110 yıldır yok sayılan Fatma Çelik artık bir kimlik istiyor
Mardin’den 16 yıl önce İzmir’e göç etmek zorunda kalan 110 yaşındaki Fatma Çelik’in 5 çocuğu,30 torunu var ama nüfusa kaydı yok.
Mardin'den 2002 yılında İzmir’in Karabağlar ilçesine göçüp Limontepe mahallesine yerleşen Fatma Çelik adlı kadın, 110 yaşında olmasına rağmen hayatını nüfus kaydı olmadan sürdürüyor. 5 çocuğu, 30 torunu ve torunlarının çocukları da olan Fatma Çelik, ilerleyen yaşından dolayı bakıma muhtaç bir şekilde yaşıyor.
Cumhuriyetin ilan edilmesiyle Osmanlıdan kalan belgelerle yaşayan babası ve daha sonra evlendiği kadını yeni yönetimin nüfusa kaydetmediğini söyleyen Fatma Çelik, bütün yaşamını koçerlik yaparak geçirmiş.
'ÇOCUKLARI AMCALARININ ÜZERİNE KAYITLI, HAYATINDA HİÇ OY KULLANMAMIŞ'
Köylerinde sağlıklı yaşadığı için çok fazla hastalanmadığını ve nüfus kaydına ihtiyaç duymadığını belirten Fatma Çelik, hayatında hiç oy kullanmamış.
İlerleyen yaşının verdiği kemik ağrıları olduğu için yürümekte zorluk çektiğini ifade eden Çelik, "5 çocuğumun hepsi amcalarının üzerine kayıtlı. Hayatımda bir kez bile oy kullanmadım, doktora bir iki defa ilaç almak için gittim. Uzun yıllar, Karacadağ’da koçerlik yaparak yaşadım. Atatürk dönemini, Cumhuriyet’in ilanını hepsini hatırlıyorum. Belki, yaşım 110’dan daha büyük. Doğum tarihim bilinmediği için tahmini olarak hesaplıyoruz. O zaman Osmanlı yıkılınca, bizim aile gidip yeniden kayıt olmadı ve ölünceye kadar da öyle gittiler. Babamın kaydı yoktu, evlendiğim eşimin de olmadı" dedi.
‘KİMLİK İÇİN BAŞVURDUK BİRÇOK ENGEL ÇIKARDILAR'
Köydeki hayvanlarını ve topraklarını borç yüzünden kaybedip İzmir'e göçen bir ailenin üyesi olan Fatma Çelik, "En küçük oğlum Davut’un yanında kalıyorum. Davut ve eşi de felç oldu. Şimdi hem onlara hem de bana torunlarım bakıyor. Evde oğlumun Bağkur maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz. Bu kadar hasta bakıma muhtaç kişi var; ama hiçbir şeyden faydalanamıyoruz. Bazen doktora gitmeye ihtiyacım oluyor; ama gidemiyoruz. Yaşlandım eskisi gibi sağlıklı değilim. 2011 yılında torunlarım başvuru yaptı kimlik almam için ama olmadı. Bizim kayıtlar Urfa’da çıktı. Önümüze bir sürü engel çıktı ve kimlik vermediler. Ne kadar daha yaşarım bilmiyorum. En azından bir kaydım olsaydı, torunlarım bakıcı ücreti alırlardı, hastaneye gidip gelebilme imkanımız olurdu" diyor.
'ARTIK OLUR MU BİLMİYORUM AMA BANA BİR KİMLİK VERİLMESİNİ İSTİYORUM'
Aklında koçerlik yaptığı günler dışında pek bir şey kalmadığını söyleyen 110 yaşındaki Fatma Çelik, hepsini, hatırlayamasa da insanın hafızasından geriye kendi toprağında yaşadıkları kaldığını söylüyor ve ekliyor, "Çok yaşlandım. Eğer hatırlasaydım, yaşamımı sabaha kadar yazsanız da bitmezdi. Artık olur mu bilmiyorum ama bana bir kimlik verilmesini istiyorum" ifadelerini kullandı. (M.A)