Güneş enerjisinde altın çağ başlıyor
Güneş panelleri de üretilen elektrik, şebeke elektriğinden ucuza üretiliyor
YAŞAM - Büyük güneş enerjisi tesislerinde üretilen elektriğin maliyeti konvansiyonel elektriğin altına indi. Özel güneş panellerin de üretilen elektrik, şebeke elektriğinden ucuza üretiliyor.
SolarPower Europe’ın (Avrupa güneş enerjisi işletmelerinin çatı kuruluşu) Görünüm raporuna göre, güneşten elektrik üretiminde büyüme tahminlerin üzerinde seyrediyor. Güneş enerjisini elektriğe dönüştüren dev fotovoltaik tesisler, bütün dünyaya yayılıyor.
2016 yılında toplam küresel elektriğin yüzde 2’si güneş santrallerinde üretildi. Bu oranın 2019 sonunda yüzde 4’e, 2021’de ise yüzde 6’ya çıkması hedefleniyor.
Çin güneş enerji tesislerinin kullanımında ile öne çıkan ülke iken onu ABD, Japonya, Hindistan izliyor. Enerji dönüşümünde eski lider Almanya ise şimdilerde dünya altıncısı.
Enerji enstitüsünün belirttiğine göre; Teknolojik gelişme fotovoltaik tesislerinin kuruluş maliyetini termik santral maliyetinin yarısına kadar düşürdü. Evlerin damlarına yerleştirilen güneş panellerinden kazanılan elektrik de artık elektrik şebekesinden çekilen elektrikten ucuza geliyor. Körfez ülkeleri Alman şirketlerince kurulan 1000 megavat toplam kapasiteli fotovoltaik tesislerine yenilerini ekleyerek Petrolsüz Elektrik Şebekesi projesini tamamlama yolunda ilerliyor.
Küresel piyasa tahminlerini hazırlayan uzmanlar Çin ve ABD’deki güneş enerjisi tesislerinin önümüzdeki beş yılda iki katına çıkacağını, Avrupa’daki artışın ise yüzde 50’yi bulacağını belirtiyorlar. Kurulu kapasitesi 1 gigavatın altında olan Brezilya, Meksika, Cezayir, İrlanda, İsveç, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkeler de yatırımlarını artırıyor.
Avrupa güneş enerjisi şirketleri çatı kuruluşunun başkanı James Watson küresel ısınmanın Paris iklim anlaşmasında öngörüldüğü gibi 1,5 dereceyle sınırlandırılabilmesi için rüzgâr ve su kadar güneş enerjisine de ihtiyaç olduğunu söylüyor.