Geleneksel düğün şakası: Motorlu testere ile tıraş
Kütahya Kızılçukur köyünün geleneksel düğün eğlenceleri, duyanları hayrete düşürdü.
Kütahya'nın Kızılçukur köyünün muhtarı Nevzat Güney, düğünlerde davetlilere bazı şakalar yaptıklarını ve bunların gelenekleri yaşatmak için yapıldığını belirtti.
Kütahya'nın Hisarcık ilçesi Kızılçukur köyünde düğünlerde davetlilerin yüzlerine ayakkabı boyası sürülerek, zinciri sökülüp gaması kilitlenmiş motorlu testere ile temsili tıraş yapılıyor.
Köyün muhtarı Nevzat Güner, eski gelenekleri yaşatmak için düğüne katılan davetlilere bazı ağır şakalar yaptıklarını belirtirken "Bu şakaların başında motorlu testere ile temsili tıraş etme geleneği yer alıyor. Düğünlere davet edilen köylüler ya da dışarıdan gelen misafirlerin arasından gönüllü olan kişileri düğün eğlencesi esnasında köy meydanında berber ve çırağı tarafından sandalyeye oturtularak yüzlerine ve saçlarına büyük fırçayla ayakkabı boyası sürülüp ayrıca kül ve kum serpiştiriliyor. Daha sonra zinciri sökülmüş ve gaması kilitlenmiş hiçbir tehlikesi bulunmayan motorlu testereyi çalıştırarak biraz gürültülü de olsa temsili tıraş yapılıp müşteri berberin talep ettiği ücreti vermek zorunda. Toplanan tıraş parasını ise köyün ihtiyaçlarında kullanılmak üzere köy gençlik başına teslim ediyoruz. Tıraş olan davetliler baş ve üzerlerine sürülen boya, kül ve kum karışımını temizlemek için epeyce uğraş veriyorlar. Şakalarımız ağır olsa da düğünlerde tıraş için 3-4 gönüllü çıkıyor ve geleneklerimize sürdürmek adına bu eziyete katlanıyorlar." dedi. (Sputnik Türkiye)