Vajinismus cinsel birlikteliği imkânsız kılabilir
Op. Dr. Gamze Keleş 'Vajinismusta yaşanan, kadın bedeninin ve ruhunun penis-vajina birlikteliğini içeren cinselliği reddetmesidir.' diyerek vajinismusun nedenlerini açıkladı.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Gamze Keleş, vajinismusun kadın bedeninin ve ruhunun cinsel birlikteliği reddetmesi durumu olduğunu söyleyerek "Vajinismusta kasılma, vajinal açıklığı daraltarak cinsel ilişkinin ağrılı olmasına ya da imkânsız gibi algılanmasına yol açar" dedi.
Vajinismusun, vajina girişini çevreleyen kasların tamamen istemsiz bir şekilde kasılmasının ardından yaşanan sıkıntıya dikkat çeken Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Op. Dr. Gamze Keleş, hastalıkla ilgili uyarılarda bulundu.
Vajinismus durumunun çiftler tarafından cinsel birliktelik arzulansa bile ortaya çıkabileceğinin altını çizen Op. Dr. Gamze Keleş, "Vajinismusta yaşanan, kadın bedeninin ve ruhunun penis-vajina birlikteliğini içeren cinselliği reddetmesidir. Kasılma, vajinal açıklığı daraltarak cinsel ilişkinin ağrılı olmasına ya da imkânsız gibi algılanmasına yol açar" diye konuştu.
VAJİNİSMUSUN NEDENLERİ
Vajinismusun, nedenlerinden de bahseden Op. Dr. Gamze Keleş, organik nedenler arasında ilişki sırasında ağrıya neden olabilecek pelvik iltihaplar ve tümörler, vulvar vestibülit sendromu, üriner enfeksiyonlar, vajinal atrofi, kuruluk, sarkma ve diğer genital sistem anomalileri, yumurtalık kistleri, enfeksiyon ve kanser gibi hastalıkların yer aldığını ifade etti.
PSİKOLOJİK FAKTÖLER DAHA ÖN PLANDA
Vajinismusta psikolojik faktörlerin asıl rolü üstlendiğini işaret eden Op. Dr. Gamze Keleş, bunları şöyle sıraladı:
"Cinsellikle ilgili eksik ya da yanlış bilgiler, cinsel deneyimin olmaması, geçmişte yaşanan taciz, tecavüz gibi cinsel travmalar, kızlık zarı takıntısı, hamile kalma endişesi, acı duyma korkusu, tutucu ve baskıcı bir ailede yetişme, cinselliği kötü ve suç gibi algılatan dini ya da ahlaki hurafeler, çocuklukta şok edici cinsel görüntülere maruz kalma, evde şiddet yaşantısı, obsesif veya borderline kişilik bozukluğu özellikleri taşıma, partnere duyulan güven eksikliği, kadınlığın ve kadın olmanın reddedilmesi, cinsellikten, cinsel organlardan iğrenme, negatif beden algısı, partnerin cinsel isteğinin olmaması ve pasif bağımlı, şiddete eğilimli, aceleci, cinsel becerisi eksik ve yetersiz, deneyimsiz olması..."