Suriye'de kimyasal denetçi krizi
Batı ve Rusya birbirini Duma'daki kimyasal saldırıyı denetleyecek OPCW ekibini engellemekle suçluyor. OPCW Başkanı Üzümcü, heyetin Duma'ya erişimine henüz izin verilmediğini söyledi.
HABER MERKEZİ - Kimyasal saldırı iddiaları sonrasında ABD ve batılı ülkelerin Suriye’ye yaptığı saldırının tartışmaları sürerken bu kez de kimyasal saldırı iddiasının araştırılması nedeniyle kriz yaşanıyor.
İngiltere, kimyasal saldırı iddialarının ardından Şam yönetimi tarafından davet edilen Kimyasal Silahları Önleme Organizasyonu (OPCW) görevlilerinin Duma’ya girişinin Suriye ve Rusya tarafından engellendiğini ileri sürdü. OPCW delegasyonunda Britanya adın görev yapan Peter Wilson, engelleme iddialarının ötesinde Suriye ve Rusya’yı yanıltıcı haber üretmekle de suçladı.
Daha sonra açıklam ayapılan OPCW Başkanı Ahmet Üzümcü, heyetin Duma kentine erişimine henüz izin verilmediğini açıkladı.
Ahmet Üzümcü, Şam yönetiminin, Suriye'ye giden OPCW heyetine Duma bölgesindeki güvenlik sorununun halen devam ettiğini ilettiklerini söyledi.
Üzümcü'nün verdiği bilgiye göre, Suriyeli yetkililer olayla ilgili 22 tanığın başkent Şam'a getirilmesini önerdi.
RUSYA’DAN KARŞI SUÇLAMA
Bu iddialara Moskova’dan cevap gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, bu iddiaların gerçek dışı olmadığını söyledi. Ryabkov, hafta sonu düzenlenen saldırının OPW’nin çalışmalarını engellediğini belirterek ABD’yi suçladı.
İLGİLİ HABER: RUSYA 'KİMYASAL PROVOKASYON' DEDİ İNGİLTERE'Yİ SUÇLADI
İLGİLİ HABER. RUSYA. KİMYASAL SALDIRI 'BEYAZ BERELİLERİN' MİZANSENİ
LAVROV: KANITLAR SOSYAL MEDYADAN
Kimyasal saldırı iddiaları ile ilgili bir açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Lavrov, batılı liderlerin kanıt olarak sundukları herşeyin basında ya da sosyal medyada yer alan iddialar olduğunu söyledi. Lavrov ayrıca, Moskova'nın kimyasal saldırının etkilediği bölgeyi değiştirmeye çalıştığı iddialarını da reddetti ve "garanti veriyorum, Rusya olayın gerçekleştiği bölgede hiçbir şeyi değiştirmedi" dedi.