Havai fişek gösterileri, çevre ve hayvanlar için neden zararlı?

Hayvanlarda ölümlere yol açan hava fişek gösterileri, hava, kara ve sularda kirliliğe yol açarak vahim sonuçlar doğuruyor.

Havai fişek gösterileri, çevre ve hayvanlar için neden zararlı?

Çin’de yaklaşık bin yıl önce keşfedildiği iddia edilen hava fişek gösterileri, sunduğu görsel şölen nedeniyle dünyanın dört bir yanında çeşitli sebeplerle yapılan kutlamalarda sık kullanılır hale getirildi.

Fakat birçok kazaya sebep olduğu gibi, bilim insanları ve çevre aktivistleri hava fişek gösterilerinin doğaya verdiği zararlara dikkat çekerek, bu gösterilerin sonlandırılması için çağrıda bulunuyor.

Türkiye'de son olarak Sakarya'da havai fişek fabrikasındaki iki ayrı patlamada 9 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından İstanbul, İzmir ve Edirne gibi birçok belediye havai fişek kullanımını yasaklamaya başladı.

Peki hava fişekler çevreye ve hayvanlara ne tür zararlar veriyor?

HAYVANLAR İÇİN VAHİM SONUÇLARA YOL AÇIYOR
Havai fişek gösterileri, çevre ve hayvanlar için neden zararlı? - Resim : 1
Euronews’in haberine göre ‘görsel şölen’ insanlar için göze hitap edip iyiymiş gibi görünse de, evcil hayvan sahipleri, patlama seslerinin hayvanlar için ne kadar stresli ve korkutucu olduğunu gayet iyi biliyor.

Bu yoğun ses ve ışık patlamaları sadece evcil hayvanlar için değil, doğada yaşayan vahşi hayvanlar için de zararları var. Sadece birkaç dakika süren bu gösteri özellikle doğada yaşayan kuşların yaşamında vahim sonuçlara yol açabiliyor.

Yüksek gürültülü patlama sesleri, kuşların paniğe kapılmalarına neden oluyor. Uçuş halindeki kuşlar korkudan yön duysunu kaybedip, bina ve ağaçları çarpabiliyor. Bazı hayvanlar, alışık olmadıkları bu ses karşısında dehşete kapılıp, yavrularının bulunduğu yuvaları bile terk edebiliyor.

EBEVEYNLERİN YUVAYI TERK ETMESİNE, YUMURTA VE YAVRULARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

Uzmanlar, bu patlamaların sebep olduğu panik sonucunda, kuluçkada duran ebeveynlerin yuvayı terk etmesiyle yumurtaların ve yavruların ölümüne neden olduğunda dikkat çekiyor.

Ceylan gibi diğer kara hayvanları gürültü ve ışıktan kaçarken, alışık olmadıkları alanlara girerek, yollarda arabalara çarpma riskleri de artıyor.

HAVA FİŞEKLER ARAÇLARDAN DAHA FAZLA HAVA KİRLİLİĞİNE YOL AÇIYOR

Havai fişekler nedeniyle atmosfere yayılan ince parçacık miktarı, araç trafiğinin sebep olduğu hava kirliliğinden fazla olduğu tespit edildi.

2012 yılında Paris'te hava kalitesini ölçen kuruluş Airparif, kentte yapılan havai fişek gösterisi nedeniyle atmosferdeki ince parçacık miktarının yüzde 3 binin üzerinde arttığını belirtti.

YILBAŞINDA ATMOSFERE YAYILAN GAZ MİKTARI 1 YILLIK MİKTARIN YÜZDE 17’Sİ

Federal Alman Çevre Bakanlığı'nın verilerine göre de, 2016 yılbaşı gecesinde havai fişekler yüzünden yayılan partikül miktarı 5 bin tonu buldu. Bu miktar, araçların bir yıl boyunca atmosfere saldığı zararlı gaz miktarının yüzde 17'sine tekabül ediyor.

Birleşik Krallık'ta atmosferdeki metalik parçacıkların en büyük kaynağının havai fişek gösterileri olduğu ifade ediliyor.

YERLERİ VE SULARI KİRLETİYOR

‘Görsel şölen’ sonrası, havai fişeklerin yüzde 60 ila 75’lik bölümü atık olarak kalıyor. Genellikle karton ve plastikten oluşan düzenek parçaları, ambalajların oluşturduğu çöpler, etkinlik sonrası sokakları kaplıyor. Bazı atıklar da deniz, nehir ve göle düşebiliyor.

Ayrıca havaya dağılan ince parçacıklar yakında bulunan nehir ve göl gibi su kaynaklarının da kirlenmesine sebep oluyor.

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN DE ZARARLI

Kimyasal içerikli bu tozlar insan sağlığına zarar veriyor. Bu ince parçacıklar, solunum rahatsızlıkları olanlara, astımlı ve kalp hastalarında zararlı sonuçlara yol açıyor.

Adapazarı