Virüsün Güney Afrika mutandı korkutuyor: Yeniden aşı yapılması zorunlu hale gelecek
'Yeni virüs şuşu korumadan kaçıp, bir başka yoldan hücreye girebildiğine dönük iddiayı ortaya koyuyor.'
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Güney Afrika'da görülen mutand Coronavirus'ünün kendilerini endişelendirdiğini belirterek "Güney Afrika’da görülen mutand koronavirüsün, bazı aşıların etkisinden kaçabilme ihtimali olduğuna dönük güçlü veriler var. Bu da bazı aşıların güncellenip bir daha aşı yapılmasının zorunlu hale geleceğini gösteriyor." dedi.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın Habertürk'te "Virüsün Güney Afrika mutandı korkutuyor..." başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının bir kısmı şöyle:
YENİDEN AŞILANMALI
Türkiye’deki aşı çalışmasını yürüten Prof. Dr. Serhat Ünal, Güney Afrika’da görülen mutand virüsün kendilerini de endişelendirdiğini belirtti.
Prof. Dr. Ünal, bunun kendilerini de ciddi oranda endişelendirdiğini belirtip ekledi:
"Güney Afrika’da görülen mutand koronavirüsün, bazı aşıların etkisinden kaçabilme ihtimali olduğuna dönük güçlü veriler var. Bu da bazı aşıların güncellenip bir daha aşı yapılmasının zorunlu hale geleceğini gösteriyor. Çünkü virüse karşı 1/80’de etkili olabilirken, bu yeni virüsü ancak 1/8’de durdurabiliyor."
Sözlerinin ne anlama geldiğini biraz açmasını istedim, herkesin anlayabileceği boyutta basitleştirerek anlattı:
"Bir virüse karşı etkisini ölçmek için virüs sürünümü alınır ve laboratuvardaki hücre kültüründe şuşu üretilir, aşıdan da bir o kadar kültür alır ve ona uygulanır. Sonra onu yarı oranında sulandırarak, yani ½, ¼, 1/8, 1/16 ... 1/32 oranda sulandırarak devam eder. Görür ki bir seviyeye kadar etkili oluyor. Aynı testi bu kez yeni mutand virüse karşı uygular. Bu da yapılmış. Daha önceki 1/80 oranına kadar virüsü bloke ederken, bu yeni mutand virüse karşı 1/8 oranında bloke ediyor; yani 10 kat az. Yeni virüs şuşu korumadan kaçıp, bir başka yoldan hücreye girebildiğine dönük iddiayı ortaya koyuyor. Direncin eskisine göre 10 kat az etkili olduğunu sergiliyor. Güncellenmiş aşıya ihtiyacı ortaya çıkarıyor..."