Topuk kanı testine izin vermeyen aşı karşıtı aileye bakanlık dava açtı
Artı Gerçek - Youtube ve Twitter’da çok takipçili aşı karşıtı ve komplo teorisyeni “Hakikat Bilgisi” hesabının sahibi olan aile, yeni doğan çocuklarından test amaçlı topuk kanı alınmasına ve aşı yapılmasına izin vermedi.
Serbestiyet'ten Kaan Göktaş'ın haberine göre, bu durumu sosyal medyada da paylaşan aile, ilk çocuklarına aşı yaptırdıklarını ve çocuklarının aşılardan sonra sürekli hasta olduğunu gerekçe göstererek ikinci çocuklarında buna müsaade etmeyeceklerini duyurdu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bebeğe sağlık tedbiri konulması için Aile Mahkemesi nezdinde başvuruda bulundu. Mahkeme talebi kabul ederse çocuk aileden alınabilir.
AİLE DUYURDU: ELİMİZDEN ALABİLİRLERMİŞ
Aile durumu Twitter hesaplarından paylaştı:
“Yeni doğan bebeğimize aşı yapılmasına ve topuk kanı alınmasına izin vermemiştik. Aile ve sosyal hizmetler müdürlüğü bizi mahkemeye vermiş. çocuğumuza galiba sağlık tedbiri koyacaklar. Tedbir hükümlerine baktım bebeğimizi kolluk kuvvetleri ile barınma yani elimizden alabilirlermiş.”
BİLİM DIŞI İDDİALAR: AŞI MAYMUNLAŞTIRIYOR
Ailenin yönettiği “Hakikat Bilgisi” adlı hesapta topuk kanı alınırken ayaktaki refleksoloji noktalarına baskı uygulandığı ve kanın alındığı noktanın “cinsel organlara denk geldiği” iddia ediliyor. Ayrıca bebeklik ve çocukluk döneminde yapılan aşılar ile Covid-19 aşılarına dair bilimsel dayanağı olmayan komplo teorileri yer alıyor. Örneğin hesapta yapılan bir paylaşımda aşıların çocukları “domuzlaştırdığı” ve “maymunlaştırdığı” iddia ediliyor.
DOKTORLAR: HAYATİ ÖNEME SAHİP
Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Şafak Yılmaz Baran şunları söyledi: “Yenidoğan bebeklere uygulanan topuk kanı taraması bazı doğumsal hastalıkların kalıcı hasarlar oluşturmadan önce teşhisinin konulması imkânını sağlar. Yenidoğan taramasının amacı, yaşamı veya uzun vadeli sağlığı tehdit eden hastalıkları aşikâr hale gelmeden önce tespit etmektir. Bu hastalıklar arasında doğuştan gelen metabolizma hastalıkları, endokrin bozuklukları, talasemi, orak hücreli anemi gibi kan hastalıkları, immün yetmezlik, kistik fibroz ve ciddi konjenital kalp kusurları yer alır. Bu nadir bozuklukların erken tedavisi, etkilenen hastalarda ciddi sakatlık ve ölüm olasılığını önemli ölçüde azaltabilir. Bebeğinizde bu hastalıkların olup olmadığının araştırılması için topuk kanı örneğinin alınması gerekmektedir.”
Almanya’da yaşayan Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Neslihan Kıplapınar da “Topuk kanında sadece bir damla kan alınmaktadır, çocuğa enjekte edilen bir şey yok. Topuk kanı erken tanı yöntemidir ve bu yöntemle tanı konan ve gelişimi eksiksiz olan sayısız çocuk gördüm. Bunu yaptırmayan ebeveynleri anlamak mümkün değil" dedi.
HUKUKÇU SÖZÜER: SUÇTUR
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer ise konuyla ilgili yaptığı paylaşımında “Kanunlarımız öncelikle çocuğun üstün yararı ilkesinin gözetilmesi gerektiğini söyler. Yani çocuğun hem beden, hem ruh sağlığı söz konusu olduğunda ailenin yükümlülüğü ne gerekiyorsa ona uymaktır. Bu yükümlülüğü yerine getirmemek hem suçtur, hem de başka tedbirleri gerektirir” dedi.
Uzmanı uyardı: Aşırı sıcaklar böbrek taşı riskini artırıyor
Türkiye'de kızamık alarmı: 'Vaka sayısı ilk beş ayda 2 bin 51 oldu'