Kıbrıs'ta bebeklerin mamasına alkol konması nedeniyle beş tutuklama
Artı Gerçek - Türkiye'nin SGK'yi dolandırıp para kazanmak için bebek ölümlerine yol açan 'yenidoğan çetesi'ni konuştuğu bir dönemde Kıbrıs'ta da bir hastanede bebeklerin mamalarına su yerine yanlışlıkla saf alkol koyulduğunun, bir bebeğin öldüğünün ve altısının entübe edildiğinin ortaya çıkması adayı ayağa kaldırdı.
Lefkoşa'daki Acil Durum Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde, erken doğum sebebiyle kuvözde tedavi gören 20 günlük bebeğin ani ölümü ile ilgili polis soruşturması kapsamında gözaltına alınan beş sağlık çalışanı, bugün mahkemeye çıkarıldı.
Yeni Düzen gazetesinin aktardığına göre polis duruşmada, zanlıların "tedbirsizlik ve ihmal sonucu ölüme sebebiyet verme” suçlarına karıştığını belirtti. Hastanede görevli hemşireler tarafından tedbir alınmadığının ve bebeklerin mamalarına ihmal sonucunda etil alkol karıştırıldığının tespit edildiği aktarıldı.
Altı çocuğun yoğun bakımda tedavisinin devam ettiğini belirten polis, soruşturmanın devam ettiğini ifade etti. Alınması gereken birçok ifade ve incelenecek kamera görüntüleri olduğunu vurgulayan polis, zanlıların üç gün daha tutuklu kalmalarını talep etti.
'ALKOL 5 LİTRELİK SU ŞİŞESİNDE MUHAFAZA EDİLİYORDU'
Savcı Senem Palabıyık’ın sorularını yanıtlayan tahkikat memuru, dört zanlının aynı vardiyada, bir zanlının ise bir önceki vardiyada çalıştığını belirtti. Polis, etil alkolün yeni doğan servisi içerisinde muhafaza edildiğini tespit ettiklerini söyledi, “Alkol 5 litrelik su şişesinde muhafaza ediliyordu ve mamaların hazırlandığı odadan çıkarıldı” ifadelerini kullandı.
Mahkemeden, emniyetin talebi doğrultusunda, sağlık çalışanları K.Y., Ç.Ş, G.K., A.D. ve M.A.'nın üç gün daha tutuklu kalması kararı çıktı.
CTP'DEN HÜKÜMETE SORULAR
Bir bebeğin ölümüne, altı bebeğin entübe edilmesine yol açan olay, Kıbrıs'ın kuzeyinde infial yaratmış durumda, Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden (CTP) yapılan yazılı açıklamada, “Yetkililere çağrımız ve uyarımız, bebeklerin durumu ve süreçle ile ilgili şeffaf olunması, ailelere ve topluma düzenli bilgi verilmesidir. Ayrıca bu vahim olayın nedenlerinin ve sorumlularının açıklıkla ortaya çıkması için sürecin yakından takipçisi olacağız” ifadeleri kullanıldı.
'SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜYOR... AİLELERE NEDEN BİLDİRİLMEDİ?'
CTP, "Bu konuda ve ülkemizin çöken sağlık sistemi ile ilgili söylenecek çok söz var" derken, "Konu çok sıcak ve acı verici olsa da, bazı sorular sormak görevimizdir" ifadelerini kullanıp ekledi: "Hastanede kalite kontrol sistemi uygulanıyor mu? Alkol nasıl olur da şu şişelerinin arasında veya yanında etiketsiz olarak bulundurulur? Hemşire ve personel eğitimleri yenidoğan ünitesinde çalışmak için yeterli mi? Cihaz ve ekipman eksikliği var mı? Cumartesi sabah Mihriban bebeğin ölmesine rağmen konu ailelere neden bildirilmedi? Konunun medyada gündeme gelmesi beklendi?"
'SAĞLIK BAKANININ AÇIKLAMASI SAMİMİ DEĞİL'
Açıklamada Sağlık Bakanlığı'na da sert eleştiriler yöneltildi
"Sağlık Bakanı’nın açıklamasını oldukça yetersiz ve samimiyetten uzak bulduğumuzu kamuoyu ile paylaşırız. CTP olarak bu soruları ve dahalarını sormaya devam edeceğiz. Konunun ör bas edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Ancak şu anda önceliğimiz altı bebeğimizin her birinin sağlıklarına ve ailelerine kavuşmalarının sağlanmasıdır. Konu polise intikal etmiş ve 5 sağlık çalışanı tutuklanmıştır.
Yetkililere çağrımız ve uyarımız bebeklerin durumu ve süreçle ile ilgili şeffaf olunması, ailelere ve topluma düzenli bilgi verilmesidir. Ayrıca bu vahim olayın nedenlerinin ve sorumlularının açıklıkla ortaya çıkması için sürecin yakından takipçisi olacağız."
HEKİMLERDEN KAPSAMLI SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) ve Kıbrıs Türk Tabipleri Odası (KTTO) da ortak açıklama yaparak, "Kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi son derece önemlidir" dedi. Olayın polis tarafından yeterli olamayacağını belirten örgütler, idari soruşturmanın da gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi; tıbbi ve iş gücü olarak her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti.
Açıklamada, "Yaşandığı iddia edilen olayla ilgili süreç en baştan incelenmeli, alkolün eczaneden talep şekli, yöntemin güvenirliği, temin süreci, yoğun bakım ünitesinin ilaç ve tıbbi malzeme depolama sistemi, hasta güvenliği esasları, çalışan sayısı yeterliliği, hizmet içi eğitim ve denetim süreçleri, Sağlık Bakanlığı ve idari amirlerin düzenleyici ve denetleyici yönden sorumlulukları ayrıntılı biçimde ele alınmalıdır" denildi; "Görevi yaşatmak olan biz hekimler yaşananlar karşısında son derece üzgünüz. Olayın aydınlatılması, ihmal veya kusuru olanların belirlenmesi ve gerekli yasal süreçlerin başlatılması hayati öneme sahiptir" vurgusu yapıldı. (HABER MERKEZİ, Yeni Düzen)