İğneden korkanlar için bant aşı geliştirildi
YAŞAM- ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün finansal desteğiyle Emory Üniversitesi ve Georgia Teknoloji Enstitüsü tarafından acı vermeyen, insanların kendi kendilerine uygulayabileceği bant şeklinde grip aşısı geliştirildi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, bu "aşı bandı", yapılan ilk testlerde başarılı olmuş. Testlere katılan gönüllüler, 'bant aşı'yı normal iğneye tercih ettiklerini söylüyor.
Bandın yapışkan yüzeyinde, derinin içine giren yüz tane ufak ve tüy şeklinde mikro iğne mevcut. Bu yöntemin iğneden korkan insanlar da göz önüne alındığında daha fazla insanın aşı olmasına yardımcı olması umuluyor. Standart grip aşısının aksine, buzdolabında tutulması gerekmiyor, bu da eczanelerin aşıyı rahatlıkla raflarda saklayabileceği anlamına geliyor. Bant aşı, derinin üst katmanına nüfuz ediyor. Standart aşılarda kullanılan iğne ise derinin içine girerek, kaslara ulaşıyor.
Araştırmayı yürüten Profesör Mark Prausnitz, "Mikroskobun altında baktığınızda üzerinde ufak iğneler olduğunu göreceksiniz. Acı vermeden deriye işleyebiliyorlar" diyor.
Uzmanlar, grip ve diğer aşıların uygulanmasında bandın bir devrim yaratabileceği görüşünde. Ancak bant şeklindeki aşının yaygın kullanımı için önümüzdeki yıllarda başka klinik testlere de tabi tutulması gerekiyor.
Emory Üniversitesi'nden Dr. Nadine Rouphael, "Aşıyı evde, işte uygulayabiliriz ve hatta posta yoluyla dağıtımını sağlayabiliriz" diyor. Oda sıcaklığında bir yıla kadar saklanabilmesinden dolayı özellikle gelişmekte olan ülkelerde fayda sağlayabileceği belirtiliyor.