Trump'ın petrol kararı enerji piyasasını karıştırdı
ABD Başkanı Trump, İran'a yönelik baskıları artırma stratejileri doğrultusunda yaptığı hamlelerle küresel enerji piyasalarında tansiyonu yükseltiyor.
ABD Başkanı Donald Trump, küresel ticaret savaşında yeni bir cephe açıyor. ABD, İran'a yönelik baskılarını artırma stratejileri doğrultusunda yaptığı yeni hamlelerle küresel enerji piyasalarında tansiyonu yükseltmeye devam ediyor. Dünyada petrol fiyatlarının artması bekleniyor.
Çin, Avrupa Birliği ve Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlere ek gümrük vergisi getiren Trump, İran’ın gelir kaynaklarını kesmek için harekete geçti. ABD müttefik ülkelerden İran’dan petrol ithalatını kesip kendisine destek olmalarını isteyecek.
Çin ve Avrupa Birliği başta olmak üzere pek çok ülkeyle ticaret savaşına giren ABD Başkanı Donald Trump, diğer cephede de İran’la petrol savaşı başlatıyor. Nükleer anlaşmadan çekilen, Tahran’ın gelir kaynaklarını kesmeye çalışan Trump’ın yakın ülkelerden 4 Kasım’a kadar İran’dan petrol ithalatını durdurmalarını isteyeceği ileri sürüldü.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili Reuters’e Washington’un İran’dan petrol ithalatını durdurmaları için birçok ülkeden talepte bulunduğunu ve muafiyet tanınma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi, ancak açık kapı bıraktı.
İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, "Günlük 4 milyon varil petrol ihraç edebilseydik ABD'nin yaptırım uygulaması mümkün olmazdı" dedi. Zengene, Petrol Bakanlığı'nın projeleri ertelenmeseydi, Total şirketiyle şu ana kadar beş anlaşma daha imzalanacağını bunun da ABD'nin İran petrolüne yaptırım planlarına darbe vurmuş olacağını belirtti.
TOTAL'İN 35 GÜNÜ KALDI
Zengene, İran ile Batı arasında imzalanan nükleer anlaşma sonrasında İran'ın petrol endüstrisine ciddi yatırımlar yapan Fransa'nın enerji şirketi Total'in ülkede yatırımlarını sürdürmek için ABD'den yaptırım muafiyeti almasının uzak bir ihtimal olduğunu belirterek, "Total şu anda İran'daki yatırımlarını çekmiş değil ancak karar vermek için 35 günleri kaldı" ifadelerini kullandı.
Total'in ülkede Güney Pars Gaz Sahası'nda şu ana kadar 60 milyon dolarlık yatırım yaptığını aktaran Zengene, Fransız şirketin yatırımlarını durdurması halinde Çinli petrol şirketlerinin yatırımları sürdüreceğini kaydetti.
Total, Temmuz 2017'de imzalanan 4,8 milyar dolar değerindeki anlaşma uyarınca, İran'daki Güney Pars Gaz Sahası'nın 11'inci fazının gelişimini üstlenen konsorsiyumun yüzde 50,1'ine sahip. Total'i, yüzde 30'la Çin'in CNPC şirketi ve yüzde 19.9'la İran'ın Petrobras şirketi izliyor.
ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz 2015’te Avusturya'nın başkenti Viyana’da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran'a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu. Trump yönetimi, müttefiklerini İran'dan petrol alımını Kasım'a kadar sıfıra indirmeye zorluyor.
İran Petrol Bakanlığı'nın verilerine göre, Tahran yönetimi günlük 2,7 milyon varil ham petrol ihraç ediyor. (EKONOMİ SERVİSİ)