Coca-Cola'ya rakip Rus gazozu Türkiye'de

Stalin döneminde Coca-Cola'ya rakip olarak geliştirilen Gaz Voda İstanbul'da.

Coca-Cola'ya rakip Rus gazozu Türkiye'de

Syuzana Askarova, Sovyetler Birliği döneminde üretimine başlanan ve günümüzde de hâlâ tüketilen Gaz Voda'yı Türkiye'ye getirdi. Tarhun otu, vanilya, bergamot, armut, karadut ve nar aromalı gazozu Kadıköy'deki dükkanıyla meraklılarına tattırmayı amaçlayan Askarova, ‘Çok seveceksiniz' sloganıyla yola çıktığı Gaz Voda'nın Stalin dönemine dayanan hikayesini Sputnik'e anlattı.

Askarova'ya göre, Gaz Voda'nın Türkiye'deki gazozlardan farkı, aroma olarak çok daha kapsamlı ve yoğun olması. Zira gazozların içinde isimleriyle belirtilen aromalar dışında farklı tatlar da var. Dükkanda ayrıca Moskova'da kış günleri sokaklarda geleneksel olarak satılan alkolsüz sıcak şaraplar ve kış çayı da mevcut. Bunun yanı sıra Türkiye'deki seçenekler arasına standart olan 5 aroma dışında üzümlü gazoz seçeneği de mevcut. Gürcistan'da yapılan çikolata ve vanilyalı gazoz aroması da yılbaşından sonra İstanbul'da olacak.

Coca-Cola'ya rakip Rus gazozu Türkiye'de - Resim : 1

"ÇOCUKLUĞUMUZDA OLUP ŞİMDİ OLMAYAN MARKALAR HEPİMİZİN İÇİNDE BİR UKDEDİR"

Askarova "Sovyet gazozları bizim çocukluğumuzda içtiğimiz tek gazlı içecek. Tek olması bir yana, çocukluğumuzda olup da şimdi olmayan markalar hepimizin içinde bir ukdedir. Tat olarak da ilgi çekici standart gazozlara göre. Buraya getirmemizin asıl amacı buydu. Aromaların tamamı özgün, Rusya'dan getirilen aromalar. Gelen bir sürü Rus müşterimiz var. Gören şaşırıp çocukluğunda içtiği Gaz Voda olup olmadığını soruyor" ifadelerini kullandı.

"İNSANLARA SOVYET YAŞAM BİÇİMİNİ GÖSTERMEK İSTEDİK"

Askarova, konsept olarak Sovyetler'i öne çıkarmalarının sebebinin de insanlara Sovyet tarihi, oradaki yaşam biçimini de bir şekilde göstermek olduğunu ifade etti.
Askarova "Sovyetlerdeki yaşam biçimini minik de olsa yaşatalım istedik dükkanın içinde. O dönem de bizim sunduğumuz gibi sunuluyor. Şimdi de öyle. Eski 15 Sovyet ülkesinin de hepsinde var. Balkan ülkelerinde Oranjada diye geçiyor. Otomatlarda ya da cam haznelerde satıyorlar" dedi.

STALİN, TRUMAN'IN TABAĞINI BOŞ BIRAKMADI: SOVYETLER'İN DE GAZLI İÇECEĞİ VAR

Askarova, Gaz Voda'nın ortaya çıkış öyküsünü de şu sözlerle dile getirdi: "Bu gazozun hikayesi aslında çok ilginç. 1952 yılında ABD Başkanı Henry Truman, Stalin'e,- biraz nispet olsun diye sanıyorum- bir kasa Coca-Cola gönderiyor. O zamanlar siyasiler birbirlerine hediye gönderiyorlar politik imalarla. Rus devlet erkanı kolayı çok seviyor. Ama Sovyetler'de özellikle Amerikan ürünü bir şey satılamayacağı için bunun muadili bir içecek geliştirmeye karar veriyorlar. Gaz Voda deyince akıllarına Sovyetler gelsin diye. Yani aslında Coca Cola'ya rakip olarak çıkıyor. O sırada da zengin bitki örtüsüne sahip Gürcistan'da bir eczacı şurupları üretiyor. Sonunda aromalar gazoza dönüştürülüp satılıyor. Sonra devletin verdiği destekle gazoz Sovyet ülkelerine yayılıyor. Yani Coca Cola'ya karşı Sovyetlerde de bir gazlı içecek var deniliyor. Eskiden otomatlarda satılıyordu. Tek bir bardak vardı otomatlarda, aromanızı seçip o tek bardaktan gazozunuzu içiyordunuz, sonra bıraktığınız bardakla başkaları içiyordu. Sovyetler'in dağılmasından bu yana bazı ülkelerde hâlâ var bu."

Askarova'nın planları arasında dükkana farklı başka Rus lezzetleri ve kültürel unsurlarını kazandırmak var: "Gelecekte 3-4 çeşit Rus tatlısı, ‘pirojki' gibi 2 çeşit Rus tuzlusu Gaz Voda dükkanında olacak. Orada gördüğümüz ve burada bilinmeyen tatları sunacağız. Ruslar eski yılbaşını kutlar, bu eski yılbaşı 10-13 Ocak'ta kutlanır. Bunları da buraya getirip, hem buradaki insanlara ekstra bir kutlama günü sunmak, hem de bu tür şeyleri Gaz Voda'nın bir eğlencesi haline getirmek istiyoruz. İlerleyen zamanlarda şurupları burada üretip şişelemenin yanı sıra farklı etkinlikler de planlıyoruz." (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)

İstanbul sovyetler birliği gazoz