Tüm dertlerin ilacıymış meğer... 1 bardak içildiğinde harikalar yaratan içecek

Canan Karatay tarafından da tavsiye edilen şalgam suyu meğer mucizeler yaratıyormuş. Türk mutfağının en faydalı içeceklerinden biri olan şalgam suyunun faydaları şaşırtıyor. Peki şalgam suyu evde nasıl hazırlanır?

Tüm dertlerin ilacıymış meğer... 1 bardak içildiğinde harikalar yaratan içecek

Daha çok Adana'da tüketilen ve üretilen, Şalgam suyu kırmızı renkli, bulanık, ekşi lezzetli ve fermantasyon ürünü bir içecektir.

Şalgam suyunun yapılmasında hammadde olarak su, mor havuç, maya, tuz ve şalgam turpu kullanılır.
Havuç: Havuç Unbelliferae familyasından iki yıllık bir bitkidir.

Bilimsel adı Daucuz carota olan sebze karotence zengin olduğu gibi önemli miktarlarda Thiamine (B1) ve Riboflavin (B2) vitaminlerini de içerir. Havuçta bol miktarda şeker de bulunur. Havuç suyunun mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği bildirilmiştir.

Şalgam: Şalgam Curiciferae familyasından Brassica cinsine ait bir bitkidir. Kökü ve yaprakları için ekilir. Bileşiminde kalsiyum ve demir gibi madensel maddeler ile A,C VE B grubu vitaminleri bulunur. (1) Şalgam suyu yapımında maya olarak genellikle ekşi hamur kullanılır. Tuz, sofra tuzu niteliğindedir. Su ise içilebilir nitelikte musluk suyudur.

Vitamin ve mineral miktarları yüksek olan bu hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı için şüphesiz pek çok faydaları vardır.

İşte şalgam suyunun başlıca faydaları

* İştahı açar,
* Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
* B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
* Mide ve karaciğere faydalıdır,
* Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
* Afrodizyak özelliği vardır.
* A,B ve C vitaminlerini içerir; kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.

ŞALGAM SUYU EVDE NASIL HAZIRLANIR?

Mynet'te yer alan bir içerikte; Ev yapımı şalgam suyunun malzemeleri ve tarifi paylaşıldı. İşte o tarif

Malzeme Listesi

1 paket kuru maya
1/2 adet köy ekmeği
4 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı şeker
göz kararı su
2 adet şalgam turbu
1 kg siyah havuç
3 yemek kaşığı kaya tuzu
3 yemek kaşığı limon tuzu
1 su bardağı nohut (isteğe göre)
1 adet 10 litrelik bidon

(12 Kişilik - 1 saat)

Hazırlanışı

Adım 1 Bir kapta ekmekleri elinizle küçük parçalara bölün. Üzerine mayayı, bulguru, şekeri ve biraz su ekleyip hamur haline getirin. Adım 2 Temiz ince bir bez alın. Harcı içine koyup iyice ağzını bağlayın. Adım 3 Şalgamı yapacağınız bidonun içine koyun. Üzerine soyulmuş orta kalınlıkta doğranmış şalgam turplarını ve orta büyüklükte doğranmış siyah havuçları ekleyin. Bidonu ağzına kadar su ile doldurun. Limon tuzu ve kaya tuzunu ekleyip ağzını poşetle kaplayıp kapağı sıkıca kapatın. Adım 4 Hava almaması gerekiyor. En son biraz sallayıp malzemelerin alt üst olmasını sağlayın. Güneş görmeyen ama sıcak olan bir yerde yaklaşık 15 gün bekletin. Afiyet olsun…..