'Amacımız Hükümeti Etkilemek'

Sırbistanlı kadın aktivist Dordevic: Çözüm diyalogdan geçer

'Amacımız Hükümeti Etkilemek'

HABER MERKEZİ - Sırbistan’da mücadele veren "Kadınların Alanı" isimli örgütün üyesi Vesna Dordevic, "Türkiye'deki kadınların başına çok şey geldiğini tahmin edebiliyorum. Geçmişle yüzleşmek, sağlıklı bir geleceğin kurulması için hayatidir" şeklinde konuştu.

Sırbistan’da kadın mücadelesinde elde ettikleri başarıları Türkiye'de görmek istediğini belirten "Kadınların Alanı" isimli örgütün üyesi Vesna Dordevic, bir kaç yıl öncesine kadar kendi parlamentolarında bir kadın vekilin dahi bulunmadığını söyledi. Vermiş oldukları mücadele sonucunda şimdi kadınların siyasette söz sahibi olduğunu belirten Dordevic, kadınların siyasete atılmalarının, parlamentoda yer almalarının büyük bir kazanım olduğunu ifade etti. Erkek parlamenterlerin kadın haklarını savunmasını çok samimi bulmadığını vurgulayan Dordevic, "Kadınlar, parlamentoda kadınların temel hakları için mücadele ediyorlar. Benim ülkemde çok sayıda acil yardım hattı olan SOS var. Ben de bu yardım hak hattında gönüllü olarak çalışanlardan biriyim. Bizim tek yaptığımız şey burada onlara yardım etmektir. Çünkü bazen insanlar sadece kendilerini dinleyecek birilerini ihtiyaç duyarlar" dedi.

‘AMACIMIZ HÜKÜMETİ ETKİLEMEK’

"Benim içinde bulunduğum örgütün amacı hükümeti etkilemek" diyen Dordevic, bunu da yerel ya da ulusal çapta kimi hareket planlarıyla yaptıklarını söyledi. Dordevic, "Buradan kadınlar konusunda hükümeti de işin içine katarak etkili yöntemler geliştirmeyi planlıyoruz. Bu ayrıca mağdur olan kadınların yardım alabilmesi için çok kritik bir meseledir" şeklinde konuştu.

KADIN MAHKEMELERİ

Sırbistan’da kadınların yaşadıkları olayları ve hak ihlalleri ile ilgilenen kadın mahkemelerinin de olduğunu ifade eden Dordevic, "1990’lı yıllardaki çatışmaların cinsel mağduru olan kadınların meseleleri bu mahkemelerde çözüme kavuşturulurdu. Buradaki yargılamalar sembolik olanlarıydı. Çünkü kadınlar sesli olarak başlarına gelenleri anlatmak istemiyorlardı. Bu kadınların gerçekten güvenli alanlarda olması gerekiyordu. Bu mahkemelerde kadınlar gerçekten başlarına ne geldiğini ilişkin ciddi tanıklıkta bulunamıyorlardı. Yine de bu kadınların kadın mahkemelerindeki duruşunun ve sorunların çözümü noktasında bu mahkemelerin uluslararası çapta yaygınlaşması gerektiği fikrindeyim" dedi.

'GEÇMİŞ İLE YÜZLEŞMEK HAYATİ'

Kadınların savaşlarda en çok etkilenen kesimleri oluşturduğuna dikkat çeken Dordevic, kadınların savaş sonrasındaki travmalarını atlatabilmeleri için bir alan oluşturduklarını söyledi. Dordevic, "Aslına bakarsanız Türkiye'deki kadınların başına çok şey geldiğini tahmin edebiliyorum. Tıpkı Balkanlar'da yaşanan durumun burada da benzerini yaşandığını tahmin edebiliyorum. Bu durumdan Türk ve Kürt kadınlarının da çok çektiğini tahmin edebiliyorum. Bu sorunun çözümü de işbirliği ve iletişimdir" diyerek, geçmiş ile yüzleşmenin sağlıklı bir gelecek için hayati olduğunu söyledi. (Dihaber)

Sırbistan