'Hayır deyin tükenmişlik sendromu yaşamayın'

Psikolog Melda Yakupoğlu iş yerindeki stresle başedememenin nedenlerinden biri olarak çalışanların hayır diyememesini gösteriyor.

'Hayır deyin tükenmişlik sendromu yaşamayın'

HABER MERKEZİ - Sürekliİ çalan telefonlar, cevaplanması gereken mailler, hazırlanması gereken dosyalar, toplantılar ve yetiştirilmesi gereken işler derken ofisteki stres, insan psikolojisini etkiliyor. Yoğun tempoda çalışan insanların günün çoğunluğunu iş yerinde geçirmesinin olumsuzluklarından bahseden Uzman Psikolog Melda Yakupoğlu insanların iş yerinde stresle etkili bir şekilde baş edemediklerinde tükenmişlik sendromları yaşayabildiğini ifade etti.

Tükenmişlik sendromunun ilk etapta çalışanların tahammül düzeylerine ve motivasyonlarına yansıdığını, yıpranan kişilerde artık eskisi gibi tahammül gösterememe, daha çabuk öfkelenme gibi durumların görülebildiğini söyleyen Melda Yakupoğlu, ilerleyen zamanlarda gerginliğin beden duruşuna yansıdığını belirtti.

"TÜKENMİŞLİK SENDROMU DEPRESYONA SEBEP OLUYOR"

Yakupoğlu, "Beyin, bedene sanki her an tehlike gelecekmiş gibi tetikte olmayı gerektiren sinyaller gönderiyor ve gergin duruşlarla fiziksel ağrılar başlıyor. Strese bağlı ağrılar, bazen boğulmuşluk hisleri, panik ataklar görülebiliyor. Daha sonra da çalışanların fiziksel olarak uyku ve yeme düzenleri bozulabiliyor. Uzun süre bu yıpranmışlık hali kabul edilmeyip mevcut enerjiden kullanıldığında da depresyon gibi psikiyatrik durumlara yol açabiliyor" diye konuştu.

Yoğun iş temposunda çalışan kişilerin tükenmişlik sendromuna yakalanmamaları için belirtilerin başladığı andan itibaren psikolojik olarak desteklenmeleri gerektiğinin altını çizen Yakupoğlu, profesyonel olarak desteklendiklerinde depresyon, panik atak gibi psikiyatrik durumların önüne geçildiğini ve bireylerin etkili iletişim yöntemleri kullanarak kendilerini daha net bir şekilde ortaya koymalarının sağlandığını belirtti.

"HAYIR DEMESİNİ BİLİN"

Özellikle ofis ortamlarında çalışanları en çok tüketen durumların başında, kişilerin hayır diyememesi, görevlerinden fazla ve farklı işleri de kendilerine misyon edinmeleri, müdürleri tarafından yeteri kadar onaylanmamaları, motivasyonsuzluk, iş arkadaşları tarafından mobbinge uğramaları ve kalabalık gruplarla baş edebilmeleri gereken durumlarda etkili iletişim yöntemlerini kullanamamalarının geldiğini vurgulayan Yakupoğlu, tükenmişlik sendromunun birçok kez kişilerin iş dünyasına atılmadan önce kendilerini ve potansiyellerini yeteri kadar bilememesinden kaynaklandığını ifade etti.

"Örneğin, bir çalışan kendisine verilen sorumluluğu sürdürmekte güçlük çekiyorsa bunu etkili bir şekilde ifade etmelidir’’ diyen Melda Yakupoğlu, teoride bu şekilde olsa da, pratik uygulamalarda çalışanların tükenmişlik durumlarını paylaşmak istemediğini belirtti. (DHA)

işçi çalışma psikolog