TTB, deprem bölgesinki salgın hastalıklara dikkat çekti: İshal başladı
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Maraş merkezli 10 ili etkileyen depremin ardından TTB Merkez Konseyi Üyeleri ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın katılımıyla bölgedeki durumu değerlendirmek amacıyla çevrimiçi bir toplantı yaptı.
HATAY MERKEZ KONSEY ÜYESİ ONUR NACİ: TETANOZ AŞISI EKSİK, BİR ÇALIŞMA YOK
Hatay Merkez Konsey Üyesi Onur Naci, bölgedeki durumu şöyle aktardı:
"Burada barınma, ısınma, tuvalet, çöp sorunları devam ediyor. Adım atılmıyor. Dışarıya nasıl yansıyor bilmiyorum ama bir çalışma yok. Çadır kentler kurulduğu söyleniyor ama yetersiz ve şartları uygun değil.
Tetanoz aşısı eksik, bir çalışma yok. Gebelik bakımında folik asit için hızlı bir çalışma gerekiyor. Temizlikle ilgili bir adım yok. Halkın kendi çabalarıyla yapılıyor. Konteynır olarak da hizmet vermeye başladık.
Birinci basamak sağlık çalışmalarını çadırda yürütüyorduk. Dört noktada sağlık çalışmaları yürüttük. 400 üzerinde başvuru aldık. Çok ciddi bir başvuru var. Ne kadar gerekli olduğu ortadayken burada ayakta kalan tek özel hastaneye Sağlık Bakanlığı tarafından gönüllülerin çalışmaması için yazı geldiği söyleniyor.
Hastane kadın doğum üzerine çalışıyor ve ebe ihtiyacı çok yoğun ama yazıdan dolayı yapamadık. Çadır kentlere ekiplerimiz gönderdik çünkü çalışan yoktu. Giden ekibin de değerlendirmeleri ve riskli gruplar yani çocuk, yaşlı, gebe için çalışmalar yürütüyoruz. Diş hekimleri de ihtiyaç kapsamında.
Kadın doğumla beraber ise ebe ihtiyacı var. Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) ile çalışmaları ilerletiyoruz. Bir merkez daha oluşturacağız. Elimizden geldiğince danışmanlık ve dayanışma ağını oluşturmak için. Çalışanların da ciddi ısınma sorunu var. Bununla ilgili bir çaba da şu an göremedik."
TTB 2. BAŞKANI DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖKTEN: TEMİZLİK NOKTASINDA DA DAHA İYİ ÖNLEM ALINMALI
TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, bölgede tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı olduğunu aktardı. Ökten, şöyle konuştu:
"Adana'da yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İhtiyacı olan yerlere de malzeme gönderdik. Sağlık çalışanları ve depremzede vatandaşlar için belediye destekli olarak üç öğün yemeğimiz var. Çadır var evet ama çadırın önünde herkes odun yakıyor.
Bu da hava kirliliğine neden oluyor. Bu da bir sorun. O yüzden konteynır ya da prefabriklere geçilmeli. Ayrıca temizlik noktasında da daha iyi önlem alınmalı.
'BÖLGEDEN İSHAL VAKALARI DA GELMEYE BAŞLADI'
İlaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı var. Bölgede Psikiyatri Derneği'miz çalıştı. Hatay'da da çalışıldı. Halk Sağlığı Derneği de orada, onlar da çalışıyor. En önemli sorun ise salgınları önlemek olacak o yüzden çalışmalar çok değerli. Temiz su sağlanmış değil.
Temizlik, hijyen koşulları sağlanmış değil. Ayrıca çöp toplama sorunu var. Bunların getireceği salgın hastalıkları önlemek için çalışmaları hızlandırmak gerekir. Isınma sorunu da çok fazla. Özellikle kırsala gidince bu sorunlar daha da artmış durumda. Bir diğer sorun aşı. Bir diğer önemli konu bölgedeki sağlık çalışanlarının durumu. Onlar aynı zamanda depremzede daha fazla bölgede onları çalıştırmak doğru değil. Bakanlığın onlara bir görevlendirme çıkarması gerekiyor. Son olarak; bölgeden ishal vakaları da gelmeye başladı."
FİNCANCI'DAN BAKAN KOCA'YA MEKTUP: ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİNİ BERABERİNDE GETİRECEKTİR
Fincancı, 11 Şubat’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ilettiği yazıda ise şu ifadeleri kullandı;
"Doğal afetlerde ne çok etkilenen grup bilindiği üzere kadın ve çocuklardır. Bu nedenle kadın ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir. Deprem bölgesindeki gebelere yönelik özellikli bir planlama yapılması gerekmektedir.
İklim koşulları, gıda ve suya erişimdeki sorunlar, sağlık kurumlarının çökmesi; erken doğumları, düşükleri, anne ve bebek ölümlerini beraberinde getirecektir. Özellikle Kahramanmaraş ve Hatay'da doğum hizmetlerinde çok büyük sıkıntıların yaşandığı bilgileri Birliğimize iletilmektedir.
Gebelere hizmet veren tüm birimlere acilen tetanoz aşısı sevkiyatının yapılmasının ve doğum hizmetleri için başvurabilecekleri ya da sevk edilebilecekleri merkezlerin günlük olarak sosyal medya ya da belirli medya kanallarından duyurulmasının yaşam kurtarıcı olacağını düşünüyoruz." (HABER MERKEZİ)
Belediye başkanı, derdini anlatan depremzedeyi çadırdan gözaltına aldırdı
1999 depreminin savcısından uyarı: Kanıt alınmadan enkaz kaldırılmasın
Volkan Demirel depremzedelere yardım için Hatay'a geri döndü
Malatya'da depremde yıkılan binalarda tespit edilen kusurlara ilişkin 31 gözaltı