Dünya şampiyonu Fransa'ya ırkçı saldırı

Polemiğe Maduro ve Obama da katıldı.

Dünya şampiyonu Fransa'ya ırkçı saldırı

Dünya Kupası'nı kazanan Fransa milli takımının oyuncuları ülkelerinde kahraman ilan edilirken, yurtdışından gelen ırkçı yorumlar tartışmalara neden oldu. İtalya'da bazı medya organları ile sosyal medyada yer alan "Maymunlar top koşturuyor", "Fransa değil Afrika kazandı" gibi ırkçı yorumlar tepkilere neden oldu. ABD'de yayımlanan ünlü gece şovu "Daily Show"un sunucu Trevor Noah'ın "Çok mutluyum, Dünya Kupası'nı Afrika kazandı" sözleriyle müdahil olduğu tartışma siyasete de uzandı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun da "Fransa milli takımı Afrika milli takımına benziyor. Aslında kupayı kazanan Afrika oldu" sözleriyle katıldığı polemiğe son noktayı, "dünyanın Fransa'dan örnek alması gerektiğini" söyleyen ABD eski Başkanı Barack Obama koydu.

Fransa milli takımının 23 asil ve yedek oyuncusundan14'ünün Afrika kökenli olması Fransa'da tartışma konusu olmadı ancak bu kez polemik yurtdışından geldi.
İlk eleştiriler İtalya'dan duyuldu. Bazı medya organları ve sosyal medyada ırkçı yorumlara yer veren İtalyanlar, "Maymunlar top koşturuyor" ve "Kupayı Fransa değil Afrika kazandı" ifadelerini kullandı.

Ardından ABD'nin ünlü gece şovu "Daily Show"un sunucusu Trevor Noah'ın "Dünya kupasını kazanan Afrika adına çok mutluyum" sözleri geldi. Bu dalgaya "Fransa milli takımı Afrika milli takımına benziyor. Aslında kupayı kazanan Afrika oldu" sözleriyle Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da katılınca, yorumlar Fransa 'ya kadar ulaştı. Hem milli takım oyuncularından, hem politikacılardan, hem de sosyal medyadan bu "ırkçı yorumlara" tepki yağdı.

'DÜNYA KUPASI'NI IRKÇILIĞA İNDİRGEDİ'

Fransız merkez partisi UDI lideri Jean-Christophe Lagarde, Maduro aleyhinde, "Dünya kupasını ırkçılığa indirgediği" iddiasıyla suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Spor alanında iletişim hizmetleri veren "Sporf" adlı firma resmi Twitter hesabından, Fransa'da doğan oyuncuların ailelerinin geldiği ülke bayraklarını koyduktan sonra en alta Fransa bayrağını yerleştirerek, "Hepimiz Fransa için biriz" sözlerine yer verdi.

Bu mesajı değiştirerek, tüm oyuncuların isimlerinin yanına Fransa bayrağı koyan milli takım oyuncularından Benjamin Mendy, "düzeltildi" diye yazdı. Sporf firması da bütün oyuncuların yanına Dünya Kupası imajını koyarak onlar da "düzeltildi" diyerek Mendy'ye yanıt verdi.

Takımın yıldızlarından Paul Pogba, basın toplantısında, "Bu Fransa, bu güzel Fransa, bütün renklerin bir arada yaşadığı Fransa. Hepimiz Fransızız ve bu formayı taşımaktan dolayı mutluyuz. Fransa böyle güzel. Onu böyle seviyoruz ve hep seveceğiz" dedi.

NBA MİSİLLEMESİ

Amerikalı sunucuya sosyal medya üzerinden tepki gösteren Fransızlar, Amerikan basketbol ligi NBA'den fotoğraflarla yanıt verdi. NBA'de oynayan Fransız oyuncu Evan Fournier de tartışmaya katılarak, Twitter üzerinden, "Artık bu anlamsız polemiğe son verin. ABD olimpiyatlarda altın madalyayı kazandığında Afrika mı kazanıyor? Ya da Güney Afrika Rugby'de şampiyon olunca Avrupa mı kazanıyor? Bu aptallığa son verin. Hepimiz Fransız'ız, bunu öğrenin" dedi.

Aynı öfke NBA'in diğer Fransız oyuncusu Nicolas Batum'dan geldi: Sözlerim için üzgünüm ama Afrika kazandı diyen herkes cehennemin dibine gitsin. Üzerinde büyük harflerle 'Fransa' yazan formayı gururla taşıyorum. 15 yaşımdan bu yana Fransız ekibiyle madalyalar kazandım. Milli marşı gururla söylüyorum. ABD'de iken de Fransız'ım. Evet babam ve adım Kamerun asıllı. Ama hepimiz, doğduğumuz, büyüdüğümüz, spor eğitimi aldığımız Fransa için mücadele ediyoruz. Ve Fransız vatandaşlığından onur duyuyoruz. Fransa için bize bakan ve örnek alan Fransız gençliği için kazanıyoruz. Yaşasın Fransa, yaşasın cumhuriyet.

İLGİLİ HABER: FRANSA'DA KUTLAMALAR YAĞMAYA DÖNÜŞTÜ

OBAMA: ONLAR FRANSIZ

Güney Afrika'nın efsane lideri Nelson Mandela'nın 100'üncü yaş günü için Johannesburg'da katıldığı toplantıda konuşan ABD eski Başkanı Barack Obama, ırkçı polemiklere son noktayı koydu:

"Temel gerçekler değişmedi. Eskiden beri geçerli olan gerçekler, bugün de hala geçerliliğini koruyor. Bugün ötekinde kendimizi görüyoruz, ortak umutları, ortak hayalleri paylaşıyoruz. Bu duygu, dini, ırksal, cinsel bütün ırkçı ve ayrımcı duygulardan daha güçlüdür. Ve bu başarıldığında, çok pratik başarılar elde ediliyor. Çünkü toplum, tüm insanlarının enerji, yetenek ve bilgisinden yararlanılmasına izin veriyor. Bunu anlamak istiyorsanız Dünya Kupası 'nı kazanan Fransız futbol takımına sorun. Çünkü bu çocukların hiçbiri (Fransızların ataları) Galyalılar'a benzemiyor. Ama onların hepsi Fransız. Onlar Fransız!"

IRKÇILIK TARTIŞMASI YENİ DEĞİL

Fransa'da milli takımda oynayan oyuncuların etnik kökenine ilişkin tartışmalar yeni değil. Milli takımın Didier Deschamps'tan önceki teknik direktörü Laurent Blanc hakkında da ırkçılık suçlaması yapılmıştı. 2011'de patlak veren skandalda Blanc'ın futbol okullarına etnik kota koyduğu ortaya çıkmıştı. Fransa basınında, Afrikalı ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen gençlerin futbol okullarındaki sayısının yüzde 30'u geçmemesi konusunda sınırlama getirildiği belirtilmişti.

İKİ DÜNYA KUPASI'NDA DA AYNI TARTIŞMA

Dünya Kupası'nı 1998'de kazanan Fransa, o dönemde de Afrika kökenli futbolcuların liderliğinde zirveye çıkmıştı. Cezayir asıllı Zinedine Zidane'ın liderliğini yaptığı kadroda Marcel Desailly, Patrick Vieira, Lillian Thuram, Thierry Henry gibi afrika kökenli oyuncular yer alıyordu. (SPOR SERVİSİ)

ABD fransa afrika Nicolas Maduro Barack Obama Dünya Kupası NBA