Ebola'yı keşfeden Prof. Piot: Covid-19 Ebola'dan daha hızlı bulaşıyor
Bilim insanı Peter Piot, koronavirüsün 'gerçekten kötü bir durum' olma potansiyeline sahip olduğunu söylerken, önümüzdeki ay Covid-19 için 'etkili tedavi' olabileceğini de vurguladı.
İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen ve yüzün üzerinde ülkede rastlanan koronavirüs 5 bine yakın kişinin hayatına mal oldu.
AIDS ile mücadele çalışmışlarında aktif rol alan ve Ebola'yı ilk keşfeden bilim insanı olarak adını duyuran London School of Hygiene and Tropical Medicine Direktörü Peter Piot, İngiliz basınına koronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sky News'e konuşan bilim insanı koronavirüsün Ebola'dan daha ciddi bir sorun olduğunun altını çizerek konu ile ilgili gelen soru üzerine "Bugünkü durum, Ebola'dan çok, çok daha kötü. Ebola, bulaşması için çok yakın temas gerektiriyordu. Ama bu kelimenin tam anlamıyla birisiyle konuşarak yakalanabileceğiniz bir şey, bu diğer virüsler için de geçerli değil" dedi.
Bilim insanı Piot koronavirüsün "gerçekten kötü bir durum" olma potansiyeline sahip olduğu görüşünde.
Covid-19 ile gerçek ölüm oranı bilinmemektedir. Uzmanlar bunun yaklaşık yüzde 1 olduğunu tahmin ediyor.
Profesör Piot, dünyanın koronavirüs salgınının "yeni bir aşamasına" girdiğini ve şimdi "gerçekten bir salgın" olduğunu söyledi.
İngiltere'nin "büyük olasılıkla" Paskalya'da koronavirüs kaynaklı "ciddi bir salgınının" ortasında olacağını ve o zamana kadar "muhtemelen 10.000'in üzerinde vaka" yaşanabileceğini söyledi.
Şimdilik Birleşik Krallık'ta COVID-19 ile bağlantılı 10 ölüm gerçekleşmişken İngiltere 590 yeni tipte korona vakası var.
Piot, vaka sayısı artmaya devam ettikçe "en önemli öncelik" COVID-19'dan yaşlıları ve en fazla risk altında olanları, sağlık koşulları iyi olmayanları korumak gerektiğini ve sağlık personellerinin yaşlıları korumakla ilgili her şeyi bildiğinden emin olunmasının faydalı olacağını belirtti.
Profesör Piot, "Alınabilecek oldukça basit önlem özellikle yaşlılar için genel olarak büyük kalabalıktan kaçınmak. Sarılmak, el sıkışma olmayacak. Biraz mesafe tutmak zorundayız" dedi.
Uzun vadede Profesör Piot, önümüzdeki ay COVID-19 için "etkili tedavi" olabileceğini söyledi.
Koronavirüs hastalarında daha önce HIV enfeksiyonları ve Ebola için kullanılan antiviral ilaçlar kullanılarak testler yapıldığını belirten Piot, ancak COVID-19 için tam teşekküllü bir aşının "çok daha uzun" süreceği konusunda uyardı.