İlk kez tespit edildi: Hava kirliliği Tip 2 diyabet riskini artırıyor

Hava kirliliğinin en yoğun olduğu ülkelerden Hindistan'da yapılan bir araştırma, Tip 2 diyabet hakkında yeni bir bilgiyi ortaya çıkardı. Buna göre, hava kirliliği Tip 2 diyabet riskini ciddi ölçüde artırıyor.

İlk kez tespit edildi: Hava kirliliği Tip 2 diyabet riskini artırıyor

Artı Gerçek - Hindistan'da 12 bin kişinin kan şekerinin yedi yıl boyunca ölçülmesi ile yapılan bir bilimsel araştırma, Tip 2 diyabet hastalığının hava kirliliği ile de bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, diyabet riskinin hava kirliliği ile doğru orantılı bir biçimde arttığını tespit etti.

Araştırma kapsamında, Delhi ve Chennai'de yaşayan 12 bin kadın ve erkeğin kan şekeri değerleri, 2010 ve 2017 yılları arasında düzenli olarak ölçüldü. Araştırmacılar eş zamanlı olarak, her bir katılımcının yaşadığı noktadaki hava kirliliğini uydu verileri ve çeşitli modellemeler ile ölçtü.

Verilerin karşılaştırılması, PM2.5 kirleticisine sadece bir ay maruz kalmanın kan şekerini yükselttiğini, bir yıl veya daha uzun süre maruz kalmanın ise diyabet riskini artırdığını ortaya koydu. Buna göre, her iki kentte de PM2.5 seviyesinin yıllık ortalamasında her 10μg/m3 artış, diyabet riskininin yüzde 22 oranında yükselmesine sebep oldu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesine göre, sağlığın korunabilmesi için PM 2.5 kirleticisinin yıllık ortalamasının 10 μg/m3 ve 24 saatlik ortalamasının 25 μg/m3 değerlerinin altında tutulması gerekiyor. Bir saç telinden 30 kat daha ince olan PM 2.5 partikülleri, kan dolaşımı sistemine girebiliyor ve ağır solunum yolları hastalıklarına yol açabiliyor. (DIŞ HABERLER)