Türkiye'nin risk primi 2.5 yılın zirvesinde

Yunanistan'ı geçen Türkiye'nin beş yıllık risk primi (CDS) 2015'ten beri en yüksek seviyede. Türkiye, 329 puanla ‘iflas riski’ en yüksek ülkelerden biri oldu.

Türkiye'nin risk primi 2.5 yılın zirvesinde

Bir ülkenin iflas riski açısından önemli göstergelerden biri olarak kabul edilen risk primi (CDS) Türkiye için yükselişte. Türkiye ve Güney Afrika'nın beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primleri yatırımcıların Çin ve ABD arasındaki artan ticaret gerilimini dikkatle izlemeleriyle sırasıyla Eylül 2015 ve Aralık 2016'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Gelişmekte olan ülke piyasaları, ticaret savaşının küresel büyümeyi durduracağı ve gelişmekte olan piyasa ihracatçılarını için engel oluşturacağı yönündeki endişelerle satış baskısı altında kaldı.

Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS'ler IHS Markit verilerine göre dünkü kapanışa kıyasla 4 baz puan yükselerek iki buçuk yılın zirvesi olan 329 baz puanı görürken, Güney Afrika'nın beş yıllık CDS'leri ise dünkü kapanışa kıyasla 11 baz puan artışla bir buçuk yılın en yüksek seviyesi olan 229 baz puana yükseldi.

Yunanistan, borç krizi nedeniyle risk primi en yüksek ülkelerden biri durumundaydı. Mayıs başından bu yana yükselişte olan Türkiye’nin risk primi, dün Yunanistan’ı geçti ve Türkiye iflas riski en yüksek ülkelerden biri haline geldi.

Bir yıl önce 190-195 civarında olan CDS dün 323.8'e ulaştı. Söz konusu artış Türkiye'nin yüksek döviz borç stokunu çevirebilmek için daha yüksek faiz oranlarından borçlanması anlamına geliyor.

YATIRIMCI KARARLARINI ETKİLİYOR

Türkiye’nin CDS priminin değişmesi piyasalara da yansıyor.

CDS primleri düşerse Borsa İstanbul'da endeksler yükseliyor, gösterge bono faiz oranları düşüyor. Türkiye’nin CDS priminin yükselmesi halinde, piyasaların gerilimi de yükseliyor, Borsa İstanbul düşerken, gösterge bono faiz oranları da yükseliyor.

Ülkelerin kredi borçlanma maliyetlerini artıran risk primi, CDS (Credit Default Swap) kredi risk primi.

CDS, bir kişi ya da bir kuruluşun, bir kredi sahibine ait alacağın ödenmemesi riskini üstlenmeyi kabul etmesinin bedeli olarak tanmlanıyor. Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse, borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansıyor.

Ülke CDS'lerinde sigorta konusu, ülkenin dış piyasalarda sattığı tahvillerin ve bonoların ana paralarının veya faizlerinin, ülkenin güç duruma düşmesi nedeniyle ödenememesi riski diğer bir anlatımla "iflas riski"dir. (ARTI GERÇEK)

Türkiye Yunanistan CDS risk primi