Burhaniye'den geriye kalan 3 ev

İstanbul'da kentsel dönüşümün en hızlı yaşandığı semtlerinden olan Burhaniye’de geriye kalan 3 müstakil ev son günlerini yaşıyor.

Burhaniye'den geriye kalan 3 ev

Fatma YÖRÜR

ARTI GERÇEK – Üsküdar’daki 16 mahalle geçtiğimiz yıllarda kentsel dönüşüme girdi. Üsküdar’ın Kandilli, Kuleli, Küçüksu, Çengelköy, Güzeltepe, Bahçelievler, Mehmet Akif Ersoy, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Küplüce, Beylerbeyi, Burhaniye, Ferah, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye olmak üzere 16 mahallesini kapsayan ve yeniden planlanan alanda yaklaşık 270 bini aşkın insan yaşıyor.

Üsküdar’ın kentsel dönüşüm kapsamında en hızlı dönüşen semtlerinden Burhaniye’de yükselen konaklar, iktidara yakın siyasilerin rant sağladığı iddialarıyla gündeme gelmişti. İmar planları İdare Mahkemesi tarafından kaç kez iptal edilen bu binalar Çalık Holding iştiraki GAP İnşaat tarafından yürütülmüş, Şehrizar Konakları projesi adıyla şaibeli imarlarla 39 villa inşa edilmişti.

"HUZURUMUZ KÖPRÜ YAPILINCA BOZULDU"

Bu sürece direnen tek tük evde yaşayanlarla kentsel dönüşümün etkilerini konuştuk. Konaklar ve villalar arasında kalan tek katlı evlerde kedi, horoz, tavuk ve çiçekleriyle yaşayan üç hanenin sakinleri de 'Huzurumuz kaçmasın' deyip isimlerini paylaşmıyor. Ancak diyorlar "Huzurumuz 10 yıl önce kaçtı."

Burhaniye'den geriye kalan 3 ev - Resim : 1

KEDİLER TAVUKLAR VE HOROZLAR İNSAN VE ARABA TRAFİĞİNDE SON GÜNLERİNİ İÇİÇE YAŞIYOR

"Burhaniye bundan 30 - 40 yıl önce küçük bir köydü. Boğaziçi Köprüsü'nün yapımıyla her şey plansız programsız alt üst oldu. Sonra metrobüs geldi, evet ulaşımımız kolaylaştı ama çok da zorluklar getirdi. Köprünün eteğinde bizlerin hayatı düşünülmeden planlanlandı herşey. Metrobüse gidenler kapımızın önüne arabalarını park ettiler. Çocuklar sokağa çıkamaz oldu arabadan. İnsan değil hayvanlara bile yer kalmadı. Kedilerimiz, köpeklerimiz eziliyor yollarda. Sonra hızla konaklar yapılmaya başlandı ve bu inşaat bitinceye kadar evlerimiz tozdan yaşanmaz oldu. Nefes alamadık. Sular İdaresine ne paralar verdik düzenli sulasın diye toz olmasın diye... Biz cefasını çektik konaktakiler sefasını sürecek. Güle güle otursunlar."

Bu ifadeler Burhaniye'nin 50 yıllık sakini bir teyzeye ait. Geriye kalan üç evden birinin sahibi. Evini hala kentsel dönüşüme vermeyenlerden. "Çekileceği kalmadı buraların ama" diyor, "Benim arsamın miras hissedarı çok, satamıyorum."

Burhaniye'den geriye kalan 3 ev - Resim : 2

"50 YILLIK MAHALLEMİZDE YABANCI KALDIK"

Mahallenin bir diğer sakini, camları çiçekler, içi kedilerle dolu bir evde tek başına yaşayan bir amca, o da arsasını müteahhite vermiş. Çiçekli, kedili ev son aylarını yaşıyor. Onun 30 kedisi var ama nüfusları hızla artıyor. İki yıl içinde yıkılacak evinden çok kedilerini düşünüyor. Yıkım başlayınca nereye gideceğini ne yapacağını henüz bilmiyor. "50 yıllık semtimizde şimdi biz 3 ev yabancı kaldık. Mahallemi tanıyamıyorum artık. Nereye gideceğimi de bilmiyorum."

Burhaniye'den geriye kalan 3 ev - Resim : 3

Bir diğer mahalle sakini Burhaniye Cami İmamı. 1902 yılında yapılan Burhaniye Cami şu sıralar restorasyon nedeniyle kapalı. Cami imamı, caminin yanında kalan 3. ve son evde 20 tavuğu 3 horozuyla yaşıyor.

-Bahçeniz kaç yıl daha direnir bu dönüşüme?

"İki sene daha direnebilir, başka direnemez. Bu mahalle hızla dönüşürken ben toprağa dokunduğumda, tavukları yemlediğimde mutlu oldum sadece. Kolilerle marketlere gelen yumurtaların 100 kolisini buradan aldığım bir yumurtayla değişmem, herkesin evinin yanında bir bahçe olmalı. İnsanlara nefes alacak yer yok. Bu huzuru bana apartmanda vermezler.

Hızlı dönüşümden mutluluğu unuttular. Eski yaşam unutulmaz. Dönüşüm nedeniyle sabahın köründe başlayan çalışmalar gece 12.00’lere kadar sürdü. Tozdan gürültüden hayatımız mahfoldu. Ama benim camiim de burada horozlarım da gidemedim."

üsküdar kentsel dönüşüm Burhaniye