İzmir devlet hastanelerinde doktor başına 874 hasta düşüyor

CHP Milletvekili Tacettin Bayır’ın sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'de devlet hastanelerinde doktor başına 874 hastanın düştüğü bilgisini verdi.

İzmir devlet hastanelerinde doktor başına 874 hasta düşüyor

Seda TAŞKIN

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Verdiği önergede Bayır İzmir’de bulunan devlet hastanelerinde hekim başına ortalama kaç hasta düştüğünü sordu. Bakanlık yanıtında 1 Ocak-30 Kasım 2022 tarihleri arasında İzmir Devlet Hastanelerinde hekim başına ortalama 874 hastanın düştüğünü söyledi.

RANDEVU SAYISI 12 MİLYON 375 BİN

CHP’li Bayır’ın sorduğu hastanelerdeki randevu sisteminde yaşanan sorunlara ilişkin sorduğu soruya Bakanlığın yanıtı şu şekilde oldu:

"2022 yılının 11 ayında İzmir ilinde toplam alınan randevu sayısı 12 milyon 375 bin 729’dur. Merkezi hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden vatandaşlarımızın talebi ve onayı ile istediği tarih, hastane veya hekime randevu oluşturabilmektedir. Randevu sistemi üzerinden uygun randevu bulunması halinde en erken aynı güne başvuru yapılan saatten 2 saat sonrasına, en geç 15 gün sonrasına randevu alınabilmektedir. Bununla birlikte tüm vatandaşlarımızın randevulu olup almadıklarına bakılmaksızın çocuk acil ve erişkin acil servisleri de dahil olmak üzere muayene olma talepleri geri çevrilmeden karşılanmakta, sağlık hizmetlerinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.”

Hastanelerde doktor başına düşen hasta sayısına ilişkin ise Bakanlığın yanıtı şöyle: “01.01.2022-30.11.2022 tarihleri arasında İzmir ilinde devlet hastanelerinde hekim başına düşen hasta sayısı 874’tür.”

TTB: İYİLEŞEMEYEN HASTA DOKTOR DOKTOR GEZİYOR

Konuya ilişkin Artı Gerçek’ konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Adalet Çıbık, verilen rakamın mümkün olmadığını söyledi. Çıbık, "TTB olarak 2003 yılından bu yana sağlıkta dönüşüm programının ile sağlığın neo-liberal politikalara bırakıldığını, kamunun yavaş yavaş sağlıktan elinin çektirileceğini, hastaların müşteri, sağlık çalışanlarının köle olarak görüleceğini söylemiştik" diyerek 19 yıldır mücadele verdiklerinin altını çizdi.

Sağlık çalışanlarının kışkırtılmış sağlık talebi içinde boğuştuğunu ifade eden Çıbık sözlerini söyle tamamladı:

"Bu kışkırtılmış sağlık talebi içinde basamaklandırılmış sağlık sisteminin olmadığı için sağlık sistemi içinde iyileşemeyen hasta doktor doktor geziyor. Bunların hepsi bir kaos içinde önümüzde duruyor. Biz sağlığa ayrılan bütçede gördük ki tedavi edici hizmetlere ayrılmış. Şehir hastanelerine ödenek ayrılmış. Böyle dengesiz bir bütçe ile sağlıklı bir sağlıklı sistem olmaz."