Düdüklü tencere neden patlar?
Artı Gerçek - Ağrı'nın Tutak ilçesinde yaşayan Sevil Öztaş'ın 18 Kasım'da akşam yemeği için mercimek çorbası pişirdiği düdüklü tencere, gürültüyle patladı.
Boynunda ve yüzünde oluşan yanıklar nedeniyle başı tamamen sarılan 16 yaşındaki Öztaş'ın tedavisi sürerken, yemeklerin çok daha kısa sürede hazırlanmasına yarayan düdüklü tencerelerin riski yeniden gündeme geldi.
DÜDÜKLÜ TENCERE NASIL ÇALIŞIR?
Sevil Öztaş'ın yaralanmasına neden olan düdüklü tencere zaman zaman tehlikeli durumlara neden olabiliyor. Yemeklerin çok daha kısa sürede hazırlanmasını sağlayan düdüklü tencere, kuralına uygun bir şekilde kullanılmadığında yanıklara yol açıyor.
Düdüklü tencere, yemekleri hızlı pişirmek için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışıyor. Basınçla suyun kaynama derecesi arasındaki ilişkiden hareketle ortaya çıkan düdüklü tencereler, yemekleri yüksek ısıda ve tamamen kapalı halde pişirdiğinden, yemeklerin pişme süresini en aza indiriyor. Düdüklü tencereler, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanıyor. Patlama tehlikesine karşı, basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bu subap, basınç artınca hava kaçırarak tencerenin patlamasına engel oluyor. Bu sırada çıkan ses nedeniyle de bu tencerelere düdüklü tencere adı veriliyor.
DÜDÜKLÜ TENCERE NASIL PATLAR?
Düdüklü tencerenin patlamasının çeşitli sebepleri olabilir:
* Aşırı doldurulması: İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır.
* İçindeki gıda: Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar. Bu sebeple pişirilecek yemeğin içine eklenen suyun ayarı iyi ayarlanmalıdır.
* Kapağının erken açılması: Düdüklü tencere kullanımıyla ilgili en yaygın yapılan hata düdüklü tencerenin kapağını hemen kapatmak. Düdüklü tencerenin kapağını asla ve asla ocaktan alır almaz açılmamalıdır. Eğer düdüklü tencerenin havasını almadan ve tencereyi birazcık soğutmadan açmaya çalışırsanız patlar. (HABER MERKEZİ )