Yeşilçam'da Kartal Tibet'in düşmanı, karateyi Türkiye'ye getiren isim Hakkı Koşar: Dayanacak gücüm kalmadı

Türkiye'yi karate ile tanıştıran, Karate Federasyonu Onursal Başkanı, Yeşilçam'ın tanınan ama bilinmeyen yüzü, 1970 Tokyo Olimpiyatı'nın hakemi, Kartal Tibet'in 'düşmanı': Hakkı Koşar.

Yeşilçam'da Kartal Tibet'in düşmanı, karateyi Türkiye'ye getiren isim Hakkı Koşar: Dayanacak gücüm kalmadı

Emre CAKA

ARTI GERÇEK- Verdiği bir röportajda karate ile para kazanılmadığını, karatenin bir ideal olduğunu söyleyen Koşar, bugünlerde Karate - Do Salonu'nu ayakta tutmaya çalışıyor.

200 bine yakın öğrencide emeği olan, Cüneyt Arkın'a karate öğreten, 1970 yılında Tokyo Olimpiyatları'nda hakem olarak görev yapan, kısa bir dönem Cumhuriyet muhabirliği de yapan Hakkı Koşar, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek açtığı karate salonu için evini sattığını belirtti.

GENÇLİK YILLARI

8 Aralık 1943 yılında İstanbul'da doğan Koşar, Kadıköy İkbaliye ilkokulundan sonra ortaokul ve liseyi Kuleli askeri lisesinde okudu.

Koşar, lisedeyken atletizm takımında 100 metre, 200 metre ve uzun atlama dallarında yarışarak 1962 yılında askeri liseler tek adım Türkiye şampiyonu olmayı başardı.

CUMHURİYET'TE MUHABİRLİK

Hakkı Koşar, 1963 yılında 21 Mayıs Talat Aydemir olaylarından dolayı Kuleli'den ayrılıp askeri eğitimine son vererek İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yüksek Gazetecilik bölümünde okumaya karar verdi. Aldığı üç yıllık eğitimin ardından Cumhuriyet Gazetesi'nde polis ve adliye muhabirliği görevini üstlenen Koşar, 2 yılın ardından yeni bir yolculuğa başlama kararı aldı.

TÜRKİYE'Yİ KARATE İLE TANIŞTIRDI

1965 yılında İstanbul'da bir ilkokulda açmış olduğu kursla Türkiye'yi ilk kez karate ile tanıştıran Koşar, o güne kadar çalışmalarını kyu (öğrenci) kitaplarından, Türkiye’ye gelen turistlerden ve 1967 yılında Frankfurt’da bulunan Walter Haim’den aldığı eğitimle tamamladı.

1973 yılında İstanbul'da Türkiye’nin ilk karate kulübünü kurdu ve çalışmalarını bu salonda 48 yıldır sürdürmeye devam ediyor.

50. YILINDA ONURSAL BAŞKAN İLAN EDİLDİ

Yeşilçam'da Kartal Tibet'in düşmanı, karateyi Türkiye'ye getiren isim Hakkı Koşar: Dayanacak gücüm kalmadı - Resim : 12015 yılında Hakkı Koşar'ın 50. yılı onurlandırılmış, federasyonun organize ettiği etkinlikte kendisine Karate Federasyonu Onursal Başkanı ünvanı uygun görülmüştü.

'EVİMİ SATTIM İFLASIN EŞİĞİNDEYİM'

Yeşilçam'da Kartal Tibet'in düşmanı, karateyi Türkiye'ye getiren isim Hakkı Koşar: Dayanacak gücüm kalmadı - Resim : 2

Karate Federasyonu’ndan ödeme aldıklarını ancak buradan gelen destek ile sadece faturalarını ödeyebildiklerini söyleyen Koşar, "Karate Federasyonu'ndan destek geliyor fakat bu imkân o kadar az ki ancak bir salonun elektriğini-doğalgazını karşılar. Bizim salonda talebe olsun olmasın her ay bin lira doğalgaz faturası ödüyoruz. Evimi satmak zorunda kaldım oradan gelen parayla işletmeye devam ediyorum ama buna dayanacak gücüm kalmadı. Birkaç ay daha belki işletebilirim ardından iflasın eşiğindeyim" dedi.

YEŞİLÇAM'DA KARTAL TİBET'İN 'DÜŞMANI'

Yeşilçam'da Kartal Tibet'in düşmanı, karateyi Türkiye'ye getiren isim Hakkı Koşar: Dayanacak gücüm kalmadı - Resim : 3

Hakkı Koşar'ın sinema yaşamı da karateden bağımsız olmadı. 1972 yılında "Tarkan: Güçlü Kahraman" filminde Kartal Tibet'in canlandırdığı Tarkan karakterinin alt ettiği Çinli Wang Yu, hem kötü hem de amacına ulaşmak için her yolu mübah gören Çinli bir savaşçıydı. Burada Çinli asker Wang Yu'yu canlandıran Hakkı Koşar'dan başkası değildi.

Koşar, 1975 yılı yapımı Müjdat Gezen'in başrolü oynadığı "Aptal Şampiyon" adlı filmde kendisini canlandırırken, 1973 yapımı Natuk Baytan'ın "Çaresizler" filminde ise Cüneyt Arkın'ın arkadaşı bar fedaisi ve karate hocası rolünde, Sadri Alışık ile "Tatlım" filminde, İrfan Atasoy ile de "Gördüğün Yerde Vur" filminde karşımıza çıktı.

kartal Federasyon yeşilçam Tibet pandemi hakkı COVID-19