Amedspor taraftarlarına 'İstiklal Marşı'nda ayağa kalkmadın' davası

Amedspor taraftarlarına 'İstiklal Marşı'nda ayağa kalkmadın' davası
Amedspor taraftarlarına bu defa İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmadıkları için dava açıldı. Savcı 17 kişiye 'devletin egemenlik alametlerini aşağılama' suçu yöneltti. Mahkeme beraat kararı verdi.

Remzi BUDANCİR


Artı Gerçek-Deplasman maçlarında ırkçı saldırılara maruz kalan ğek çok kez seyircisiz maç oynama cezasına Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Amedspor bu kez de İstikla Marşı okunurken ayağa kalmadıkları gereçesiyle taraftarlarına karşı açılan dava ile gündemde.
Yargılamaya konu olan eylemin gerçekleştiği 7 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleşen Amedspor-Pendikspor maçında yaşandı.

'DEVLETİN EGEMENLİK ALAMETLERİNİ AŞAĞILAMA' DAVASI

Diyarbakır Stadyumu'nda gerçekleşen müsabakayı izleyen bir polisin iddiasına göre İstiklal Marşı okunduğu sırada Amespor taraftarlarından bir grup ayağa kalkmadı. Polisin bu duruma ilişkin tutanak tutması ile Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı harekete geçti. Savcılık 7 Eylül 2022 tarihide Nurettin Ç. Ozan T. Ömer K. Ramazan Ç. Seyithan M. Yunus K. Yusuf B. Abdullah K. Ali İ. Barış T. Ferhat F. İbrahim A. Mazlum B. Mehmet A. Mehmet Şah. G. Mikail K ve Narin M. hakkında iddianame hazırladı. Maçın oynandığı gün polisin hazırladığı tutanağı delil olarak gösteren savcılık, İstiklal Marşı okunduğu sırada şüphelilerin ayağa kakmayarak 'Devletin egemenlik alametlerini aşağılama' suçu işlediğini iddia etti. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 17 kişi, suçlamayı kabul etmedi.

DURUŞMA SAVCISI: SUÇUN DOĞRUDAN İŞLENMESİ GEREKİYOR

Savcının hazırladığı iddianame Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme ise duruşma yapmadan kararını açıkladı. Tensip zaptında duruşma savcısının görüşü de yer aldı. Soruşturma savcısının İstiklal Marşı okunduğu sırada ayağa kalkmamayı 'Devletin egemenlik alametlerini aşağılama' tespitine katılmayan duruşma savcısı, “Atılı suçun oluşması için İstiklal Marşı’nın doğrudan doğruya hedef alınarak aşağılama öğesi ile birlikte alenen işlenmesi gerekiyor” dedi. İstiklal Marşı okunurken sadece ayağa kalkmama eyleminin sadece 'saygısızlık' olarak nitelendirileceğini belirten savcı, “Mevcut olayda da aşağılama değil de bir saygısızlığın söz konusu olduğu, İstiklal Marşına saygısızlık eyleminin ceza kanunda suç olarak düzenlenmediği, bu sebeple atılı suçun maddi unsurları itibariyle oluşmadığı” gerekçesi ile beraat kararı verilmesini istedi.

MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ

Duruşma savcısının görüşü yönünde karar veren Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi, 17 kişi hakkında ayrı ayrı beraat kararı verdi. Mahkeme beraat kararının gerekçesinde şöyle denildi:

-İstiklal Marşını alenen aşağılama suçu TCK’nın 300/2 maddesinde düzenlenmiş ve devletin egemenlik alameti kapsamında kabul olunarak koruma altına alınmıştır.
-İstiklal Marşı’nı alenen aşağılama suçunun oluşabilmesi için öncelikle aleniyet unsurunun gerçekleşmesi, kasten suçu işleyen tarafından aşağılanması da gereklidir.
Aşağılama, hor görme, küçültme olarak kabul edilmeli ve kasıtlı olarak bu eylem gerçekleştirilmelidir.
İstiklal Marşı milli egemenlik alametidir. Sadece saygısızlık olarak nitelendirilebilecek şekilde İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmama, etrafında ve eçvrede bulunanlar ile konuşma vb. davranışlar aşağılama olarak kabul edilemeyecektir. Bu durumda suç unsurları itibariyle oluşmayacaktır.

Öne Çıkanlar