TEİS: 500’den fazla ilacın eczaneler arası takası engelleniyor
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, 500’den fazla ilacın eczaneler arası takasının engellendiğini açıkladı. Takası engellenen ilaçlar arasında soğuk algınlığı, grip ilacı, alerji ve ağrı kesici gibi ilaçların bulunduğu belirtildi.
ANKARA - Türkiye’de son dönemlerde yaşanan ilaç krizi her geçen gün büyüyor. Eczaneler hayati öneme sahip tansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkların ilaçlarını temin etmekte zorlanırken, hastaları mağdur etmemek için bazı ilaçların temini için takas yöntemini kullanıyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), da aralarında soğuk algınlığı, grip ilacı, alerji ve ağrı kesici gibi ilaçların bulunduğu 500’den fazla ilacın eczaneler arasında takasının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı (TİTCK) tarafından engellendiğine ilişkin basın açıklaması yaptı.
'TAKASIN ENGELLENMESİNDE BİR KAMU YARARI BULUNMAMAKTADIR'
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, takasın hastaları mağdur etmemek için başvurulan bir yöntem olduğunu belirterek, “Eczaneler arası takas işlemi İlaç Takip Sistemi üzerinden gerçekleşmekte olup ilaç akışının eczaneler arası sınırsız bir döngü şeklinde olması ya da sistem dışına çıkması mümkün olmadığı için de takasın sınırlanmasında herhangi bir kamu yararı da bulunmamaktadır” dedi.
Bazı ilaçların piyasada bulunmadığı için eczaneler arasında takas yapmanın bir zorunluluk olduğunu belirten Saydan, şunları söyledi:
“İlaçların bulunabilirliğinde yaşanan sıkıntı kamuoyunca açık olarak biliniyor. Bu durumda hastalarımıza birbirimizden tedarik ederek ilaç vermemizi engellemek hiç doğru bir yöntem değil. Aynı zamanda kanun ve yönetmeliklerimize de aykırı olduğu gibi Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanuna da aykırıdır”
'HER TÜRLÜ YASAL HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ'
Tek depoda bütün ilaçları bulmanın mümkün olmadığı belirtilen açıklamada takas hakkının engellenmesinden bir an evvel vazgeçilmesi gerektiği belirtildi:
“TEİS olarak en kısa zamanda eczacıların yasal zeminde yaptığı takas işlemini engelleyen bu anlamsız ve gereksiz kısıtlamadan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Eczanelerimizde vatandaşımıza ilaç temin etmek ve danışmanlık hizmeti vermek için çabalarken çalışmamızı engelleyen gereksiz kısıtlamaların kaldırılması için her türlü yasal hakkımız arayacağımızı da kamuoyunun bilgisine sunarız” (ARTI GERÇEK)
İlaç krizi aşıları da vurdu: Eczanelerde zatürre aşısı bulunamıyor
Hastalar, hayati öneme sahip ilaçlarına ulaşamıyor: Şikayetler yüzde 113 arttı
Ekonomik kriz 'yerli ilacı' da vurdu: Şişe maliyeti ilacın maliyetini aştı, kriz kapıda
Kur yükselişi eczaneleri de vurdu: Hayati öneme sahip ilaçlar piyasada bulunamıyor