Dünyada bir ilk: BioNTech'in akciğer kanseri aşısının testleri, Türkiye dahil yedi ülkede başladı
Artı Gerçek - Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının insanlar üzerindeki ilk denemeleri başladı. Aşı, Türkiye dahil yedi ülkede denenecek. Binlerce hayatı kurtarma potansiyeli nedeniyle "çığır açıcı" olarak nitelenen mRNA temelli aşı, Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortakları olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech tarafından geliştirildi.
Her yıl yaklaşık 1,8 milyon ölümüne neden olan akciğer kanseri, en çok ölüme yol açan kanser türü. Özellikle de tümörlerin yayıldığı ileri evrelerde hayatta kalma oranları son derece düşük. BioNTech'in BNT116 olarak bilinen aşısı da, hastalığın en yaygın türü olan, küçük hücreli olmayan akciğer kanserini tedavi etmek üzere tasarlandı. Aşının, vücudun kanser hücrelerini bulup öldürmesi ve bunların bir daha geri gelmesini engellemesini sağlaması umuluyor.
İnsanlar üzerinde ilk kez başlatılan Faz 1 klinik denemeler ise İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye dahil, yedi ülkede 34 araştırma merkezinde gerçekleştirilecek. Toplamda 130 hasta bu denemeye katılacak. Hastalar arasında, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evreden ileri evre veya nükseden akciğer kanser vakaları bulunuyor.
Yeni aşı, COVID-19 aşılarına benzer biçimde "mesajcı RNA" kullanıyor ve bağışıklık sistemine, küçük hücreli olmayan akciğer kanserinden alınan tümör belirteçlerini tanıtarak, kanser hücreleriyle savaşması için vücudu hazırlıyor. Amaç, kemoterapinin aksine kişinin sağlıklı hücrelerine dokunmadan, kansere karşı bağışıklık tepkisini güçlendirmek.
İngiltere'deki aşı denemelerini yöneten Prof. Siow Ming Lee, akciğer kanserinin tedavisi açısından "çok heyecan verici bir dönem başladığını" belirterek "Bu teknoloji, kanser tedavisinde bir sonraki büyük dönem" dedi. (DIŞ HABERLER)