kurulu vaka sayısı