Maymun çiçeği ilk kez köpeklerde görüldü

Maymun çiçeği ilk kez köpeklerde görüldü
Fransa'da ilk kez insanlardan köpeklere maymun çiçeği hastalığı bulaştığı duyuruldu. Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri de bu konudaki yönergelerini güncelledi.

Dünya genelinde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 89 ülkede görülen maymun çiçeği hastalığı endişelendirmeye devam ediyor.

Fransa'da ilk kez insanlardan köpeklere maymun çiçeği hastalığı bulaştığı duyuruldu. Söz konusu bulgular prestijli tıp dergisi The Lancet'taki bir makalede yayımlandı. 

Fransız araştırmacıların bildirdiğine göre, başkent Paris'teki potansiyel insandan köpeğe bulaşma vakası, sahiplerinin maymun çiçeği semptomlarının başlamasından 12 gün sonra 4 yaşındaki bir İtalyan tazısında keşfedildi.  Araştırmacılar, köpeğin birlikte yaşayan ve bir ilişki içinde olan 44 ve 27 yaşlarındaki iki erkeğe ait olduğunu aktardı. Çift, köpeklerinin kendileriyle yatakta uyumasına izin verdiklerini ve kendi semptomlarının başlamasına dayanarak evcil hayvanlarının diğer insanlarla ve evcil hayvanlarla temas etmesini engellediklerini söyledi.

Bu gelişmeden önce virüsün köpeklere bulaşabildiğine ilişkin bir veri bulunmuyordu. Ancak primatların ve kemirgenlerin bu virüsü taşıdığı ve hastalığa yakalandığı yönünde bulgular elde edilmişti. 

Söz konusu gelişme ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) web sitesini virüse yakalanmaya duyarlı hayvanlar arasında köpekleri içerecek şekilde güncellemesine yol açtı. ABD’nin bu ay bir halk sağlığı acil durumu ilan ettiği maymun çiçeği hastalığına yakalanan hayvanlar üzerinde çalışan CDC, hastalığın insanlar ve hayvanlar arasında yayılabileceğini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) maymun çiçeği hastalığından sorumlu yöneticisi Rosamund Lewis de  yayımlanan bulguların evcil hayvanların nasıl bakılması gerektiği konusunda daha fazla rehberlik sağlayabileceğini söyledi. 

Öte yandan, Lewis köpeklerin insanlara ya da diğer köpeklere hastalığı bulaşıp bulaştırmadığının bilinmediğini ve bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

GEY VE BİSEKSÜEL ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Maymun çiçeği, enfekte insandaki döküntüleri kabuklar ve vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla yayılıyor. Ayrıca, uzun süreli yüz yüze temas sırasında ve öpüşme, sarılma veya cinsel ilişki gibi yakın fiziksel temas sırasında solunum salgılarından da bulaşabiliyor. DSÖ yöneticisi  Lewis  dünya çapındaki maymun çiçeği vakalarının yaklaşık yüzde 99'unun erkeklerde bulunduğunu ve bu vakaların yüzde 98'inin de erkeklerle seks yapan erkekleri içerdiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar