Sivrisinekten sonra klima: Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi için enfeksiyon uyarısı

Sivrisinekten sonra klima: Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi için enfeksiyon uyarısı
Sivrisinek sorunuyla gündemde olan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, klimaların da yetersiz çalıştığı belirtildi. SES Şişli Şubesi'nden Muhsin Uysal, birçok hasta odasına klima menfezlerinden su aktığını, enfeksiyon riski olduğunu söyledi.

Artı Gerçek - İstanbul'da Taksim Meydanı'nı Cihangir'e bağlayan Sıraselviler Caddesi üzerinde yıkılıp yeniden inşa edilen ancak son günlerde atık su baskını kaynaklı sivrisinek sorunuyla gündemde olan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu kez de klimaların yeterince çalışmadığı belirtildi. SES Şişli Şubesi'nden Muhsin Uysal, hastanede klimaların çalışmaması nedeniyle yoğun bakım ve ameliyathaneler için enfeksiyon uyarısında bulundu.

İstanbul'da aşırı sıcakların ve yüksek nemin etkili olmasına rağmen hastanede üç haftadır klimaların yeterince çalışmadığı, bazı hastaların evlerinden getirdikleri vantilatör gibi cihazlarla serinlemeye çalıştığı belirtildi. Öte yandan, UPS prizlerine bağlanan cihazların elektrik çarpması, yangın ve sistem arızası gibi riskler taşıdığı uyarısı yapıldı. Ayrıca klimaların soğutma sisteminde biriken suyun menfezler aracılığıyla dışarı atılması ve belli alanlarda birikmesi, hastaneye girip çıkanlar için risk taşıdığı, zaman zaman kayıp düşmelere de neden olduğu belirtildi.

'ODALARIN YÜZDE 30'UNDA SU AKMALARI BAŞLADI'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi yöneticilerinden Muhsin Uysal, klimaların merkezi sistemdeki ayarlarının soğuk moda alınmasıyla birlikte hasta odalarında ve hizmet verilen birimlerde klima menfezlerinden su damlaları ve su akmaları başladığını belirtti. Uysal, "Bu sorunlarla ilgili teknik ekibe gerekli bildirimler yapıldı ve ekip bu odalarla ilgilenmeye çalıştı. Ancak çözüme kavuşmadı. Özellikle son bir haftadır su akıtma sorunu hastanedeki odaların yaklaşık yüzde 30'unda görülmeye başlandı" ifadelerini kullandı.

'HER KÖŞEDE KOVA VAR'

Damlamaya karşı su kovalarıyla tedbir alınmaya çalışıldığını ifade eden Uysal, "Her su damlatan yerin altına kova koymuşlar ve uyarı bantları çekmişler. Acilde, hastaların oturacağı bankları çekip altına kova koymuşlar. Tomografi alanında merkezi klima sistemi hiç yok, oraya harici iki klima bağlamışlar ve suyun nereye gideceğini bulamamışlar. Hortum çekip bir varile tahliye sağlıyorlar ve görevli personel sürekli suyu boşaltmak zorunda kalıyor" diye konuştu.

'YANGIN ÇIKABİLİR'

Hastaların serinleme ihtiyacını gidermek vantilatör getirdiklerini aktaran Uysal, "Klimalar yeterince soğutmadığı için bazı hastalar ve çalışanlar, kendi cihazlarını getirip hastanedeki prizlere bağlamaya başladı. Ancak, dışarıdan getirilen bu cihazlar hastanenin elektrik sistemine zarar verebilir. Hastanedeki elektrik tesisatı, özellikle yoğun bakımda vantilatöre bağlı hastaların solunumuna devam edebilmesi için kesintilere karşı UPS (kesintisiz güç kaynağı) ile korunmaktadır. Bu sisteme dışarıdan sağlıksız cihazların bağlanması ciddi sıkıntılara yol açabilir" uyarısında bulundu.

'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULU NOTER GİBİ ÇALIŞIYOR'

Ameliyathane, yoğun bakım alanların belli bir sıcaklık aralığında olması gerektiğinin altını çizen Uysal, sorunun çözülmemesi durumunda enfeksiyon riskinin artabileceğini dile getirdi. Bu konuda sorumluluğun hastanenin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kurulu'na ait olduğunu dile getiren Uysal, "Bunların hepsinin değerlendirilmesi gereken kurul hastanenin iş sağlığı ve güvenliği kuruludur. Ancak bu kurul adeta bir noter gibi çalışmakta; toplanıp bazı kararlar almış gibi yapıp, imzalarını atarak çıkıyorlar. Ayrıca, bu kurula müdahil olmamızı istemiyorlar. Kurumun bir çalışan temsilcisi olarak katılmamızı da istemiyorlar. Yöneticilerin neden istemediklerini biz çok iyi biliyoruz. Her ne kadar o kurulun içinde olmasak da, kurulun sağlıklı bir şekilde işlemesi için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde konuştu.

‘ENFEKSİYON RİSKİ ARTIYOR’

Türkiye'nin en gelişmiş hastanelerinde bu vakaların yaşanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Uysal, şöyle devam etti: "Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, son dört aydır çeşitli olaylarla gündeme gelmektedir. Daha önce sivrisinek istilası problemi yaşandı ve sendikamızın girişimleri ile basının gündeme taşımasıyla ilaçlama yapıldı. Ancak duvarlarda sivrisineklerin bıraktığı izler hala duruyor ve hastalar bu durumdan şikayetçi. Şimdi ise klimalardan tavandan akan sular, su basmaları ve klimaların yetersiz çalışması nedeniyle hastalar ve çalışanlar sıcak bir ortamda hizmet vermek zorunda kalıyor. Özellikle ameliyathane, yoğun bakım ve sterilizasyon gibi alanların belirli bir sıcaklıkta olması gerekirken, bu durum enfeksiyon riskini artırmaktadır."

Sorunları gidermesi gereken Sağlık Bakanlığı ve hastane idaresi olduğunu hatırlatan Uysal, "Ancak biz bu sorunlarla mücadele ediyoruz. Bunun sebebi de Bakanlığın, idarecileri siyasi ya da yetkilendirilmiş sendikamsı yapı referanslarıyla yani torpille görevlendirmesidir. Eğer bu insanlar liyakatli olsaydı, biz bu sorunları yaşamazdık. Şu anda hastane idaresinin klima ile ilgili problemi ivedi bir şekilde çözmesini talep ediyoruz" çağrısında bulundu. (MA)

Öne Çıkanlar