Bu besinler ilaçtan daha faydalı

Bu besinler ilaçtan daha faydalı
B vitamini ailesinden olan folik asittin yeni hücrelerin oluşması, kan yapımı, DNA ve RNA üretimi gibi faydaları da bulunuyor.

Dünya genelinde gıda çeşitliliği artıkça besinlerin insanlara faydaları da daha iyi anlaşılmaya başlanıyor. Son yapılan araştırmalar folik asit açısından yüksek besin içeren gıda maddelerinin hamile kalmak isteyen anne adaylarının işini kolaylaştırdığını ortaya koydu. Folik asit anne adaylarının gebe kalmadan önce başlaması gereken, bebeğin gelişiminin eksiksiz ve sağlıklı olarak tamamlanabilmesi için alınması oldukça önem arz eden vitamin. 

B vitamini ailesinden olan folik asit yeni hücrelerin oluşmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kan yapımı, DNA ve RNA üretimi gibi faydaları da vardır. Folik asit ilaç gibi algılansa da birçok besinin içeriğinde bulunur. 

FOLİK ASİT NEDİR, NE İŞE YARAR?

Folik asit, B vitamini ailesinin bir üyesidir ve folat ya da B9 vitamini olarak bilinir. Folat kan yapımında, yeni hücre oluşmasında ve hücrelerin yaşamına devam etmesinde aynı zamanda DNA ve RNA üretiminde kullanılmakta olan bir vitamindir. Bunlara ek olarak damarların sertliğine neden olan homosisteinin normal değerlerde kalmasını sağlayarak; kalp krizi, bunama ve felç risklerini azaltır.

FOLİK ASİT NE KADAR KULLANILMALI, NE ZAMAN BIRAKILMALI?

Folik asidin hamileliklerden yaklaşık 3 ay önce alımına başlanması ve hamileliğin 12. haftasının sonuna kadar devam edilmesi gerekir. Yapılan araştırmalarda hamilelik öncesi ve hamileliğin 12. haftası sonuna kadar olan dönemlerde bu vitamini yeterince alan annelerin bebeklerinde bel açıklığı (Spina bifida) hastalığının % 70 oranında önlendiği saptanmıştır.

FOLİK ASİT İÇEREN BESİNLER

– Kuşkonmaz
– Brokoli
– Yeşil yapraklı sebzeler
– Bamya
– Brüksel lahanası
– Karnabahar
– Pancar
– Turunçgiller
– Avokado
– Mercimek
– Fasulye
– Bira mayası
– Yumurta
– Tahıllar
– Badem-fıstık
– Ispanak
– Yosun
– Maydanoz-nane
– Bezelye
– Kereviz
– Muz
– Ayçekirdeği
– Karaciğer
– Elma, üzüm gibi meyveler
– Kırmızı ve beyaz et türleri
– Lahanagiller 

(YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar