Ertelenen Tokyo Olimpiyatları'nda seyirci sayısının azaltılması gündemde
Olimpiyatlar ertelenmeden önce organizatörler oyunlar için 12,6 milyar dolar harcanacağını açıklamıştı.
Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen Tokyo Olimpiyatları'na ilişkin çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Bazı yetkililer sporculara yönelik karantina uygulamalarına ve seyirci sayısının azaltılacağına dair açıklamalar yaparken, ertelemenin organizatörlere milyarlarca dolarlık maliyet çıkaracağı düşünülüyor.
Geçtiğimiz haftalarda Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, boş stadyumlara, karantina uygulamalarına ve Covid-19 testlerine işaret eden demeçler verdi.
Euronews'ten Gizem Sade'nin haberine göre, Tokyo'daki hazırlıkları denetleyen IOC üyesi John Coates, Tokyo Olimpiyatları'nın "gerçek problemlerle" karşı karşıya kaldığını söyledi. Coates, problemlerin kaynağının yüksek katılımcı sayısı olduğunu belirtti ve 15 bin 500 sporcu, personel, yetkililer, medya ve 80 bin kadar gönüllü sayısına vurgu yaptı.
Japonya'da siyasiler ve medya henüz doğrulanmamış bilgileri dolaşıma soktu. Bu haberler genellikle seyirci sayılarının azaltılacağı, karantina benzeri uygulamalar yapılacağı ve sporcularla katılımcıların teste sokulacağı gibi iddiaları içeriyor.
Tokyo CEO'su Toshiro Muto maliyetler ve `hizmet seviyelerinin düşürüleceğine yönelik açıklamalar yaptı.
Perşembe günü Japon medyasında yer alan haberlerde, Tokyo Valisi Yuriko Koike'nin de Muto'yla aynı görüşte olduğu aktarıldı.
Vali Koike'nin "Uygun ve basitleştirilmesi gereken ögelerle devam edeceğiz" dediği ve halkın taleplerinin dikkate alınacağını ifade ettiği bildirildi.
BİLETLER İADE EDİLEBİLECEK Mİ?
Seyirci sayılarının azaltılması ihtimali, halihazırda satılmış milyonlarca bilete ne olacağı sorusunu gündeme getiriyor.
Tokyo Olimpiyatları Sözcüsü Masa Takaya, bilet sahiplerine yönelik yaptığı açıklamada, "Endişelerini gidermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Organizasyon Komitesi bilet satışlarından en az 800 milyon dolar gelir elde etti ve biletleri iade alma konusunda isteksiz davranabileceği belirtiliyor. Biletlerde bulunan "mücbir sebep" maddesi, organizatörlere iade ödemesi yapmama imkanı sağlayabilir.
Takaya olimpiyatlara ilişkin önlemlerin sonbahardan itibaren derinlemesine tartışılmaya başlayacağını söylüyor.
Olimpiyatlar ertelenmeden önce organizatörler oyunlar için 12,6 milyar dolar harcanacağını açıklamıştı. Bununla birlikte hükümet, bu rakamın iki katına çıktığını ve 5,6 milyar dolar dışındaki tüm harcamaların kamuya ait olduğunu ifade etmişti.
Olimpiyat Bakanı Seiko Hashimoto, masraflarda kesinti yapılması gerektiğini belirtiyor ancak ona göre, sporcuların güvenliği için alınacak tedbirler maliyetin daha da artmasına neden olabilir. (HABER MERKEZİ)