Hamilelerde korona aşısının hayati olduğunu belirten uzmanlar: Şiddetle tavsiye ediyoruz
Edinburgh Üniversitesi'nin araştırmasına göre aşılanmamış her beş hamileden biri hastanede tedavi altına alınırken, aşılı anne adaylarında bu oranın 20'de bir olduğu tespit edildi.
Dünya genelinde milyonlarca kişinin ölümüne neden olan koronavirüs (Covid-19) salgınında hamilelere Covid-19 aşısının uygulanması ciddi tereddütlere neden olurken, uzmanlar ise aşının hem anne hem de bebek için güvenli ve önemli olduğunu vurguluyor.
Hamilelik sırasında olası bir Covid-19 enfeksiyonunun hem anne adayı hem bebek için çok daha büyük bir risk oluşturduğu konusunda herkes hemfikir. Hamile kadının metabolizması, cenine tolerans gösterebilmek için bağışıklık sisteminin belirli kısımlarını otomatik olarak devre dışı bırakır. Ayrıca kan hacmi önemli ölçüde arttığından kalp ve dolaşım sistemine daha fazla yük biner. Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte büyüyen rahim, diyaframa baskıyı artırır. Bu da akciğerin çalışma kapasitesini azaltır. Tüm bunlar, hamile kadınların ve dolayısıyla da anne karnındaki bebeğin, hastalıklara karşı çok daha savunmamız olduğu anlamına gelir.
‘HAMİLELER, HEM KENDİSİ HEM DE BEBEĞİ İÇİN MUTLAKA AŞILANMALI’
DW Türkçe’nin haberine göre Washington Ulusal Çocuk Hastanesi'nin Pediatrik Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Dr. Roberta Lynn DeBiasi, Journal of Infectious Diseases'te (Bulaşıcı Hastalıklar Dergisi) yayınlanan makalesinde hamilelere yönelik söz konusu gerçeklere vurgu yapıyor. Dr. DeBiasi, Covid-19'un gerek anne adayı gerekse yeni doğacak bebeğe verebileceği olası zararlardan korunmak için hamile kadınların mutlaka aşılanması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: "Araştırma ve gözlemler, Covid-19 ile enfekte olan hamile bir kadının ağır enfeksiyon riskinin büyük oranda arttığını gösteriyor."
HAMİLELER HASTALIĞI DAHA ŞİDDETLİ GEÇİRİYOR
Hamile kadınların hem ciddi hastalıklara yakalanma hem de hastalıkların seyrinin daha şiddetli olma ihtimali hayli yüksek. Özellikle Covid-19, anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve hatta plasentada iltihaplanma ve kanamalara neden olabilir.
Missouri'deki Grip ve Gelişen Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi (CIEID) uzmanlarından Minhui Guan, hamiliğinin son dönemde annenin Delta varyantı ile enfekte olması sonucu meydana gelen bir ölü doğumun ayrıntılı analizini yaptı. Anne, hafif Covid semptomları olan aşılanmamış bir kadındı. Tüm bulgular, virüsün plasentada tahribata neden olduğunu, bunun da ölü doğuma yol açtığını gösteriyordu.
Boston'daki Massachusetts General Hospital ve Harvard Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Lydia Shook ise Delta varyantı ile enfekte olmuş bir dizi hamile kadın vakasını araştırdı. İki vakada ölü doğum meydana gelirken, bir vakada ise yeni doğanın ciddi hastalığı tespit edildi.
YÜKSEK RİSKLERE RAĞMEN HAMİLELERDE AŞILAMA DÜŞÜK
Tüm bu potansiyel risklere rağmen, hamile kadınlarda aşılama oranı hâlâ düşük seviyede. Örneğin ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, 8 Ocak 2022 itibariyle ABD'deki hamile kadınların yaklaşık yüzde 40'ı koronavirüse karşı aşılanmış durumda. Küresel çapta da hemen hemen aynı oran söz konusu.
Covid-19 aşıları 2020'nin sonlarında ilk kez uygulanmaya başlandığında, bunların hamiller ve anne karnındaki bebekler üzerindeki etkileri hakkında çok az şey biliniyordu. Aşıların test edildiği ilk klinik çalışmalarda hamileler kapsama alanı dışında tutuldu. Bu da hamilelerin aşıya şüpheyle yaklaşmasına neden oldu.
WHO: HAMİLELER DE AŞI YAPTIRMALI
İlerleyen zamanla birlikte aşıların klinik çalışmalarına hamileler de dahil edildi ve somut verilere ulaşılmaya başlandı. Nihayet Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Haziran 2021'de hamile kadınların da aşı yaptırmasını önerdi. Amerikan CDC'nin fikrini değiştirip aynı öneriyi yapması ise ağustos ayını buldu. Almanya'daki Aşı Daimi Komisyonu (STIKO) da hamilelerin aşılanmasına Eylül 2021'de onay verdi.
AŞI OLAN HAMİLELERDE HASTANEYE YATIŞ ORANI DAHA DÜŞÜK
Hamilelik sırasında bir kadının Covid-19'a yakalanması, anne ve/veya bebeğin ölümü ya da erken doğum gibi ciddi sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Bunlarla mukayese edildiğinde, aşı kaynaklı muhtemel riskler çok daha düşük seviyede kalıyor.
Nitekim Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan son araştırma da bunu doğruluyor. 1 Aralık 2020 - 31 Ekim 2021 arasını kapsayan araştırmada, yaklaşık 5 bin hamile kadında Covid-19 saptandı.
Enfekte olan kadınların yüzde 77'sinden fazlasının aşısız olduğu görüldü. Aşılanmamış her beş hamileden biri hastanede tedavi altına alınırken, aşılı anne adaylarında bu oran 20'de bir oldu. Edinburgh Üniversitesi'nden kadın doğum uzmanı Dr. Sarah Stock liderliğindeki araştırma ekibinin bulgularına göre, yoğun bakımda tedavi edilmek zorunda kalan Covid-19 hastası hamile kadınların yüzde 98'i aşılanmamıştı.
Dr. Stock, "Verilerimiz, hamilelik sırasında aşılamanın komplikasyon oluşma riskini artırmadığını, ancak Covid-19'lu hamilelerde bu riskin çok daha fazla olduğunu teyit etmektedir. Hamilelikte yaptırılacak aşı, anneleri ve bebeklerini Covid-19 ve buna bağlı tehlikeli komplikasyonlardan korumak için kritik öneme sahiptir" diye belirtiyor.
‘AŞIYI ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUZ’
Araştırma ekibinde yer alan İskoçya Halk Sağlığı kurumu uzmanlarından Dr. Rachel Wood ise şu öneride bulunuyor: "Aşı, hamileliğin herhangi bir aşamasında yapılabilir. Bu nedenle hamile olan veya hamile kalmak isteyen kadınların mümkün olan en kısa sürede tamamen aşılanmalarını şiddetle tavsiye ederim."